Zgodba Vilinskega Homca je poleg Pravljičnega Šumberka že druga doživljajska pot, podprta s strani občine in lokalnih društev. »Tudi ta pot je vrhunsko pripravljena in bil je že čas, da so Domžale dobile zgodbo o mlinu. Seveda bi bilo imenitno, če bi v zgodbo lahko vpletli tudi Plečnika in Pirnatovo vilo na poti, a sta v privatni lasti,« nam je povedala Ana Cajhen, izdelovalka slamnikov in zgodovinarka, ki redno vodi skupine po Pravljičnem Šumberku, zdaj pa se veseli, da bo otroke in družine skupaj s skavti Homški sončki pospremila po novi družinski turistični atrakciji.

Kraj, kjer so doma rečne vile

Da gre za odličen turistični produkt, potrdijo organizirani avtobusi vrtčevskih otrok in učencev prve triade iz bližnje in širše okolice, ki so v preteklosti odkrivali skrivnosti Šumberka. »Tudi zgodba Vilinskega Homca je skoraj resnična. Sredi prostranega polja se na hribu dviga kraj po imenu Homec, skozi katerega teče reka Kamniška Bistrica, ob njej pa se še danes vijejo male rečice, na katerih je bilo še nedolgo tega vse polno mlinov. Tem rečicam pravimo mlinščice. Pravijo, da so v teh krajih doma rečne vile in vilinci, ki sredi gozda v soju jutranje zarje plešejo svoj skrivnostni vilinski ples,« je povedala sogovornica, ki je izpostavila še družinsko izkušnjo: »Preden sva se s hčerko odpravili odkrivat novo pot, sva doma prebrali slikanico. Hčerka se je dejansko vživela v pot. Vedela je, kje v gozdu vile plešejo.«

Na pot z vilinsko beležko

Kot pri vseh pravljično-doživljajskih poteh, ki jih postavi Zavod Škrateljc, skrb za pot prevzamejo lokalna turistična društva oziroma v tem primeru krajevna skupnost Homec - Nožice, Kulturno društvo Jože Gostič Homec in homški skavti. Ti bodo tudi poskrbeli, da bodo obiskovalci štiri kilometre dolge poti uspešno zaključili svojo doživljajsko izkušnjo. »Otroci – pot je nekoliko daljša in zato primerna za otroke od šestega leta dalje – se odpravijo na dolgo potovanje čez Vilinski Homec, da povrnejo ljudem prijateljstvo z vilinci in si priborijo vilinsko nagrado. Na poti morajo zbrati šest vilinskih predmetov in poiskati pet vilinskih ključev. Pot vodi ob hudourniški Kamniški Bistrici, na vilinski stezi pa spoznavajo skrivnosti nabiralništva, iz čudežnega studenca zajamejo vodo in prisluhnejo vilinskemu petju rusalk. Na poti obiščejo vilinsko mesto Pikel, se preizkusijo v vilinskem letenju in odpotujejo na prazgodovinski Homec,« je povabil Uroš Grilc iz Zavoda Škrateljc, ki je z Anzhelike Enshina tudi soavtor slikanice Vilinski ples. Organizator priporoča, da si pred obiskom Vilinskega Homca družine priskrbijo vilinsko beležko, ki jo lahko skupaj s svinčnikom kupijo v gostilni Repanšek, kjer je tudi začetek poti (gostilna je v ponedeljek in torek zaprta), ali v bližnjem baru Pelikan. Pot, ki je dobro označena, traja nekaj manj kot štiri ure.

Priporočamo