V obstoječi industrijski coni naj bi po navedbah župana Sama Pogorelca že primanjkovalo prostora, zato so sprejeli odločitev, da cono do leta 2025 povečajo. »Zdaj je čas, da dobimo nove površine. Ena od nalog občine je namreč tudi ta, da poskrbi za gospodarstvo,« je povedal Pogorelc, ki je z direktorjem na javnem razpisu izbranega podjetja Komunalne gradnje Viktorjem Dolinškom že podpisal pogodbo za izvedbo del. Celotna naložba bo, skupaj z odkupom zemljišč in gradnjo, znašala nekaj več kot 2,2 milijona evrov.

Zaradi širitve industrijske cone pa občina namerava preseliti približno 70 Romov, ki že 40 let živijo v delu industrijske cone Lepovče. O načrtih občine smo poročali že junija, takrat so nam pojasnili, da so se za selitev odločili, ker je lokacija za bivanje neprimerna. Opozorili so na nevarnost poplav zaradi močvirnatega območja in elektromagnetnega sevanja. Kljub neprimerni lokaciji pa ribniški Romi v preteklih letih tam niso imeli posebnih težav do julijskega neurja, ki je naselje popolnoma uničilo. Drevesa, ki jih je podrl močan veter, so uničila večino hišic, ki so še danes neprimerne za bivanje. Občina je takrat Romom v sodelovanju s civilno zaščito zagotovila tri zabojnike, v katerih naj bi začasno prebivalo 21 Romov. Preostali so si nadomestna domovanja uredili kar v avtomobilih in starih prikolicah. Nekateri so se kljub napol podrtim hišam zdaj vrnili vanje ali pa si kar v hišicah zaradi zaščite pred dežjem postavili šotore.

Stanje je posledica
večletnega ignoriranja

Po neurju si je naselje ogledal tudi predsednik Zveze Romov Slovenije Jožek Horvat Muc, ki je bil nad stanjem v naselju presenečen. »Po ogledu naselja sem prepričan, da je to eno izmed slovenskih romskih naselij, ki je v najslabšem stanju,« je dejal. Skrbi ga, da naselje ne bo urejeno pred zimo, kar pa bi bilo glede na to, da je Ribnica eden izmed krajev, kjer imajo vsako leto najnižje temperature in največje količine snega, lahko problematično. Zabojniki, kjer zdaj prebivajo Romi, niso primerni za ogrevanje, prav tako bodo primerne temperature za daljši čas težko vzpostavili v avtomobilih in prikolicah. Horvat Muc je preučil možnosti, ki jih ima zveza pri reševanju takšne problematike, in ugotovil, da brez pomoči občine v tem primeru ne bo šlo. Pred zimo bi lahko s pomočjo civilne zaščite v naselju postavili zabojnike, ki bi bili izolirani in bi imeli možnost ogrevanja, obnovili pa bi lahko tudi spalne prostore v hišicah.

Ker bi bili novi zabojniki postavljeni na občinski zemlji, bi zanje morala zaprositi občina, kjer pa kljub prošnjam in pojasnilom Horvata Muca za dodatne zabojnike ne nameravajo zaprositi. »Zdajšnje stanje v naselju je posledica večletnega ignoriranja romske problematike, Ribnica pri tem ni izjema,« je pojasnil Horvat Muc, ki bo še naprej iskal rešitve za ureditev naselja pred zimo.

Občina je pred meseci predstavila novo lokacijo za romsko naselje, kjer naj bi postavili nekaj montažnih hišic. Nova lokacija je za zdaj gozdna jama, popolna ureditev novega naselja pa bi po županovih ocenah trajala približno leto in pol. Načrtovani lokaciji močno nasprotujejo vaščani Lepovč, ki so z namenom, da bi preprečili nenadzorovano rast in priseljevanje Romov in preobremenitev javne infrastrukture ter povečali osebno varnost in varnost lastnine občanov, ustanovili civilno iniciativo. 

Priporočamo