Univerzitetno središče Brdo, kjer že delujejo oddelek Biotehniške fakultete, Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo ter Fakulteta za računalništvo in informatiko, bo Univerza v Ljubljani v prihodnjih letih dopolnila z gradnjo še dveh fakultet. Zahodno od fakultete za kemijo je načrtovana gradnja nove fakultete za farmacijo, južno od fakultete za kemijo pa bodo zgradili prostore za novo fakulteto za strojništvo. Ministrstvo za naravne vire in prostor je nedavno izdalo skupno gradbeno dovoljenje za obe fakulteti, ki pa se bosta gradili kot dva ločena kompleksa.

Kdaj bi se po najboljšem scenariju lahko začela gradnja fakultet, nam včeraj na Univerzi v Ljubljani ni uspelo izvedeti. Iz letnih poročil obeh fakultet pa je razvidno, da so izdajo gradbenega dovoljenja, za katero so zaprosili v začetku junija 2023, pričakovali že pred nekaj meseci. Fakulteta za farmacijo je v svojem zadnjem letnem poročilu izrazila pričakovanje, da bi začeli graditi letošnjega decembra ali v začetku prihodnjega leta. Skupna vrednost gradnje obeh fakultet in skupnih zunanjih površin je bila na javnem arhitekturnem in projektnem natečaju leta 2020 ocenjena na okoli 100 milijonov evrov vključno z davkom. Ali je finančna konstrukcija za gradnjo novih prostorov že zaključena, prav tako še preverjamo na univerzi in obeh fakultetah.

Skupna vrednost gradnje obeh fakultet in skupnih zunanjih površin je bila na javnem arhitekturnem in projektnem natečaju leta 2020 ocenjena na okoli 100 milijonov evrov vključno z davkom.

Predvidenih tudi veliko parkirnih prostorov za kolesa

Iz izdanega gradbenega dovoljenja je razvidno, da bodo v pritličju nove fakultete za farmacijo pedagoški prostori, ki bodo delno segali tudi v medetažo, del uprave, okrepčevalnica in knjižnica. V medetaži bodo servisni prostori objekta in osrednje garderobe študentov. Prvo in drugo nadstropje bosta laboratorijski etaži, v terasni etaži pa bodo kabineti, tajništva posameznih kateder in uprava. Na skrajnem zahodnem delu stavbe je predviden tako imenovani infrastrukturni center, pod katerim bo zaklonišče. V infrastrukturnem centru bodo prav tako laboratoriji, univerzitetna učna lekarna in ambulanta.

Pritličje bodoče fakultete za strojništvo bo od severa proti jugu razdeljeno na tri pasove, pri čemer bodo, kot predvideva gradbeno dovoljenje, v severnem delu predavalnice, v južnem pa večinoma laboratoriji. V prvem in drugem nadstropju so načrtovani pisarne, kabineti, sejne sobe, predavalnice in laboratoriji. Terasna etaža je namenjena skupnim programom fakultete, kot so knjižnica, uprava, jedilnica s kuhinjo, prostor za funkcionalno vadbo in akademski klub.

Novi fakulteti bosta imeli vsaka svojo podzemno etažo s parkirnimi prostori, delili pa si bosta skupno dovozno cesto do vhoda v parkirni etaži. Dovozna cesta bo vodila vzdolž zahodnega roba Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo. Fakulteta za farmacijo bo imela 172 parkirnih prostorov za motorna vozila, 10 za enosledna motorna vozila in 314 za kolesa. Fakulteta za strojništvo bo razpolagala z nekoliko več parkirnimi prostori, in sicer je iz gradbenega dovoljenja razvidno, da bo 320 parkirnih prostorov namenjenih motornim vozilom, 20 enoslednim motornim vozilom, 434 mest pa bo za kolesa. Tudi fakulteta za strojništvo bo imela zaklonišče, katerega sekundarna namembnost (torej v nekriznih časih) bo kolesarnica. Tam bo 242 od 434 predvidenih parkirnih prostorov za kolesa. V okviru urejanja okolice obeh fakultet je predvidena navezava na obstoječe kolesarske in pešpoti, med drugim na bližnjo Pot spominov in tovarištva, ki vodi zahodno in južno od načrtovanih novih fakultetnih stavb.

Ministrstvo je predpisalo tudi pogoje glede izvedbe del v okolici Poti spominov in tovarištva. Poudarili so, da v času gradnje na zelenici in med drevesi gradbinci ne bodo smeli niti začasno odlagati gradbenega materiala, odpadkov, kontejnerjev ali druge začasne gradbiščne opreme.

Paziti bodo morali na drevesa na Poti spominov in tovarištva

Gradbeno dovoljenje še razkriva, da bo univerza med gradnjo morala upoštevati določene ukrepe in pogoje. Če bo denimo agencija za okolje razglasila čezmerno onesnaženost zunanjega zraka z delci PM10, bodo morali nemudoma prenehati izvajati tista dela na prostem, ki bi povzročala emisijo delcev, kot je zemeljski izkop ali prevoz prašnega materiala. Prav tako bodo univerza ali gradbinci morali Fakulteto za kemijo in kemijsko tehnologijo ter Fakulteto za računalništvo in informatiko sproti in vnaprej obveščati o predvidenem izvajanju bolj glasnih del in del, ki bi povzročala večje vibracije, da se bosta obstoječi fakulteti temu lahko prilagodili.

Ministrstvo je predpisalo tudi pogoje glede izvedbe del v okolici Poti spominov in tovarištva. Poudarili so, da v času gradnje na zelenici in med drevesi gradbinci ne bodo smeli niti začasno odlagati gradbenega materiala, odpadkov, kontejnerjev ali druge začasne gradbiščne opreme. Zelenic zaščitene poti ne bodo smeli uporabljati niti za parkiranje ali obračanje gradbenih strojev oziroma tovornih vozil. 

Razmišljajo o Kampusu Center

Na Univerzi v Ljubljani že razmišljajo, kaj bodo storili s prostori v središču mesta, ko se bosta fakulteti za farmacijo in za strojništvo iz prostorov na Aškerčevi cesti preselili v univerzitetno središče Brdo. Univerza je konec letošnjega marca predstavila projekt Kampus Center, s katerim so študenti Fakultete za arhitekturo pod mentorstvom profesorja Jurija Sadarja, asistentke Ane Kreč in raziskovalca Jureta Hrovata opravili prostorsko preveritev obstoječih objektov obeh fakultet na Aškerčevi 6 in 7. »Po preselitvi fakultet želimo prenoviti celotno območje fakultet ob Aškerčevi cesti v Ljubljani in tako omogočiti dodatne prostore fakultetam, ki ostajajo na tej lokaciji, torej Naravoslovnotehniški fakulteti UL, Filozofski fakulteti UL ter Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo,« je marca pojasnil rektor Univerze v Ljubljani Gregor Majdič. Izrazil je pričakovanje, da bodo v prihodnjih desetih letih z ureditvijo tega območja Ljubljane prispevali tako k reševanju prostorskih težav fakultet kot tudi k lepši podobi mesta in večji kakovosti življenja v središču prestolnice.

Priporočamo