Družba Kolektor Etra želi južno od železniške postaje v ljubljanskih Črnučah zgraditi nekaj več kot 18 metrov visok objekt, zato občino prosi za spremembo prostorskega načrta z lokacijsko preveritvijo. Etrine sosede, ki so šele maja izvedeli za načrtovano gradnjo, skrbi kakovost bivanja zaradi načrtovane gradnje, o načrtih zanjo pa niso bili obveščeni.

Ljubljanski mestni svet bo v ponedeljek med drugim obravnaval lokacijsko preveritev, za katero je zaprosila družba Kolektor Etra. Ta si želi spremembe prostorskega načrta na območju, ki ga obkrožajo železnica, Črnušnica, Šlandrova ulica ter vrstne hiše v Petkovi in stanovanjski bloki v Okrogarjevi ulici. Kolektor Etra občino prosi, da bi smela biti proizvodno-skladiščna stavba, ki jo namerava zgraditi južno od železniških tirov, višja od zdaj dovoljenih 15 metrov. Kolektor Etra načrtuje namreč gradnjo 18,5 metra visoke stavbe. Tako visoko stavbo potrebujejo zato, ker bodo vanjo vgradili hidravlično dvižno zlagalno mizo, manipulacijsko paleto in ustrezno dvigalo, katerih končna višina presega 15 metrov, je razvidno iz dokumentacije za mestne svetnike.

Črnučane moti, da so za lokacijsko preveritev in načrtovano gradnjo izvedeli šele sredi maja, ko so njihove možnosti za ukrepanje majhne. »Vse bi bilo mnogo lažje, če nas bi kdo, morda tudi predstavniki četrtne skupnosti, obvestil o razgrnitvi tako pomembnega gradiva, ki bo lahko vplivalo na naše nadaljnje bivanje na tem območju Črnuč,« so v pismu navedli predstavniki stanovalcev blokov.

Župan Zoran Janković predloga lokacijske preveritve ne namerava umakniti s seje. Poudaril je, da je občina celoten postopek vodila pregledno in skladno s predpisi, saj da so predlog javno razgrnili v začetku lanskega decembra. Kot je običajno, je občina dokumentacijo objavila na svoji spletni strani, na oddelku za urejanje prostora in na sedežu črnuške četrtne skupnosti. A če ne vedo, da se pripravlja kakšen tovrsten dokument oziroma gradnja, občani večinoma niso pozorni na objave na občinski spletni strani oziroma v prostorih četrtne skupnosti.

Stanovalce bližnjih blokov na Okrogarjevi ulici v Črnučah skrbi, da jim bo višja stavba Kolektor Etre jemala osončenje in da bo širitev Etrine dejavnosti zanje pomenila več hrupa in drugih emisij v okolje, je razvidno iz dopisa, ki so ga predstavniki stanovalcev poslali Četrtni skupnosti Črnuče. Slednjo prosijo, naj mestnemu svetu predlaga umik te točke z dnevnega reda ponedeljkove seje. »Menimo, da bi stanovalci in investitorji v tem vmesnem obdobju oziroma tudi sedaj lahko dosegli sporazum o vseh odprtih vprašanjih,« so zapisali predstavniki stanovalcev, ki glede na preteklo korektno komunikacijo s podjetjem upajo, da bi v tem duhu lahko tudi nadaljevali. V Etri so potrdili informacijo, da se na pobudo sosedov nameravajo v kratkem sestati z nadzornim odborom blokov. Predstavnik vodstva družbe Janez Gostiša, odgovoren za področje investicij, je povedal, da so zaradi dilem in vprašanj sosedov »pripravili razgrnitev načrtov razširitve podjetja. Podrobno predstavitev smo v vednost posredovali tudi upravniku četrti.«

Stanovalci blokov so predlagali, da bi Etra načrtovani objekt premaknila bolj proti vzhodu, saj ima družba v lasti zemljišče, ki bi to omogočalo. Tako bi bil objekt od stanovanjskih blokov umaknjen več kot 30 metrov. A Gostiša je pojasnil, da so pri postavitvi objektov vezani tako na proizvodni proces kot tudi na infrastrukturo v okolici, kar jim onemogoča prestavitev po željah stanovalcev. Izpostavil je, da so gradnjo novih objektov in preostale potrebne infrastrukture zastavili postopno. »V celoti bo projekt zaključen do leta 2030. Objekti, ki se nanašajo na skrajno zahodno stran podjetja, so predvideni v povsem zadnji fazi izgradnje in v končni izvedbi ne bodo vplivali na kakovost bivanja prebivalcev stanovanjskega naselja,« je zagotovil Gostiša. »Celotna manipulacija s skladiščenjem materiala, polizdelkov in končnih izdelkov se bo premaknila v vzhodni del podjetja. S tem bomo dodatno razbremenili območje pred stanovanjsko sosesko, z namenom, da se logistika na zahodnih zunanjih površinah (prevoz z viličarji) skoraj v celoti odmakne vstran od soseske,« je napovedal Gostiša. Dodal je, da bodo območje svoje dejavnosti uredili tako, da bodo emisije hrupa kvečjemu manjše kot doslej. Vpliv zmanjšanja osončenja pa naj bi bil minimalen, je po njegovih besedah pokazala študija osončenosti.

Občani za objavo niso vedeli

Ker občani za objavo niso vedeli, decembra na predlagane spremembe prostorskega načrta niso vložili nobene pripombe. Iz gradiva za mestni svet je razvidno, da je pripombe vložila le družba Iskra, elektro in sistemske rešitve. Tudi Iskra je opozorila, da bi višji objekt zaradi manjšega osončenja lahko poslabšal bivalne razmere v stanovanjskih objektih na zahodu. Občinski oddelek za urejanje prostora je pripombo zavrnil s pojasnilom, da bo Etrin objekt še vedno dovolj oddaljen od stanovanjskih blokov in da prostorski načrt predvideva zasaditev drevoreda med predvidenim novim objektom in najbližjim stanovanjskim blokom. Drevesa naj bi delovala kot bariera med stanovanjskim in industrijskim delom. Poudarili so še, da Etra na tem območju redno in skladno z zakonodajo izvaja nadzor emisij v okolje ter da se bo ta nadaljeval tudi v prihodnje.

Janković je izpostavil, da so Črnuče del Ljubljane, ki ima še vedno nekaj industrije. »Ponosen sem, da ima Kolektor Etra tako industrijo, saj se njihove postaje vozijo po vsem svetu in so izjemne kvalitetne,« je poudaril župan. Ob tem je dodal, da je bil pred leti v tej tovarni: »Priznati moram, da ni nobenega hrupa. Objekt je popolnoma čist. Gre za izjemno strokovno delo.«

Priporočamo