Pohod Pot ob žici letos organizirata Mestna občina Ljubljana in Timing Ljubljana. »Ta pohod je del mestnega praznika,« je spomnil župan Zoran Janković in povedal, da bo 9. maja na ljubljanskem gradu potekala slavnostna seja mestnega sveta, kjer bodo podelili priznanja, nagrade in naziva častnih meščanov.

»Mnogi pred nami so že pripravljali ta pohod. Mi to tradicijo samo nadaljujemo,« je dejal župan, ki upa na dobro vreme v času pohodov. Kot prejšnja leta se bo dogajanje začelo v četrtek, 4. maja, ko bodo po Poti spominov in tovarištva (PST) krajše odseke prehodili vrtčevski otroci. V petek se bodo na pohod odpravili osnovnošolci in srednješolci. Vrhunec dogajanja bo že tradicionalno v soboto, 6. maja, ko bodo pohodniki lahko prehodili celotno 35 kilometrov dolgo traso ali pa si po želji izbrali enega ali več odsekov. V soboto bodo potekali tudi teki trojk. Vodja projekta Barbara Železnik iz Timing Ljubljana je povedala, da je trenutno prijavljenih okoli 8500 vrtčevskih otrok, 1500 šolarjev, na teke trojk pa se je prijavilo 1265 trojic.

Trasa za rekreativce, ki se bodo podali po 35 kilometrov dolgi PST, je enaka kot prejšnja leta in bo tudi letos imela osem kontrolnih točk, kjer pohodniki dobijo kontrolne kartončke. Na njih dobijo tudi žige za prehojeno pot. Železnikova je omenila, da je minulo deževje pri Fužinah sicer nekoliko poškodovalo del poti, a da je družba Želva, ki skrbi za PST, zadevo že sanirala.

Brezplačen avtobus za udeležence

Osnovnošolci, ki se bodo udeležili petkovega pohoda, udeleženci sobotnega pohoda in tekači bodo svoje kontrolne kartončke oziroma startne številke lahko v petek oziroma soboto izkoristili za brezplačno vožnjo z avtobusi Ljubljanskega potniškega prometa, je dejala Železnikova. Dodala je, da bo v soboto promet oviran na trasah teka na 29 kilometrov ter 12,5 in 3,5 kilometra in da bodo vozniki morali krajši čas počakati ob zapori, da bodo tekači lahko šli mimo. Organizatorji voznike prosijo, naj upoštevajo navodila redarjev oziroma policistov pred tovrstnimi zaporami. Zaradi teh kratkotrajnih zapor bodo morali občasno počakati tudi mestni avtobusi. Ti bodo v soboto imeli obvoz samo na delu Slovenske ceste, in sicer na odseku med Šubičevo in Erjavčevo cesto. Obvoz bo urejen po Bleiweisovi, Aškerčevi oziroma Tržaški cesti.

Ker bo tudi letos Pohod ob žici zasnovan kot dogodek brez odpadne embalaže, je Železnikova spomnila, da je na PST 11 pitnikov. Tisti, ki bodo rekreacijo zaključili na Kongresnem trgu, se bodo lahko odžejali tudi na tamkajšnjem pitniku. Poleg tega si bodo pohodniki svoje steklenice ali bidone lahko napolnili še na treh dodatnih lokacijah, in sicer med kontrolnima točkama 2 in 3 med Verovškovo in Litostrojsko cesto, med kontrolnima točkama 3 in 4 pri križišču Maroltove in Vojkove ceste ter med kontrolnima točkama 1 in 9 na križišču Poti na Rakovo jelšo in Barjanske ceste.

Mestna občina Ljubljana bo tradicionalni pohod izkoristila za promocijo brezplačnih strokovno vodenih skupinskih vadb na javnih površinah. Akcija Telovadi z nami in pridobi 12 štampiljk poteka od aprila do konca junija na trim otokih in otokih športa, v večgeneracijskih središčih in dnevnih centrih aktivnosti za starejše. Občani dobijo kartonček, na katerega se za vsako udeležbo v programu telovadbe odtisne žig, ki simbolično predstavlja količino in aktivnost, ki jo Svetovna zdravstvena organizacija priporoča za ohranjanje zdravja in telesne zmogljivosti, je razvidno s spletne strani občine https://www.ljubljana.si/sl/aktualno/brezplacna-vadba-na-prostem/, kjer so objavljene podrobnosti o akciji. 

Priporočamo