Stanovanjsko sosesko ob Zvezni ulici v Ljubljani bo gradila družba Dema plus, kaže sklep o oddaji javnega naročila. Dema plus je Javnemu stanovanjskemu skladu ponudila, da naročena dela opravi za ceno nekaj manj kot 11,4 milijona evrov brez davka na dodano vrednost. Za omenjeni posel se je poleg Deme plus potegovalo še osem drugih ponudnikov. Vse prejete ponudbe so bile za proračun sklada previsoke, zato so bili vsi ponudniki povabljeni v konkurenčni postopek s pogajanji, v katerem je najnižjo ponudbo oddala Dema plus.

Stanovanjski sklad je v finančnem načrtu za leto 2024 zapisal, da se bo gradnja soseske Zvezna začela predvidoma v začetku leta. Pravnomočno gradbeno dovoljenje za sosesko, v kateri je načrtovanih 87 stanovanj, je ljubljanski sklad pridobil že septembra 2022. Gradbena dela bodo trajala predvidoma 20 mesecev in naj bi bila zaključena v prvi polovici leta 2026.

Sklad je septembra letos dobil še gradbeno dovoljenje za sosesko na lokaciji pri križišču Litijske in Pesarske ceste. V soseski je predvidenih 97 stanovanj, v pritličju vzdolž Pesarske ceste pa so načrtovani poslovni prostori z javnim programom. Če »zoper izdano gradbeno dovoljenje ne bodo vložene pritožbe, se bodo pospešeno začele aktivnosti za izdelavo popisa del, ki bo podlaga za izdelavo investicijske dokumentacije in pripravo javnega razpisa za izbiro izvajalca,« je sklad napovedal v rebalansu finančnega načrta za leto 2023. Ob tem so omenili, da so stranski udeleženci v postopku izdaje dovoljenja gradnji nasprotovali ter podali ustne in pisne pripombe na projekt.

Finančni načrti stanovanjskega sklada kažejo, da bo družba Koss gradnjo soseske ob Šmartinski cesti nasproti bencinskega servisa pri parku Žale končala do konca leta. Ko bodo vsa dela zaključena, bo ljubljanski sklad tam od Kossa kupil 88 stanovanj. Zaključek gradnje se je glede na prvotna pričakovanja sicer nekoliko zamaknil, zato sklad ne bo mogel že v letošnjem letu prevzeti stanovanj, temveč šele v začetku prihodnjega.

V fužinskem bloku bodo vrtec nadomestila stanovanja

Konec novembra je Javni stanovanjski sklad z birojem Arhitekti Počivašek Petranovič sklenil pogodbo za izdelavo projektne dokumentacije za ureditev stanovanj v prostorih v stanovanjski soseski Lagom pri črnuškem bajerju. Ti prostori so bili po prostorskem načrtu sprva namenjeni javnemu vrtcu, vendar je večina v mestnem svetu kljub nasprotovanju opozicije oktobra potrdila lokacijsko preveritev, ki dovoli ureditev oskrbovanih stanovanj namesto vrtca. Sklad je z družbo investitorico (ZL Living) že sklenil predpogodbo o nakupu teh prostorov, ki bodo zgrajeni do tretje podaljšane gradbene faze. Sklad bo za kvadratni meter brez davka plačal 1200 evrov.

Iz finančnega načrta sklada za leto 2024 pa je razvidno, da namerava MOL v prihodnosti izseliti enoto Vejica Vrtca Zelena jama, ki trenutno deluje v prostorih v stanovanjskem bloku na Preglovem trgu 10. Ko bodo prostori izpraznjeni, jih bo občinski sklad predelal v štiri neprofitna najemna stanovanja. Kdaj bi se preureditev lahko začela, še ni jasno, saj sklad v svojem finančnem načrtu pojasnjuje, da bo občina najprej morala zagotoviti nadomestni prostor za enoto Vejica. Po podatkih občine iz letošnjega septembra so v enoti Vejica štiri vrtčevski oddelki z 69 otroki. Glede na število vpisanih otrok enota ne more izpolnjevati normativov za notranje igralne površine. 

Priporočamo