Organizatorji festivalov na tolminskem Sotočju so letos prvič soočeni z jasno zahtevo tolminske občine po znosnem sobivanju domačinov in festivalov. Občina je z odlokom omejila število festivalov, število festivalskih dni in število obiskovalcev posameznega festivala, skozi občinski odlok pa za svoje občane prvič izborila tudi neomejen dostop do Sotočja v času trajanja festivalov. A je s tem, ko je rešila eno največjih zamer lokalnega prebivalstva do festivalov, očitno stopila na žulj neobčanom. Ti v spletnih komentarjih občini očitajo, da je poskrbela zgolj zase, medtem ko je izletnikom, turistom in začasnim prebivalcem občine dostop do sotočja rek omejila, podobno kot bi zaprli dostop do Bohinjskega ali Blejskega jezera.

Župan: Omejitev
ne postavlja občina

Župan Tolmina Alan Červ je jasen: »Občina z odlokom ne omejuje dostopa do Sotočja.« Pojasnjuje, da v njem ni nikjer navedeno, da se mora dostop do katerega koli dela festivalskega prizorišča omejevati oziroma pogojevati s plačilom vstopnine. »Ta odločitev je na strani organizatorja, pri čemer je organizator podvržen veljavni zakonodaji,« utemeljuje. Organizatorji so dostop do Sotočja dve desetletji pogojevali s plačilom vstopnine, občina je v to prakso prvič posegla leta 2022, ko je v dnevnem času zahtevala prost dostop do Sotočja. Letos pa je sprejela nov odlok, v katerem so, kot pravi župan, zaradi simbolične vrednosti Sotočja med domačini in funkcije primestnih zelenih površin zahtevali, da se osebam s stalnim prebivališčem na območju občine Tolmin zagotavlja časovno neomejen prost dostop do območja ob Sotočju.

Ob tem izpostavlja, da tudi za preostale obiskovalce Sotočje še zdaleč ni povsem zaprto, saj del, ki obsega levi breg reke Tolminke in naravno prodnato plažo med strugama Tolminke in Soče, leži zunaj festivalskega prizorišča. Dostop do tja je mogoč prek državne daljinske kolesarske povezave in pešpoti.

Organizatorji: Brez omejitev
bi imeli zastonj dogodek

Črt Batagelj, organizator festivala Tolminator, na vprašanje, zakaj zanje ni sprejemljivo, da bi bil dostop do Sotočja v času festivalov omogočen širši javnosti, odvrne, da gre za kompleksen problem. »Če bi odprli prostor za vse, bi prišli ljudje iz vse Slovenije na zastonj dogodek. Sama zmogljivost prizorišča tega ne dovoljuje in tudi naši obiskovalci, ki so plačali festivalsko vstopnico, bi imeli s tako gnečo slabo izkušnjo. Potem je tukaj še problem varovanja, reševalcev iz vode, parkirnih prostorov in dodatnih smeti. Ta strošek bi zagotovo padel na nas. Glede na to, da se je za festivale na Sotočju omejila zmogljivost na 5000 gostov, bi se s tem, da spuščamo na Sotočje vse, v resnici vrnili k prvotnemu problemu, to je prenasičenosti območja in slabemu vplivu na okolje,« je prepričan. Je potem izjema zgolj za občane Tolmina nekakšen skupni kompromis med občino in organizatorji festivala? Batagelj potrjuje, da so skupaj iskali najprimernejšo rešitev. »Nekako smo prišli do skupnega zaključka, da ne smemo preprečiti dostopa domačinom, da pa je potencialno problem, če se hkrati tam pojavi več vozil z različnih koncev Slovenije.«

Romina Gerbec, soorganizatorka festivala Butik, ki se je na Sotočju že končal in ga je obiskalo več kot 3000 udeležencev iz 60 različnih držav, pravi, da med festivalom niso zaznali nobenega neodobravanje takšne rešitve in da je tudi nasploh čutiti podporo tovrstni odločitvi. Med festivalom so za pet dni omejili dostop do Sotočja, kot pojasni, zaradi zagotavljanja varnosti in omejevanja zmogljivosti lokacije, brezplačno vstopnico za dostop do Sotočja pa je prevzelo 325 Tolmincev. Pojasnila je, da se od vsega začetka trudijo za čim boljše sodelovanje z lokalnim okoljem in da letos sprejet odlok ustreza vsem vpletenim: domačinom, občini in organizatorjem festivalov.

Tudi župan se strinja, da so s sprejetjem odloka o pogojih za organizacijo in izvedbo festivalov ob Sotočju do leta 2027 presekali 20-letni gordijski vozel nedorečenih pravil in vsakoletnega usklajevanja. Letos bodo v mesecu dni na Sotočju potekali trije festivali, skupaj bosta dve zemljišči ob Sotočju za splošno javnost nedosegljivi 15 dni, kar je v primerjavi s preteklimi leti, ko je bilo Sotočje praktično neprehodno dva meseca, v resnici napredek. Jeseni pa bo sledila tudi obširnejša razprava o prihodnosti dogodkov ob Sotočju. 

Priporočamo