Nekdanja tovarna koles Rog naj bi bila prenovljena najpozneje avgusta, napovedujejo na ljubljanski občini. Gradbeno podjetje Makro 5 gradnje bi po prvotni pogodbi ta projekt moralo končati že konec septembra lani, a je občina z aneksi dovolila podaljšanje roka.

Kot je pojasnil Mirzet Šabić iz Makro 5 gradenj, so rok podaljšali zaradi povečanja podzemne garaže, statične sanacije in sončne elektrarne, ki so jo na strehi Roga projektirali naknadno. Na novinarsko vprašanje, ali je k zamudi prispevalo tudi to, da so nekateri njihovi gradbeni delavci hkrati delali v Rogu in na sosednjem zasebnem gradbišču, kjer prav tako delajo Makro 5 gradnje, je Šabić odgovoril, da ne. Zagotovil je, da delavci, ki prenavljajo Rog, delajo samo na tem objektu. Dodatna in v pogodbi nepredvidena dela pa niso zgolj podaljšala prenove, temveč so jo tudi podražila. Občina je z Makro 5 gradnjami doslej uskladila za nekaj manj kot 4,5 milijona evrov dodatnih del (vključno z davkom na dodano vrednost). Vrednost osnovne pogodbe je bila 17,3 milijona evrov.

Park bo končan najpozneje junija

Čeprav je dvorišče med Rogom in Trubarjevo cesto trenutno še vedno založeno z gradbenim materialom, bo po besedah vodje občinske službe za razvojne projekte in investicije Mete Gabron kmalu kazalo povsem drugačno podobo. »V enem mesecu bo vse, kar se trenutno skladišči na garažni plošči, premeščeno v notranjost objekta,« je povedala Gabronova in napovedala, da bo park pred tovarno Rog urejen maja ali najpozneje junija. Že nekaj časa je znano, da bo nosil ime Park izbrisanih. Pobudo za takšno poimenovanje sta občini dala nevladna organizacija Amnesty International in Civilna iniciativa izbrisanih aktivistov, ki je skoraj dvajset let delovala v enem od prostorov v Rogu. V parku bo občina postavila tudi spomenik izbrisanim – vkopano črko ć.

Park bo v veliki meri prekrival streho podzemne parkirne hiše, ki jo trenutno uporabljajo gradbeni delavci. Po besedah župana Zorana Jankovića bo v parkirni hiši prostora za 88 vozil. 40 parkirnih prostorov bodo oddali v najem okoliškim stanovalcem. Cena tovrstnega najema bo tako kot v preostalih občinskih parkirnih hišah predvidoma 60 evrov na mesec.

Projektant Jaka Brežan iz biroja Bax studio je povedal, da je podolgovata dvorana v tovarni Rog najbolj reprezentativen ambient te stavbe in vanj niso veliko posegali. Zaradi dodatnega potresnega zavarovanja so v staro stavbo vstavili gredi v obliki križa, ki so vidne na sredini dvorane. Janković nas je iz dvorane, ki bo namenjena različnim dejavnostim, dopolnjeval pa jo bo še manjši bar, popeljal na Rogovo teraso. »Direktorica Centra Rog Renata Zamida pravi, da je to najlepša terasa v Ljubljani. Zdaj imamo kolegialni prepir, ali je lepša ta terasa ali tista na ljubljanskem gradu,« se je šalil Janković.

Vrbe v Trnovskem pristanu so se v 15 letih razrasle

Famozna terasa, ki bo ograjena s stekleno ograjo, ponuja razgled na Ljubljanico in Petkovškovo nabrežje z mladimi lipami, ki so nadomestile velike stare lipe. Na občino se je v minulih tednih sprožil plaz kritik zaradi odstranitve starih dreves. Janković odločitev za posek še vedno zagovarja. Stare lipe so bile po ugotovitvah strokovnjakov bolne in jih je bilo zaradi varnosti treba odstraniti, je poudaril župan. Spomnil je, kako burno so se Ljubljančani pred približno 15 leti odzvali tudi na odločitev občine, da poseka stare vrbe v Trnovskem pristanu. »Če greste danes tja pogledat, bi rekli, da so tiste vrbe tam že od nekdaj,« je dejal župan, ki je prepričan, da bodo mlade lipe na Petkovškovem nabrežju že v prihodnjih letih dajale pravo senco, ker je občina dala posaditi precej večja drevesa, kot jih običajno sadi.

Delavci družbe KPL, ki po naročilu občine prenavljajo del Petkovškovega nabrežja od Resljeve ceste do Rozmanove ulice, bodo delo končali še aprila, pričakujejo na občini. Trenutno imajo še največ dela na nabrežju pri Rogu. Prenova Petkovškovega nabrežja naj bi občino stala dobrih 5,2 milijona evrov skupaj z davkom na dodano vrednost. 

Priporočamo