Tri parcele v bližini Barjanske ceste, ki jih je mestna občina Ljubljana na trg dala v začetku junija, je na četrtkovi javni dražbi kupila družba NG Projekt. Ker je bila edini ponudnik, bo za nepremičnine odštela izklicno ceno v višini nekaj več kot 2,68 milijona evrov, plačati pa bo morala še davek na dodano vrednost. Parcele, ki se nahajajo zahodno od Barjanske ceste in severno od avtocestnega priključka Ljubljana center, skupaj merijo 9243 kvadratnih metrov. Da bo nakup tudi uraden, bo morala družba v 15 dneh skleniti kupoprodajno pogodbo, sicer bo občina štela, da je odstopila od pogodbe, in zadržala varščino v višini 10 odstotkov izklicne cene.

NG Projekt je po podatkih Ajpesa v lasti ustanovitelja družbe Evino Gašperja Čarmana in Nikole Petrovića iz Beograda, pri čemer je Petrović dvotretjinski lastnik. NG Projekt sta ustanovila 17. junija letos, očitno kot projektno družbo, saj je njena glavna dejavnost organizacija izvedbe stavbnih projektov. Kaj s poslovnim partnerjem načrtujeta na kupljenih parcelah, smo želeli preveriti pri direktorju NG Projekta Čarmanu, vendar njegove odgovore še čakamo.

Do parcel ni urejene
dostopne ceste

Parcele sodijo v območje občinskega podrobnega prostorskega načrta Barjanska cesta zahod, kjer je dovoljena mešanica stanovanjskih stavb in stavb z nestanovanjskimi dejavnostmi. Ljubljanski svetniki so septembra lani potrdili občinski podrobni prostorski načrt za manjši del tega območja, in sicer v kotu Ceste dveh cesarjev in Barjanske ceste, kjer Spar Slovenije načrtuje gradnjo novega nakupovalnega središča.

Sama lokacija trojice kupljenih parcel bo za NG Projekt precejšen izziv, saj niso zaokrožena celota. Dve parceli se namreč držita, tretjo pa od prvih dveh loči 4388 kvadratnih metrov velika parcela v lasti družbe MOL & INA. Ali se že pogovarjajo o morebitnem nakupu tudi te ali katere od okoliških parcel, nam včeraj ni uspelo izvedeti. Pri družbi MOL & INA smo želeli preveriti, kakšne načrte imajo s tamkajšnjo parcelo in ali jo morda nameravajo prodati, vendar so nam odgovorili, da se do tovrstnih poslovnih načrtov ne bodo opredeljevali.

Do občinskih parcel tudi ni urejene dostopne ceste. Iz občinskega prostorskega načrta je sicer razvidno, da je predvidena gradnja dostopne ceste prek novega križišča, ki bo zgrajeno na Barjanski cesti slabih tristo metrov južno od križišča Barjanske in Ceste dveh cesarjev. Velja omeniti, da namerava občina rekonstruirati del Barjanske od avtocestnega priključka do Ziherlove ceste in jo razširiti v štiripasovnico.

Pomisleki o dodatnih nakupovalnih površinah

Doslej je mestni svet potrdil podrobni prostorski načrt zgolj za severovzhodni del območja na vogalu Ceste dveh cesarjev in Barjanske ceste, kjer je načrtovan nakupovalni center Spar. Slednji je zemljišča kupil že konec leta 2019. Spar smo zaprosili za informacije, kako napreduje investicija, a so sporočili, da nam v tem trenutku ne morejo odgovoriti na zastavljena vprašanja.

V času, ko je bil predstavljen dopolnjeni osnutek občinskega podrobnega prostorskega načrta za območje nakupovalnega centra ob Barjanski cesti, je bilo v javnosti precej pomislekov, ali Ljubljana potrebuje dodatne nakupovalne površine. Po izmerah na portalu Urbinfo je razvidno, da je nakupovalni Center Vič, kjer je prav tako Sparova trgovina, približno dva kilometra zračne razdalje od načrtovanega centra ob Barjanski cesti. Do nakupovalnega središča Supernova Ljubljana Rudnik pa je tri kilometre zračne razdalje.

Na seji mestnega sveta oktobra 2022 je nekdanji podžupan Janez Koželj pobudo za gradnjo novega nakupovalnega centra ob Barjanski cesti utemeljeval kot »urbanistično izredno domiselno in premišljeno pobudo«. Pojasnil je, da je na širšem območju Sibirije oziroma vzdolž Ceste dveh cesarjev na več lokacijah predvidena gradnja novih stanovanjskih sosesk z najmanj 800 do 1000 stanovanji, ki naj bi jim torej ta nakupovalni center prišel prav. Med drugim je tudi Javni stanovanjski sklad MOL na dveh območjih ob Cesti dveh cesarjev lastnik zemljišč, namenjenih gradnji neprofitnih najemnih stanovanj. Koželj je takrat še omenil, da je lokacija novega Sparovega nakupovalnega centra posrečena tudi zaradi bližine parkirišča P+R Barje. 

Priporočamo