Mestna občina Ljubljana in Družba za avtoceste v Republiki Sloveniji (Dars) sta z družbo Kolektor cestno podjetje Nova Gorica (CPG) sklenila gradbeno pogodbo za prenovo nadvoza Dunajske ceste nad severno ljubljansko obvoznico. Župan Zoran Janković nam je povedal, da bo izvajalec gradbena dela začel aprila. Gradnja bo trajala kar sedem mesecev, kaže pogodba.

Iz javnega naročila za prenovo nadvoza na Dunajski cesti je razvidno, da bo Kolektor CPG s podizvajalcem Kolektor Kolingom moral zamenjati dilatacije na cestišču in pločniku oziroma kolesarski stezi, asfalt na celotni površini, robnike, ograje, jeklene nosilce komunalnih vodov, sanirati bo moral odvodnjavanje in betonske površine na nadvozu. Stroške prenove, ki po pogodbi skupaj z davkom na dodano vrednost znašajo skoraj tri milijone evrov, si bosta občina in Dars delila. Občina bo plačala nekaj več kot 1,3, Dars pa nekaj več kot 1,6 milijona evrov. Lani sta občina in Dars v podobnem »partnerstvu« že prenovila nadvoz Podutiške ceste čez obvoznico.

Zapore na severni obvoznici

Prenova nadvoza Dunajske čez obvoznico bo, kot kaže, nekaj časa potekala sočasno z gradbenimi deli, ki že potekajo na severni obvoznici. Na delu obvoznice med Novimi Jaršami in Zadobrovo sta namreč trenutno zaradi gradnje zaprta prehitevalna pasova na obeh smernih voziščih, promet v obeh smereh trenutno poteka po začasnih prometnih pasovih. Na Darsu so pojasnili, da izvajalec med drugim odstranjuje betonsko varovalno ograjo, ureja jaške kanalizacije in javne razsvetljave ter obnavlja asfalt v srednjem ločilnem pasu med smernima voziščema.

»Taka prometna ureditev je predvidena do sredine aprila 2023, ko bo na delu odseka hitre ceste med Tomačevim in Šmartinsko cesto, to je na smernem vozišču proti Zadobrovi oziroma Štajerski, vzpostavljena popolna zapora, promet pa bo potekal po drugi polovici hitre ceste, po dveh zoženih pasovih v vsako smer vožnje,« so napovedali na Darsu. Dodali so, da bodo od predvidoma sredine maja popolno zaporo podaljšali v smeri proti Zadobrovi. Tudi takrat bo promet zaradi rekonstrukcije cestišča urejen po drugem smernem vozišču, in sicer bo v obe smeri potekal po dveh zoženih pasovih. Tako naj bi bilo do sredine letošnjega junija.

»Med izvedbo del bo sledilo še več faz zapore, tudi zato, da bo eden od priključkov (Šmartinska ali Leskoškova) v funkciji. Predviden zaključek del je konec avgusta letos. V poletnih mesecih, še zlasti od konca junija do konca avgusta, se na ljubljanskem obroču zmanjša število vozil v jutranji in popoldanski konici,« so povedali na Darsu. Dodali so še, da naj bi bila rekonstrukcija priključka Leskoškove ceste na obvoznico končana predvidoma v začetku letošnjega junija. 

Priporočamo