V ponedeljek smo poročali, da se na razpis za posebni linijski prevoz – za prevoz otrok do Centra Janeza Levca Ljubljana – ni prijavil noben prevoznik. V torek se je glede prevoza otrok odzval tudi ljubljanski župan Zoran Janković. Dejal je, da bodo težavo z zagotavljanjem prevoza za otroke s posebnimi potrebami reševali med šolskim letom. Župan je še poudaril, da je občina kot alternativo ponudila brezplačno koriščenje mestnega prevoza in povrnitev kilometrine. Do tega so bili starši sicer upravičeni že prej. Kot smo poročali, je posebni linijski prevoz namenjen otrokom, ki so nezmožni samostojno delovati v javnosti, recimo otroci s težjo obliko avtizma ali duševnih motenj, in so brez spremljevalca. »Posebni linijski prevoz je bil velik nadstandard, ki ga je ponujala Ljubljana, a je ušel iz vajeti, ker se nam je število učencev v zadnjih letih podvojilo. Saj bi še šlo, če se ne bi taksisti odločili, da tega ne želijo več početi zaradi strogih razpisnih pogojev in zaradi zapletov s starši,« nam je povedal ravnatelj Matej Rovšek.

Pouk za zdaj poteka normalno

Ravnatelj Rovšek je zatrdil, da trenutno pouk poteka normalno. »Prilagodili smo se na način, da lahko recimo starši že veliko prej pripeljejo otroke, nekateri že ob petih zjutraj. Za zdaj po moji vednosti noben otrok ni ostal doma, kljub temu da morajo zdaj starši sami organizirati prevoz otrok. Kot šola si želimo, da se otroci naučijo samostojno uporabljati javni promet. To je pomembna veščina.« Ravnatelj je sicer poudaril, da se zaveda, da otroci z težjo obliko motnje v duševnem razvoju ne bodo nikoli samostojno uporabljali javnega prevoza, a dodal, da je takšnih učencev na šoli razmeroma malo.

Prav starše in otroke s težjimi oblikami motenj v duševnem razvoju je ukinitev posebnega prevoza najbolj prizadela. Pred dnevi pa smo še posebej opozorili na problematiko samohranilk z več otroki. Župan je v torek sicer zatrdil, da bodo problem mater samohranilk reševali posamezno. Starši pa medtem opozarjajo, da bi pristojni morali rešitev pripraviti še pred začetkom šolskega leta.

Podvojeno število vlog

Ravnatelj Matej Rovšek je poudaril, da je v preteklem šolskem letu približno 120 učencev uporabljalo linijski prevoz. Število upravičencev pa se je iz leta v leto povečevalo – leta 2012 so na razpisu iskali prevoznika za 18 linij, letos že za 36. »Leta 2012 smo imeli v centru približno 280 otrok, letos jih je že 560. Zato se je povečalo tudi število kandidatov za prevoz,« je razložil ravnatelj in še dodal, da si želi, da bi občina sprejela še kakšne druge ukrepe na tem področju. Izpostavil je višino kilometrine, ta znaša 0,15 evra na kilometer, in to samo v eno smer. »Višina kilometrine je po mojem mnenju prenizka. Morda bi jim z zvišanjem vsaj malo olajšali pot, saj nisem prepričan, da imajo zdaj res povrnjene stroške.« Taksisti so za prevoz otrok s posebnimi potrebami prejeli 1,34 evra na kilometer. 

Priporočamo