Direkcija za infrastrukturo se je letošnjo jesen lotila rekonstrukcije ceste čez prelaz Vršič, ki povezuje Kranjsko Goro s Trento ter je hkrati priljubljena izletniška točka in izhodišče za gornike. V preteklosti se je dogajalo, da so bila vozila tam parkirana vsepovsod, celo tako, da mimo niso mogla voziti niti intervencijska vozila. Zdaj tamkajšnji promet urejajo redarji, o zasedenosti parkirišča na vrhu prelaza obveščajo prek centra za obveščanje, v dolini je tudi tabla, na kateri je izpisana zasedenost parkirišč.

Sprva je bila popolna zapora ceste predvidena od 23. septembra do 5. oktobra letos, a je Občina Bovec na direkcijo za infrastrukturo naslovila prošnjo, naj se ta zamakne v oktober.

Rekonstrukcija bo po napovedih končana pred poletno sezono 2026, po njej pa bo na prelazu za osebna vozila predvidoma 92 parkirnih mest. Obnovo ceste izvaja Gorenjska gradbena družba iz Kranja, s katero je direkcija za infrastrukturo podpisala pogodbo, skupaj z davkom vredno 2,1 milijona evrov. Uredili bodo še avtobusno postajališče in nov vodovodni priključek.

Zamik popolne zapore

Sprva je bila popolna zapora ceste predvidena od 23. septembra do 5. oktobra letos, a je Občina Bovec na direkcijo za infrastrukturo naslovila prošnjo, naj se ta zamakne v oktober. Župan Občine Bovec Valter Mlekuž se je o tem pogovarjal tudi z županjo Občine Kranjska Gora Henriko Zupan, ki je prav tako podprla predlog Občine Bovec za prestavitev začetka uvedbe popolnih zapor.

Kot so nam pojasnili na direkciji za infrastrukturo, so se z izvajalcem del že uskladili glede zamika termina za popolno zaporo v oktober. V času popolne zapore bo obvoz za vsa vozila potekal na relaciji Kranjska Gora–Rateče–Italija–Predel–Bovec. O dnevih, ko bo veljala popolna zapora, bo izvajalec del oziroma koncesionar sproti obveščal javnost preko sredstev obveščanja in obvestilnih tabel. Točni datumi popolnih zapor bodo objavljeni tudi na spletnem portalu Prometnoinformacijskega centra za državne ceste.

Na prelazu Vršič bodo uredili parkirišče. Foto: STA

Na prelazu Vršič bodo uredili parkirišče. Foto: STA

»Letos je bilo na relaciji Bovec–Kranjska Gora prvič organiziranih šest avtobusnih linij, izvajanje katerih je bilo predvideno do 30. septembra 2024. Zaradi popolne zapore prometa se bosta v septembru izvajali le še dve liniji od šestih predvidenih. Ker so ceste znotraj območja Občine Bovec v septembru še zelo obremenjene, je za Občino Bovec prevoznost Vršiške ceste v tem mesecu ključnega pomena. Hkrati je povezava preko prelaza Vršič izjemnega pomena tudi za lokalne prebivalce, ki prelaz uporabljajo dnevno za odhod na delo in v šolo. Še posebej pride ta v poštev za prebivalce Krajevne skupnosti Soča - Trenta, ki se jim pot s preusmeritvijo poti preko Italije bistveno podaljša,« so na bovški občini zapisali v prošnji, včeraj pa so nam prav tako povedali, da se z avtobusnim prevoznikom še pogajajo o tem, da bi septembra vseeno ohranili več linij.

Promet bo urejal semafor

Med delnimi zaporami bo sicer promet potekal izmenično enosmerno s semaforskim usmerjanjem. Dostop do Erjavčeve koče bo iz smeri Kranjske Gore možen ves čas izvajanja gradbenih del. Iz smeri Trente bo, če bodo to dopuščale razmere na gradbišču, omogočen dostop do Tičarjevega doma.

Ker so na območju, kjer bodo potekala gradbena dela, velike površine, ki se uporabljajo za neurejeno parkiranje, bodo v času gradnje te deloma oziroma v celoti zaprte, parkiranje pa bo v vseh primerih omogočeno na površinah nižje ob cesti na obeh straneh prelaza.

Gradbena dela se bodo izvajala tako dolgo, dokler bodo vremenske razmere to dopuščale, predvidoma pa do 24. decembra letos, nato pa v omejenem obsegu tudi aprila in maja 2025, saj v času turistične sezone gradbena dela na tej cesti niso dovoljena. Glavnina del bo potekala še jeseni 2025 do konca leta, ko je predviden zaključek gradbenih del, so še sporočili z direkcije. 

Priporočamo