Člane Planinskega društva Jesenice prihodnji teden čaka izredni občni zbor, na katerem bodo razpravljali o poteku revizije projekta obnove koče pri izviru Soče in prodaji nepremičnin v lasti društva. V lasti imajo sicer pet planinskih koč, kočo na Golici, Erjavčevo kočo na Vršiču, zavetišče pod Špičkom, kočo pri izviru Soče in Tičarjev dom na Vršiču, ki utegne dobiti novega lastnika.

Kot so sporočili iz upravnega odbora društva, se je letos zaključil glavni del obnove koče pri izviru Soče, zaradi dviga stroškov obnove in posledično pomanjkanja finančnih sredstev pa zaključek obnove čaka na boljše čase. Medtem je koča na Golici močno dotrajana, zato je tam potrebna temeljitejša obnova, med drugim je treba prenoviti streho, okna, teraso, kuhinjo, urediti hladilnico, zamenjati ležišča. Družba SIJ Acroni je društvu donirala nekaj sredstev za obnovo sončne elektrarne, delno pa bodo morali sredstva zagotoviti sami. Koča sicer dela dobro, a naj bi vložek vanjo znašal kar od 300 do 400 tisočakov.

Tudi Erjavčeva koča potrebuje novo streho in obnovo kopalnic. Tičarjev dom je prav tako potreben obnove, tam je treba sanirati stenske obloge in pode zaradi vlage, zamenjati okna, prenoviti elektriko in električno napeljavo ter popraviti toplotno črpalko.

Planinsko društvo je zaradi obnove koče pri izviru Soče močno zadolženo, banki dolgujejo 630.000 evrov, vračilo glavnice z obrestmi pa bo prihodnje leto znašalo približno 110.000 evrov.

Zadolženo planinsko društvo

A planinsko društvo je zaradi obnove koče pri izviru Soče močno zadolženo, banki dolgujejo 630.000 evrov, vračilo glavnice z obrestmi pa bo prihodnje leto znašalo približno 110.000 evrov. »Koče so poslovale dobro, vendar prihodki zadoščajo le za pokrivanje obveznosti iz kreditov in tekoče poslovanje. Ni pa sredstev za obnovo dotrajanih koč, niti nismo več kreditno sposobni za najem dodatnih kreditov. Koče pa je treba obnoviti, saj bo drugače njihovo obratovanje ogroženo,« pišejo v upravnem odboru društva.

Kot edina možnost, da obnovijo preostale, se zato kaže prodaja ene od koč. Za Tičarjev dom na Vršiču so že prejeli dve ponudbi. Boljšo jim je dal obstoječi najemnik, Agencija Oskar, druga ponudba pa je prišla od Planinskega društva Ljubljana Matica, ki sicer tako visoke cene, kot jo je ponudil najemnik, ne zmore plačati.

Podrobnosti obeh ponudb bodo v torek predstavili na izrednem občnem zboru, ki edini v skladu s statutom društva lahko sprejme odločitev o prodaji nepremičnine.

Za izjavo o tem, kakšne načrte imajo ob morebitnem nakupu Tičarjevega doma, smo včeraj poklicali tudi sedanjega najemnika, Agencijo Oskar. Boris Lepovič je na naše vprašanje odgovoril, da gre za stvar poslovnega odnosa in zadeve ne more komentirati. 

Priporočamo