Že v dopoldanskih urah so observatorij na Golovcu obiskali osnovnošolci, ki so navdušeno prisluhnili predavanju člana astronomske skupine Hermana Mikuža o teleskopu in opazovanju sonca. »Otrokom radi predstavljamo delovanje teleskopa Vega, posebno zanimivi se jim zdijo teleskopi, s katerimi lahko opazujemo tudi sliko iz Avstralije, saj je na neki način težko predstavljivo, kaj vse danes zmore tehnologija,« je dejal Mikuž. Vreme sicer ni bilo naklonjeno opazovanju sonca, kar je bil glavni cilj dneva odprtih vrat, a obiskovalci so teleskop vseeno preizkusili.

V večernih urah je sledilo druženje ob predavanju o astronomiji in kratkih astronomskih novičkah. Predavanju pa je sledil ogled neba s teleskopom Vega in s prostim očesom s travnika pred observatorijem. Kot že v preteklih letih so bile tudi letos otrokom na voljo številne delavnice. Posebnost dneva odprtih vrat pa na fakulteti za matematiko in fiziko vidijo predvsem v možnosti, da otrokom približajo poklic astronoma, ki jim v osnovnošolskih letih ni tako blizu. Otroci imajo vsako leto priložnost v živo spregovoriti s strokovnjaki s področja astronomije in jim postavljati vprašanja.

Nekajkrat na leto v observatoriju organizirajo tudi astronomske večere, na katerih obiskovalcem z mesečnim tematskim predavanjem in delavnicami želijo približati astronomijo skozi prilagojeni učni program.

Priporočamo