Na Jesenicah so do konca julija zbirali podpise o nestrinjanju z analizo z naslovom Presoja umestitve gorenjske regijske bolnišnice v prostor – primerjava potencialnih lokacij z urbanističnega in ekonomskega vidika, ki jo je marca letos ministrstvo za zdravje naročilo podjetju Elmarkt. Na jeseniški občini so ogorčeni nad dejstvom, da Jesenice sploh niso bile vključene v celotno analizo, ki je rahlo prednost pred kranjsko lokacijo dala radovljiški.

»Prispevek Jesenic je bil upoštevan le v delu analize, ki se nanaša na primerjavo zdravstvenega vidika, kjer so pripravljalci analize dodali podatke o jeseniškem kadru po kraju bivanja in podatke o številu starejših od 65 let kar k Radovljici. To je bil edini način, da so lahko ta dva kriterija s pomočjo Jesenic prikazali za Radovljico kot ugodnejšo v primerjavi s Kranjem,« je ob peticiji zapisal jeseniški župan Peter Bohinec.

Ob tem se je treba vprašati, ali smo res tako bogata država, da lahko gradimo nove objekte, medtem pa pozabljamo na objekte, ki so v slabem stanju. Mnoge zdravstvene ustanove po Sloveniji, vključno s poliklinikami in specialističnimi ambulantami v Ljubljani, kjer delajo zdravstveni delavci, spominjajo na čase iz 19. stoletja.

Peter Bohinec, jeseniški župan

Po njegovem mnenju so Jesenice izločili le zato, ker ne razpolagajo s potrebnimi 60.000 kvadratnimi metri površin, a kot pravi, je bil ta pogoj Jesenicam prvič predstavljen šele v tej analizi. »Niti naročnik niti pripravljalec nista pomislila, da bi v analizi ovrednotili obstoječo infrastrukturo, ki jo predstavlja Splošna bolnišnica Jesenice. Ob tem se je treba vprašati, ali smo res tako bogata država, da lahko gradimo nove objekte, medtem pa pozabljamo na objekte, ki so v slabem stanju. Mnoge zdravstvene ustanove po Sloveniji, vključno s poliklinikami in specialističnimi ambulantami v Ljubljani, kjer delajo zdravstveni delavci, spominjajo na čase iz 19. stoletja,« pravi župan.

Bohinec je ob tem spomnil, da po vsej Sloveniji že več let primanjkuje zdravstvenih delavcev. »Na to problematiko smo v preteklih letih vsakokrat opozorili ministrstvo in pristojne odločevalce, ki so ta vidik vešče preslišali,« je zapisal in dodal, da na Jesenicah že vrsto let vlagajo v zdravstveni kader na srednji šoli, v zadnjem času pa tudi na fakulteti za zdravstvo.

Zaradi načina in vsebine izdelane analize so na jeseniški občini pripravili peticijo, s katero želijo državni politiki in z njo povezanimi odločevalci sporočiti, da se ne strinjajo s takšno analizo. »Zbrali smo 778 podpisov. Pričakovali smo, da bodo podpisniki izrazili nestrinjanje z analizo. Menimo, da je slabši odziv povezan s poletnim časom, ko so ljudje na dopustu in je zato več možnosti, da so poziv k podpisu spregledali,« so nam po izteku roka za podpis peticije pojasnili na občini. Kot so dodali, odziva ministrstva na podane pripombe k analizi še niso prejeli in čakajo, da jih obvesti o kriterijih, po katerih so izvedli analizo in umestili bolnišnico v prostor. 

Priporočamo