Z letošnjo vrtičkarsko sezono se končuje projekt vrtnarjenja na skupnostnem vrtičku ob stavbi na naslovu Resljeva cesta 48. Vrtiček, ki so mu nadeli ime Onkraj gradbišča, so ob soglasju mestne občine kot lastnice zemljišča obdelovali dvanajst let. Kulturno-umetniškemu društvu Obrat, ki je projekt vodilo, občina letos ni podaljšala pogodbe za brezplačno uporabo zemljišča, saj ga je sklenila prenesti v last stanovanjskega sklada, ki bo tam zgradil stavbo z okoli 35 manjšimi neprofitnimi najemnimi stanovanji.

Kot sta julija letos napovedali Urška Jurman in Polonca Lovšin iz KUD Obrat, letošnjo jesen skupnostni vrt resnično širijo onkraj gradbišča. Velik del rastlinja, ki se je v ducatu let skupnostnega vrtnarjenja razraslo na območju, bodo izkopali in predali v »skrbništvo« občanom, nekaj dreves pa bodo v sodelovanju z mestno občino in podjetjem Tisa presadili na javne površine. Občani, ki bi želeli posvojiti rastline iz skupnostnega vrta, lahko svojo mladiko drevesa, zelišča, jagode, maline, grmovnice ali trajnice pridobijo ta četrtek in petek med 16. in 18. uro ali v soboto med 11. in 13. uro na skupnostnem vrtu. KUD Obrat občane poziva, naj s seboj prinesejo sadilne posode ali kose starega tekstila oziroma oblačila, v katera bodo shranili sadike. V primeru dežja termin odpade, so še sporočili iz društva.

»Skupnostni vrt Onkraj gradbišča je bil učilnica o vrtnarjenju kot praksi skrbi in o sobivanju – tudi z drugimi vrstami. S presaditvijo dreves in drugih rastlin na druge lokacije te ideje dobesedno prenašamo onkraj našega skupnostnega vrta,« so izpostavili v društvu. V sredo, 19. oktobra, ob 17.30 v Pritličju na Mestnem trgu 2 pripravljajo še pogovor o izkušnjah začasne rabe zemljišča, ki je bilo mirujoče gradbišče, in učinkih, ki jih je imel ta projekt širše. Predstavili bodo tudi zbornik Onkraj vrtičkov. 

Priporočamo