Občina Jesenice je začela vzpostavljati alarmni sistem na plazovih v zaledju Koroške Bele. Namenjen je opozarjanju pred potencialnimi nevarnostmi premikov zemljine. »V letošnjem proračunu so za vzpostavitev alarmnega sistema in pridobitev soglasij lastnikov zemljišč, na katerih bodo stale alarmne naprave, solarni moduli, senzorji za nadzor poteznih zank in daljinskega ročnega aktivatorja alarma in ostala oprema, zagotovljena sredstva v višini približno 185.000 evrov. Izvajalec, podjetje TDI d. o. o., začenja z namestitvijo elektronske sirene za javno alarmiranje pri vodohranu Koroška Bela in z vzpostavitvijo sistema javnega alarmiranja na GARS Jesenice in PGD Koroška Bela. V naslednji fazi pa se bodo dela začela izvajati še na plazovih v zaledju Koroške Bele. Alarmni sistem bo vključen v sistem javnega alarmiranja na območju Slovenije in v sistem GARS Jesenice. Gradbeno-inženirska dela se bodo končala predvidoma do konca junija letos,« so sporočili z Občine Jesenice.

Več kot dvajset plazov

Prebivalce Koroške Bele je že pred nekaj leti zaskrbljenost zaradi zemeljskih plazov združila v civilno iniciativo. Po opozarjanju na nevarnosti so jim pristojni prisluhnili. Predstavniki geološkega zavoda so opravili obsežne raziskave in ugotovili, da je nad Koroško Belo aktivnih več kot dvajset zemeljskih plazov in podorov. Največjo nevarnost naselju predstavljata plazova Urbas in Čikla. V prvem se premika kar 900.000 kubičnih metrov materiala, v drugem pa se v prihodnje lahko v premikanje vključi okrog 140.000 kubičnih metrov zemljin. Material z obeh plazov se zdaj sicer počasi steka v strugo potoka Bela, zato ga je treba redno čistiti. Težava bi lahko nastala, če bi se plazovina kje zaustavila in se nabirala, kar bi povzročalo zastajanje vode, pozneje pa bi se material v trenutku sprožil.

Občina Jesenice se podrobneje s plazovi na tem območju ukvarja zadnjih sedem let. Poskrbela je za obsežna vzdrževalna in investicijska dela skozi in nad naseljem Koroška Bela, za sanacijo struge potoka Bela z gradnjo novih zaplavnih pregrad,.. Izdelali so tudi zloženko o priporočenih ubežnih smereh z zbirnimi mesti v primeru nevarnosti sproženja zemeljskega plazu, ki so jo prejela vsa gospodinjstva na Koroški Beli, vzpostavili pa so tudi spremljanje premikov in vremenskih razmer na plazovih Čikla in Urbas, za ukrepe pa so si zagotovili sofinanciranje ministrstva za okolje in prostor. 

Priporočamo