Avtobusni prevoznik Arriva, ki skrbi za javni prevoz na območju Kranja in okoliških naselij, je začel s 1. julijem zaradi uvedbe novih koncesij ministrstva za okolje, podnebje in energijo na dosedanjih progah mestnega potniškega prometa 8 (Podreča) in 12 (Besnica) voziti v okviru medkrajevne linije potniškega prometa, že v ponedeljek, 22. julija, pa se v gorenjski prestolnici obetajo nove spremembe. Mestna občina Kranj (MOK) je namreč občane obvestila, da je z družbo za upravljanje javnega potniškega prometa (DUJPP) dosegla dogovor za okrepitev novega voznega reda na medkrajevnih progah Kranj–Besnica in Kranj–Podreča.

Z novimi voznimi redi, ki jih je uvedel DUJPP, so okrnjene možnosti potovanja na obeh omenjenih medkrajevnih progah. Zadnji avtobus iz Kranja v Besnico je denimo odpeljal že ob 14.30, zato je bilo med krajani zaznati precej slabe volje. Po besedah kranjskega župana Matjaža Rakovca imajo težave z novimi voznimi redi po vsej državi, a vseeno povsem razume jezo občanov, je povedal. Opozoril pa je, da MOK za to, da ohranja nizko ceno prevozov, prek DUJPP subvencionira tudi medkrajevni progi potniškega prometa.

»Prizadevamo si, da bi kljub močno zaostrenim pogojem ohranili dostopnost mestnega potniškega prometa najširšemu številu občank in občanov. Cena dnevne vozovnice za mestni promet zato še naprej znaša evro, mesečna pa deset evrov, kar pomeni, da mora MOK za kritje vseh stroškov, ki jih ima avtobusni prevoznik, nameniti znatna finančna sredstva,« je dejal Rakovec. Lani je mestna občina koncesionarju namenila skoraj 1,4 milijona evrov, je zaupal župan, ki meni, da se bodo zaradi neprestanega zviševanja stroškov, ki jih prikazuje avtoprevoznik, stroški mestnega proračuna v prihodnje še povišali.

Bojazen dijakov,
da ne bodo ujeli avtobusa

Na MOK so na veliko veselje občanov pred dnevi pojasnili, da bo v Besnico po novem vozil avtobus tudi ob 15.35 in 20.25, medtem ko za avtobus z odhodom ob 22.10 občina še čaka potrditev. »Za progo Kranj–Podreča si je občina pri DUJPP izborila tri dodatne odhode: iz Podreče bo avtobus proti Kranju odpeljal tudi ob 6.25, iz Kranja v Podrečo pa še ob 13.30 in 22.05. Dopolnjen vozni red bo veljal od 22. julija naprej,« so poudarili na MOK. Kot so poudarili, so DUJPP zaprosili tudi za ustrezne jutranje odhode za šolarje proti Kranju na progi Kranj–Pševo–Planica.

»Krajevna skupnost Jošt je pozdravila pogostost avtobusov med tednom v poletnem urniku, saj jih v preteklosti ni bilo. Opozorila pa je na novi jutranji odhod s Planice proti Kranju (ob 6.45, prej ob 6.10), ki preprečuje srednješolcem pravočasen prihod v šolo, prav tako dijaki ne bodo mogli ujeti avtobusov za Škofjo Loko in Strahinj. Odhod ob 5.30 je veliko prezgoden, hkrati pa nepovezan z vlakom proti Ljubljani,« so pristojne opozorili na MOK in jim predlagali, da se namesto ene dopoldanske povezave v vozni red umesti dodaten poznopopoldanski odhod iz Kranja proti Planici (ob 17.20). 

Priporočamo