Letošnji festival, ki bo še vse do četrtka potekal v Cankarjevem domu, nosi naslov Vsi smo ena generacija!, ustvarja pa ga več kot 3000 posameznikov iz najrazličnejših organizacij in društev. V okviru strokovnega programa se bo v treh dneh zvrstilo kar nekaj razprav, izobraževalni program zajema več kot 20 delavnic in predavanj, kulturni program pa bo obogatilo več kot 70 nastopov. Zanimanje za festival vsako leto narašča, saj je enkratna priložnost, da obiskovalci izvedo kaj novega. »Vsa leta že obiskujem festival in vse me zanima. Pravzaprav vsakič izvem tudi kaj novega,« nam je zaupala udeleženka in dodala, da na festival ni prišla zaradi kakšne določene teme, temveč jo zanima prav vse. Tudi znanje v zvezi z uporabo pametnega telefona. »Pametni telefon imam resda šele eno leto. Prej ni bilo potrebe po njem, a ko so tudi za obisk zdravnika zahtevali digitalno pismenost, sem začela iskati tečaje, da bi me naučili, kako telefon čim bolje uporabljati,« je povedala. »Nam starejšim je treba isto stvar povedat tudi trikrat ali še večkrat. Ni dovolj, da nam samo pokažejo, res nas morajo naučiti,« je dodala. Kot pravi, ima sicer urejen dostop do elektronskega naročanja pri zdravniku, a sistema še ne zna uporabljati. Zato je tako kot mnogi drugi upokojenci odvisna od družinskih članov, največkrat vnukov. »Ti pa, saj veste, nikoli nimajo časa, ker so ves čas na telefonu,« je v smehu v debato vskočil Pavel Kralj iz okolice Ljubljane. »In potem ti pokaže nekaj na hitro in gre nazaj na svoj telefon.«

Do četrtka hitro
do certifikata sigen-ca

Morda je bila tudi zato gneča pri razstavnem prostoru javne uprave, kjer si je še do četrtka mogoče hitro in zgolj z osebnim dokumentom uredi certifikat sigen-ca oziroma smsPASS. »Seveda si želimo čim večjo vključenost starejših in drugih ranljivih skupin v digitalno preobrazbo, jim pokazati, da bo tudi njim olajšala uporabo zdravstvenih storitev predvsem za sekundarne preglede. Trenutno smo na točki preloma, ko mlajši in starejši vedno bolj uporabljajo elektronske storitve, hkrati pa najstarejšim pri tem pomagajo otroci, vnuki,« je povedal Jure Janet z Nacionalnega inštituta za javno zdravje in skrbnik portala z-vem. Dodal je še, da si predvsem pri slednjih želijo pospešenega prehoda na digitalne storitve. Kot prednost je omenil, da starejši že uporabljajo pametne telefone, je pa zato pomembno, da si uredijo certifikat sigen-ca oziroma smsPASS. »Vidimo, da se vedno bolj obračajo na digitalne storitve, da se njihova uporaba tudi med starejšimi širi in da razumejo, da ni nobenega bavbava pri nastavitvah,« je še povedal Janet in dodal, da sodelujejo z več organizacijami, ki starejšim pomagajo pri razumevanju in uporabi digitalnih orodij.

Med tistimi, ki so na festivalu zaprosili za sms-PASS, je tudi Faik Ajdarović. »Sem uporabnik portala z-vem, vendar potrebujem širši vpogled predvsem za spremljanje zdravniških napotnic,« je povedal Ajdarović, ki je sicer pred upokojitvijo v službi redno uporabljal računalnik. »Pri svojih 73 letih imam nekaj osnovnega računalniškega znanja, zdaj pa je na meni, da se naučim delati z uporabniškim računom SI-PASS,« je povedal sogovornik, medtem ko so mu pomagali pri aktivaciji mobilne identitete sms-PASS. Sistem registracije je narejen tako, da uporabnika vodi po korakih. »Kar nekaj živcev gre za to, ampak to še ne pomeni, da tega ne znate,« so nas skušali prepričati pri državnem centru za storitve zaupanja.

Pripravili 150 računalnikov

V društvu Duh časa bodo podarili računalnike starejšim, ki si nakupa ne morejo privoščiti oziroma, kot je dejal Matjaž Ugovšek iz omenjenega društva, so v digitalni stiski. »Že dan se je začel z gospo, ki ni vedela ničesar o delovanju računalnika. Povedali smo ji, da ga ne more uporabljati, ker nima interneta. Iskreno je priznala, da se zaveda, da je zdaj vse drugače, in da se tega tudi boji,« je povedal. Predvsem najstarejši, ki nikoli niso uporabljali računalnika, se bojijo informacij, ki jih ne razumejo. »Digitalno ni otipljivo in starejša oseba to težje razume,« je povedal Ugovšek in dodal, da je gospe svetoval, naj obišče enega od tečajev digitalnega opismenjevanja, in tako ji bodo pomagali do računalnika. »Danes smo jih za prevzem pripravili 150, prošenj je bilo za 200 računalnikov. Zadnje kose, ki nam jih ne bo uspelo pripraviti, bomo dostavili naknadno,« je zagotovil Ugovšek. 

Priporočamo