V sodelovanju med britanskim veleposlaništvom, Društvom Nelson in hotelom Slon so v hotelski avli v četrtek odkrili spominsko ploščo, posvečeno admiralu lordu Horatiu Nelsonu. Odprli so tudi razstavo o življenju in uspehih enega največjih mornariških poveljnikov v zgodovini ter njegovem potovanju skozi slovenske dežele.

Potem ko je admiral Nelson 1. avgusta 1798 v zalivu Abukir na ustju reke Nil porazil Napoleonovo floto in s tem strl francosko prevlado v Sredozemlju, si je priboril mednarodno slavo in posebno naklonjenost Neapeljskega kraljestva. V Neaplju, kamor je priplul 22. septembra, so ga sprejeli z velikimi častmi. V nemirnih časih francoskega osvajanja Apeninskega polotoka je Nelson s kraljevo družino vzpostavil zelo tesne stike, ljubezensko pa se je zapletel z Emmo Hamilton, ženo britanskega veleposlanika v Neaplju, kar je postajal vse glasnejši škandal.

Slavnostni sprejem v Ljubljani

Leta 1800, ko se je lord Nelson skupaj s Hamiltonovima odločil vrniti v Anglijo, in ker se je iz Neaplja na Dunaj namenila tudi kraljica Marija Karolina, je padla odločitev, da se Nelsonova skupina pridruži njenemu spremstvu. Ko so po naporni poti prispeli do Trsta, se je kraljičina delegacija razdelila v dve skupini. Ti sta pot nadaljevali z dnevom zamika, še dan kasneje pa jima je sledila Nelsonova skupina. Admiralovo spremstvo se je na pot iz Trsta proti Dunaju odpravilo 12. avgusta. Za prvi postanek so si izbrali Postojno, kjer niso izpustili obiska Postojnske jame, naslednja postaja pa je bila Ljubljana. V prestolnici Kranjske so jih slovesno sprejeli, a kot pričajo zgodovinski viri, so doživeli razočaranje, ker so kraljico, ki je bila na poti pred njimi, nastanili v škofijski rezidenci, admirala in njegovo delegacijo pa v gostišču Pri slonu. Ob prihodu slavnega zmagovalca nad francoskim ladjevjem je bilo v Ljubljani slavnostno. V njegovo čast so v Filharmoniji priredili praznovanje – koncert s sprejemom. Orkester je odigral Haydnovo Simfonijo št. 100 (Vojaška) in zatem še arijo La virtu Brittana, druženja po koncertu pa so se udeležili številni gostje, saj so se želeli srečati s slavnim britanskim admiralom. Naslednji dan je Nelsonova skupina nadaljevala potovanje z vzponom čez Ljubelj in naprej do Celovca in Gradca. Na Dunaju, kamor so prispeli 18. avgusta, sta jih prav tako pričakala slavnostni sprejem in program. Iz habsburške monarhije so krenili naprej in se v Hamburgu, 92 dni po prihodu v Trst, vkrcali na poštno ladjo za Britanijo.

Britanski narodni heroj

Horatio Nelson, ki se je rodil leta 1758 na vzhodu Anglije, je že kot dvanajstletni deček vstopil v kraljevo mornarico. Leta 1794 je bil pri zasedbi Korzike v boju za mesto Calvi ranjen in na desnem očesu izgubil vid. Status narodnega heroja modre flote mu je prinesla zmaga nad špansko floto pri Rtu sv. Vincenta na Portugalskem leta 1797. A že isto leto je Nelson v topniškem boju med neuspešnim napadom na mesto Santa Cruz na Tenerifu izgubil roko. To ga pri njegovih zmagovitih vojaških pohodih ni ustavilo. Leta 1798 je porazil Francijo v zalivu Abukir. Leta 1803 je bil imenovan za poveljnika britanskega ladjevja v Sredozemlju. V bitki pri Trafalgarju, eni najbolj znanih pomorskih bitk vseh časov, je britanska mornarica po Nelsonovem načrtu 21. oktobra 1805 popolnoma uničila združeno francosko in špansko floto. V bitki, ki sicer ni predstavljala dokončne zmage nad Francijo, je pa vzpostavila britansko pomorsko prevlado, je Nelson umrl.

Priporočamo