Po gradbeni pogodbi iz maja 2021 bi družba Dema plus morala v roku enega leta zaključiti gradnjo centra Četrtne skupnosti Golovec. Toda center, ki bo stal ob Pesarski ulici, v bližini plezalnega centra, bo dokončan predvidoma šele do konca letošnjega leta, torej s približno polletno zamudo, so pojasnili v občinski službi za razvojne projekte in investicije. Tehnični pregled naj bi bil oktobra, so še dodali.

Na Mestni občini Ljubljana so zamudo pri gradnji pripisali več dejavnikom. Navedli so, da so gradbinci med izvajanjem zaščite gradbene jame naleteli na nepredvidena dela in da je gradnja deloma zastala tudi zaradi nizkih temperatur ter epidemije covida-19. Slednja je družbi Dema plus po pojasnilih občine preglavice povzročala predvsem pri dobavi potrebnega materiala.

Čeprav je občina z Demo plus pri tem projektu sklenila sedem aneksov, pogodbena vrednost za zdaj ostaja enaka, to je nekaj manj kot 2,4 milijona evrov z davkom na dodano vrednost. Dodatke k pogodbi so večinoma sklepali zaradi vključevanja novih podizvajalcev k projektu in podaljšanja roka. »Končna vrednost objekta bo znana po dokončanju vseh del in po primopredaji med naročnikom in izvajalcem,« so na občini napovedali, kdaj bo jasno, koliko bo mestni proračun stala gradnja tega četrtnega centra.

Veselijo se odprtja

V občinski službi za lokalno samoupravo so povedali, da bodo poleg lokalne samouprave, torej sveta četrtne skupnosti Golovec, prostore uporabljali tudi oddelek za šport oziroma javni zavod Šport Ljubljana, ki bo prostore namenil klubom in športnikom, ter urad za mlade na oddelku za kulturo, ki bo prostore za mlade namenil javnemu zavodu Mladi zmaji. Občinski oddelek za ravnanje z nepremičninami bo oddal prostor za dnevni center starejših, poleg tega bo poiskal najemnika za gostinski lokal oziroma okrepčevalnico v centru Golovec.

»Cilj tega četrtnega centra je predvsem to, da ljudem omogočimo, da se povezujejo, družijo in da se mladim omogoči uporaba prostorov,« je dejal predsednik sveta Četrtne skupnosti Golovec Aleš Dakić. Ne skriva, da komaj čakajo na odprtje, saj si obetajo, da bo center na enem mestu združil več dejavnosti s širšega območja Štepanjskega naselja. »Sedaj je eno društvo na enem koncu, drugo na drugem ... V centru pa bodo društva dobila prostore, tako jim bomo omogočili povezovanje in izmenjavanje idej,« je napovedal Dakić.

V načrtih še trije centri

Ljubljanska občina je prvi četrtni center zgradila leta 2016 v javno-zasebnem partnerstvu z družbo Spar Slovenija v Zalogu. V pritličju objekta je Sparova trgovina, v prvem nadstropju pa so prostor dobili Četrtna skupnost Polje, knjižnica, glasbena šola in dnevni center za starejše. Center poleg tega ponuja tudi dvorano za prireditve in ogled filmov.

Na Magistratu razvijajo načrte za gradnjo novih centrov četrtnih skupnosti. Prvi utegne priti na vrsto četrtni center Barje, saj je občina zanj že oddala vlogo za pridobitev gradbenega dovoljenja. Center Barje bo na območju med Peruzzijevo, Ižansko cesto in Iščico, in sicer gre za prenovo stavbe stare šole, ki je kulturnovarstveno zaščitena.

Četrtna skupnost Vič bo novi center dobila na območju obstoječega. Za viški četrtni center na občini pripravljajo vlogo za pridobitev gradbenega dovoljenja. Prva tako pripravljajo dokumentacijo za gradnjo centra Četrtne skupnosti Šmarna gora, so povedali v službah za lokalno samoupravo ter za razvojne projekte in investicije.

Priporočamo