Lesce. V občini Radovljica je bil med projekti participativnega proračuna izglasovan tudi športni objekt v Lescah. Sprva predlagano idejo postavitve pokritega objekta v obliki kozolca, kjer bi se lahko izvajale razne aktivnosti, so na občini nadgradili v projekt Megeneracijski živžav z objektom za šport, rekreacijo in prosti čas. Za gradnjo medgeneracijskih rekreativnih površin, ki se je začela lani, so pridobili tudi nepovratna sredstva iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja, del sredstev je prispevala občina. Dvojni kozolec s površino približno 60 kvadratnih metrov nasproti leškega vrtca in osnovne šole je končno podobo dobil v letošnjem decembru, lokacijo ob prostornem javnem otroškem igrišču pa zdaj dopolnjuje lesena nadstrešnica, opremljena s športno opremo.

»Primerna je za vse generacije, v njej so med drugim letvenik, telovadna klop, bradlja in plezalna stena. Vesel sem visoke udeležbe občanov; v kozolcu vsako jutro pridno vadijo starejše telovadke, medtem ko se ob popoldnevih v njem zadržujejo posamezniki in družine z otroki. Deževno vreme zdaj zanje ne bo več ovira,« je z novo pridobitvijo v občini zadovoljen radovljiški župan Ciril Globočnik. Za svojo občino pravi, da je med vsemi slovenskimi občinami najbolj športno obarvana, saj tam živi največ prestižnih olimpijcev z medaljami najsijajnejših leskov: Sara Isaković, Cene Prevc, Iztok Čop, Jakov Fak, Jure Franko in drugi. »Pri nas je življenje od nekdaj dobro. Radovljica je odlična izhodiščna točka do Planice, Pokljuke, Ljubljane in drugih krajev, kamor se naši športniki vsak dan vozijo na treninge, prav tako se lahko v občini ob športnih objektih pohvalimo tudi z energetsko saniranimi in obnovljenimi vrtci in šolami,« je pojasnil Globočnik in dodal, da so v zadnjem obdobju v okolici Radovljice pridobili približno 500 novih občanov in se soočajo s pomanjkanjem stanovanj.

Povezava s krajinsko arhitekturo

Telovadnico na prostem sta leta 2007 zasnovala dolgoletni športni delavec Janez Matoh in profesor z ljubljanske fakultete za šport Ivan Čuk. »Najina želja je bila, da bi imeli Slovenci v okviru naše kulturne dediščine, kamor sodi tudi kozolec, prostor za druženje, primeren za mlade in starejše, kjer bi lahko obenem naredili nekaj za svoje zdravje in počutje. Ker se večina ljudi najpogosteje ukvarja z aktivnostmi, ki močno obremenjujejo hrbtenico, sva želela dati poudarek raztezanju. Zato so v kozolcu postavljeni krogi, drog, obešala in plezala, s pomočjo katerih lahko visimo, ob tem raztegnemo hrbtenico, povečamo gibljivost ramenskega obroča in sprostimo noge,« je poudaril Ivan Čuk.

»Podoben kozolec so kot prvi pred štirimi leti postavili v Kranjski Gori, v bližini turistično obleganega jezera Jasna, medtem ko dva podobna kozolca s športnorekreacijsko ponudbo ljubitelje rekreacije in druženja razveseljujeta tudi tudi v Gorjah. »Upam, da bodo ljudje v čim večji meri spoznali uspešno kombinacijo in prednost krajinske arhitekture z gibanjem na prostem, ki je lahko obenem še dobrodošel turistični produkt,« se nadeja Miloš Šter iz podjetja Taurus IQ iz Ljubljane, kjer so uresničili projekt v Lescah. Njegova skupna vrednost znaša nekaj manj kot 120.000 evrov, naročilo projekta pa je občina izvedla tudi v povezavi z Regionalno razvojno agencijo Gorenjske. 

Priporočamo