Letos je jeseniškim dobrodelnežem z različnimi akcijami uspelo zbrati 17.248 evrov, ki so jih maxovci 23. avgusta simbolično prinesli v Pineo pri Novigradu in bodo namenjeni brezplačnemu letovanju otrok. Denar so zbirali z izvajanjem gledališke igre Finida v Gledališču Jesenice, z dobrodelnim koncertom glasbenih skupin v Kolpernu, prireditvijo Jesenice tečejo, dražbo športnih dresov, ki je bila letos še posebej uspešna, in na prireditvi Planica pod Golico, na kateri so v Planini priredili pravo miniaturno tekmo v smučarskih skokih.

Sodišče je odločilo v prid občine Jesenice, ki torej ostaja lastnica dobrih 23.000 kvadratnih metrov velikega zemljišča ob obali, ki ga upravlja Zveza društev prijateljev mladine Jesenice.

 

Imeli so olimpijske igre

Kot pravi koordinatorka akcije Nataša Rozman Mulej, so se ob letošnjem potovanju od Jesenic do Pinee odločili za izvajanje olimpijskih športov, ker je letos ravno olimpijsko leto. Tako so že na Jesenicah začeli igrati golf, ki so ga nadaljevali na vsaki točki postanka, kjer so lahko razgrnili petmetrsko zeleno preprogo z luknjo. Naslednja postaja je bila v Trilobitu, kjer se je pet skupin (kolikor je olimpijskih krogov) tekmovalcev preizkusilo v plezanju, lokostrelstvu in košarki. V kranjski vojašnici so se nato ustavili na streljanju s pištolo laser, pot pa nadaljevali do Vrhnike, kjer sta bila na vrsti met krogle in veslanje s kanujem po Ljubljanici.

Že drugo leto zapored so lahko prespali pri Lovskem društvu Rižana, kjer so vozili kronometer s ponijem v hrib, odbojko je nadomestil prstomet ali po domače balinčki, rokomet pa igra »na štrbunk«. V kampu Umag so odigrali teniški turnir, v zalivčku pred Pineo pa so se pomerili v daljinskem plavanju. Zmagala je ekipa črnih, tokratna novinka Anja Kodre pa je uspešno do cilja prinesla olimpijsko zastavo in ogenj. Tudi letos so jim pri prevozu in hrani pomagali zvesti sponzorji.

Pinea ostaja jeseniška

Usoda letovišča Pinea je bila zadnje čase negotova, med drugim zaradi tožbe občine Novigrad proti občini Jesenice leta 2021, v kateri so izpodbijali lastninsko pravico do zemljišča. Sodišče je zdaj odločilo v prid občine Jesenice, ki torej ostaja lastnica dobrih 23.000 kvadratnih metrov velikega zemljišča ob obali, ki ga upravlja Zveza društev prijateljev mladine Jesenice. Tam potekajo letovanja, šolske kolonije, šole v naravi in priprave mladih športnikov. »Seveda bo sedaj lažje naprej izvajati načrtovane obnove. Letos smo pridobili dve novi hišici in postavili novo ograjo okoli letovišča. Na sestanku, ki smo ga imeli v Pinei, smo začrtali nadaljnji program investicij,« je o tem povedal jeseniški župan Peter Bohinec

Priporočamo