Na ponedeljkovi seji mestnega sveta bo oddelek za urejanje prostora svetnikom predstavil osnutek občinskega podrobnega prostorskega načrta za območje industrijske cone severno od Agrokombinatske ceste. Kot je razvidno iz osnutka, je pobudnik prostorskega urejanja družba Koto, ki ima svoje poslovne prostore na večjem delu obravnavanega območja in želi s predlagano ureditvijo »okrepiti obstoječe dejavnosti na lokaciji, posodobiti procese ter razširiti dejavnosti«. Osnutek prostorskega načrta Kotu dovoljuje gradnjo novih objektov, prizidavo oziroma rekonstrukcijo obstoječih stavb, gradnjo tehnologij k pripadajočim objektom, parkirnih in drugih površin.

Zahodno in južno od Kotovega kompleksa želijo tudi drugi investitorji na svojih zemljiščih graditi različne proizvodno-skladiščne objekte, pisarne, parkirišča in spremljajočo infrastrukturo, piše v gradivu za mestne svetnike, ki pa ne navaja, kdo so ti investitorji. Zemljiška knjiga razkriva, da gre za zemljišča v lasti družb Resal, Dimnik in fizične osebe. Po veljavnem prostorskem načrtu so parcele zazidljive, vendar so še nepozidane. Zahodno od Kotovega kompleksa prostorski načrt predvideva gradnjo treh manjših poslovnih stavb, med Agrokombinatsko in Kotom pa še dva nekoliko večja objekta.

Osnutek prostorskega akta med drugim predvideva tudi spremembo poteka dela Agrokombinatske ceste, in sicer bo ta od novega krožišča z Industrijsko cesto mimo Jate Emona po novem potekala ravno do dovoza v Koto. Zdaj cesta na tem delu naredi manjši ovinek. Ko bo občina poskrbela, da bo trasa Agrokombinatske ceste vodila v bolj ravni liniji, se bo južno od ceste sprostila »večja površina primernejše oblike za nove prostorske ureditve«, predvideva osnutek prostorskega načrta. Z novo traso na delu Agrokombinarske ceste občina načrtuje tudi ureditev površin za pešce in kolesarje, ki si jih bodo sicer delili le na južni strani ceste.

Če bo osnutek prostorskega načrta dobil soglasje svetnikov, ga bo magistrat v kratkem javno razgrnil in začel zbirati morebitne pobude oziroma pripombe občanov k predlaganim rešitvam. Ko bo pripravljen končni predlog podrobnega prostorskega načrta, bo moral ponovno v obravnavo v mestni svet.

Občina pridobila zemljišča za nadaljevanje Industrijske ceste

Župan Zoran Janković je na včerajšnji tiskovni konferenci dejal, da sta prvi dve tretjini nove Industrijske ceste, ki jo je po naročilu občine gradila družba Trgograd, dokončani. Letos bo, kot kaže, prišel na vrsto še preostanek Industrijske ceste od krožišča s Hladilniško potjo do Zaloške ceste. Industrijska cesta se bo na Zaloško priključila na novem krožišču, ki ga občina načrtuje na ovinku Zaloške ceste severno od železniškega nadvoza. Na trasi tega dela Industrijske ceste je nekaj hiš, ki jih bo treba porušiti. A po Jankovićevih besedah je občina te nepremičnine že odkupila. Na magistratu tudi kmalu pričakujejo gradbeno dovoljenje za omenjen cesti odsek. Ko bo Industrijska cesta v celoti zgrajena, Janković pričakuje, da se bo tovorni promet preusmeril na avtocestni izvoz Ljubljana Sneberje in da tovorna vozila ne bodo vozila več skozi poseljeni del Zaloga.

Vzhodno od Industrijske ceste je še ena gospodarska cona, ki naj bi ji ravno nova cestna povezava pomagala pri nadaljnjem razvoju. Občina, ki je lastnica dela še neizkoriščenih zemljišč ekonomsko-poslovne cone Zalog, bo s komunalnim opremljanjem tega območja zagotovila dodatnih 2,7 hektarja površin za poslovno in gospodarsko rabo. V proračunu za letošnje leto občina pričakuje, da bo s tem spodbudila nastanek 190 novih delovnih mest. Za projekt komunalnega opremljanja bo občina pridobila 2,4 milijona evrov sredstev iz evropskega sklada za regionalni razvoj. x

Priporočamo