Občinske poslovne prostore v stavbah na Ciril-Metodovem trgu 21 in Mestnem trgu 27, ki jih je do letošnjega leta najemal javni zavod Zgodovinski arhiv Ljubljana, bo Mestna občina Ljubljana, kot kaže, že letos začela prenavljati. Konec prejšnjega tedna je že objavila javno naročilo za izbor gradbenega podjetja, ki bo prenovil in preuredil prostore tako, da bodo primerni za pisarne za uslužbence ljubljanske mestne uprave.

Mestna občina bo stavbo na Mestnem trgu 27 dala celovito prenoviti in protipotresno sanirati. V delu stavbe bo izbrani izvajalec porušil obstoječe medetažne plošče in zgradil nove tako, da bodo na višini prvotnih etažnih plošč. Stavba na Ciril-Metodovem trgu pa bo terjala večjih posegov, temveč bo zgolj prenovljena. Gradbena dela bodo po pogodbi trajala petnajst mesecev. V veljavnem občinskem proračunu je omenjeni projekt ocenjen na 5,3 milijona evrov, koliko bodo mestni proračun stala gradbena dela, pa bo pokazal šele zaključek javnega naročila.

Nove pisarne za uslužbence mestne uprave

S prenovo in preureditvijo prostorov v stavbi na naslovu Mestni trg 27 in tudi deloma v stavbi na Mestnem trgu 1 bo občina pridobila 20 novih pisarn, v katerih bo prostora za 31 delovnih mest. Na Ciril-Metodovem trgu 21 pa bo izbrani izvajalec uredil 11 pisarn za skupaj 17 delovnih mest. V te nove pisarne občina namerava preseliti sodelavce iz odseka za odnose z javnostmi, odseka za mednarodne odnose in protokol, službe za organiziranje mestnega sveta in službe za pravne zadeve, so nam že pred časom pojasnili na magistratu. Ti službe in odseki so trenutno v kresiji.

Kaže, da prenova ne bo enostavna. Izvajalec bo pred začetkom gradbenih del moral napraviti posnetek dejanskega stanja v vseh prostorih, da bo med gradnjo lahko izvajal monitoring morebitnih poškodb. Vsi prostori v stavbi na Ciril-Metodovem trgu namreč niso v lasti občine. Ker v stanovanjih v stavbah stanujejo ljudje, bodo gradbinci morali zagotoviti, da bodo ti zasebniki lahko ves čas nemoteno prišli do svojih prostorov. Prav tako bodo morali poskrbeti, da bo v času gradnje čim manj motena oskrba v vodo, elektriko, telekomunikacijami in podobno. Morebitne začasne prekinitve pri oskrbi z omenjenimi komunalnimi storitvami pa bo izvajalec moral pravočasno napovedati.

Depo arhiva v BTC,
čitalnica na Trdinovi

Zgodovinski arhiv Ljubljana se je iz zgoraj omenjenih stavb preselil v prvi polovici letošnjega leta. Mestna občina je javni zavod že maja 2019 obvestila o odpovedi brezplačne najemne pogodbe in arhivu dala enoletni rok za izselitev iz občinskih prostorov. Zgodovinski arhiv Ljubljana je pod vodstvom prejšnjega direktorja izselitvi ugovarjal s pojasnilom, da je v tako kratkem roku težko najti, najeti ali odkupiti prostore, ki bi ustrezali občutljivi dejavnosti, kakršna je arhivska. V arhivu so takrat opozarjali tudi, da bi morebitna prisilna izselitev v neprimerne prostore lahko ogrozila dragoceno arhivsko gradivo. Na koncu je okrožno sodišče lansko leto odločilo, da mora arhiv prostore na Mestnem ter Ciril-Metodovem trgu izprazniti do letošnje pomladi.

Arhiv je svoje obsežno gradivo preselil v najete prostore v ljubljanskem nakupovalnem središču BTC. Čitalnica in sprejemna pisarna ljubljanske enote Zgodovinskega arhiva Ljubljana bosta po novem delovali na lokaciji na Trdinovi ulici 4. Ti prostori bodo javnosti odprti predvidoma v torek, 16. avgusta, na svoji spletni strani napoveduje arhiv.

Priporočamo