Čeprav je četrtna skupnost Črnuče v času javne razgrnitve predloga lokacijske preveritve za območje stanovanjske soseske Lagom ob Črnuškem bajerju izrecno nasprotovala predlogu opustitve gradnje največ šestoddelčnega vrtca v sklopu zasebne soseske, na občinskem oddelku za urejanje prostora lokalni skupnosti niso prisluhnili. Končni predlog spremembe prostorskega načrta, ki ga bo mestni svet obravnaval na junijski seji, namreč družbi investitorici ZL Living omogoča, da namesto vrtca gradi dodatna stanovanja oziroma poslovne prostore, ki jih lahko nameni zdravstveni dejavnosti, pisarnam, trgovinam ali storitvenim dejavnostim. Na občini so ocenili, da dodatnih površin za vrtec ne potrebujejo.

Kljub temu da imata v svetu četrtne skupnosti Črnuče večino Lista Zorana Jankovića in Gibanje Svoboda, ki obvladujeta tudi mestni svet, je velika večina četrtnih svetnikov izrecno podprla sklep, da predlagane spremembe ne podprejo. »Ocenjujemo, da ocena občine o zmogljivostih ni bila ustrezna glede na dejansko stanje zasedenosti vrtcev v Črnučah,« je pisalo v sklepu četrtne skupnosti.

Na občini si dolgoročno prizadevajo za ukinitev vrtčevskih oddelkov v blokih

Na občinskem oddelku za urbanizem so četrtnim svetnikom odgovorili, da občina ne načrtuje novega vrtca. Izračunali so, da se bo z vselitvijo družin v novo sosesko število vrtčevskih otrok povečalo za okoli 40, kar predstavlja slaba dva oddelka. »Potrebe po prostih mestih na področju predšolske vzgoje (javni vrtec) na obravnavanem območju trenutno pokriva vrtec Črnuče z enotami oziroma drugi vrtci v Ljubljani, kamor se bodo otroci iz nove stanovanjske soseske predvidoma lahko tudi vključili,« so na občini v odgovoru na pripombe četrtne skupnosti pojasnili, kje bodo našli prostor za dodatne otroke.

Razložili so še, da se ureditvam vrtcev v sklopu stanovanjskih sosesk zaradi ekonomičnosti in boljše organiziranosti izogibajo. »Praviloma oddelki vrtcev, ki delujejo v bloku, nimajo zagotovljenega dovolj kakovostnega igrišča oziroma zunanjih igralnih površin, kot to določajo predpisi in kot ga ti otroci potrebujejo,« so na občini utemeljevali svoje mnenje in napovedali, da je njihov dolgoročni cilj vse vrtčevske oddelke, ki trenutno delujejo v poslovno-stanovanjskih stavbah, preseliti v samostojne vrtčevske objekte. Bolj so naklonjeni gradnji vrtcem v samostojnih objektih z zadostno količino zunanjih igralnih in drugih površin, a le kadar je to ekonomsko upravičeno.

Ob tem so na občini še dodali, da tudi če bi bili naklonjeni gradnji šestoddelčnega vrtca v sklopu soseske Lagom, kot trenutno predvideva občinski prostorski načrt, zanj ne bi mogli zagotoviti dovolj zunanjih površin, ki jih terja pravilnik o normativih in minimalnih tehničnih pogojih za prostor in opremo vrtca. A takšna izjava je precej nenavadna, saj bi bilo logično, da bi občina, ko je v prostorski načrt umeščala vrtec, v neposredni bližini predvidela tudi zadostno količino zunanjih igralnih površin zanj.

Četrtna skupnost bi svoje mnenje predstavila v mestnem svetu

»Svet četrtne skupnosti Črnuče stoji za stališči, ki smo jih v sklepu poslali občini,« je predsednik sveta Gregor Kumer pojasnil po sredinem sestanku četrtnih svetnikov. Odgovor oddelka za urbanizem jih torej še vedno ni prepričal. Po njegovih besedah bodo s pomočjo posameznih mestnih svetnikov svoje mnenje poskušali predstaviti tudi na seji mestnega sveta, ko bo ta odločal o lokacijski preveritvi. »Moje osebno mnenje je, da četrtni svetniki na to zadevo gledamo bolj lokalno in vidimo, da obstaja potreba glede na trenutne zmogljivosti v vrtcih. Na občini pa gledajo skozi število vseh prostih mest v vseh vrtcih v mestu,« je dodal Kumer.

Črnuški četrtni svetnik in hkrati mestni svetnik Jožef Horvat je izpostavil, da rešitev prostorske stiske ne more biti to, da se otroke vozi v bolj oddaljene vrtce. Po njegovih besedah bodo s tem samo dodatno obremenili starše in tudi ustvarjali več povsem nepotrebnih voženj z avtomobili. »Ali ne bi bilo bolje za vse, če bi starši lahko otroka peš, praktično v copatih, oddali v vrtec?« se je spraševal Horvat. 

Priporočamo