Na sončno popoldne v parku Tivoli srečamo veliko sprehajalcev. Še veliko več jih zaradi vročine z nogami vodoravno poležava na travnikih v senci. »V Tivoli rada zahajam, predvsem ob vročih dneh. Tukaj se lahko spočijem v senci dreves, najbolj pa je prijetno, ko še malo zapiha veter,« svoje pogoste obiske parka opiše Nika Begič. »Zdi se mi, da je poležavanje na travnikih zelo priljubljena dejavnost, sploh spomladi. Največ obiskovalcev se zbira na začetku parka, zelo mi je všeč tudi predel, kjer je zgolj travnik, brez dreves. Ta je sicer trenutno verjetno bolj prazen, saj tam ni sence,« še doda sogovornica.

Med sprehodom po parku na travnatih površinah opazimo več posameznikov, parov in skupin, ki počivajo v senci. Nika Mesić se v parku najraje zadržuje predvsem zato, ker je dovolj velik, da lahko v njem vsak najde svoj zasebni kotiček in se tako izogne hrupu. »Tukaj se počutim, kot da bi bila v gozdu,« Mesićeva navede še en ​razlog za obisk parka.

Druženje brez organizacije
in brezplačno

»Okolje je tukaj zelo lepo in urejeno. Deluje kot dober pobeg iz centra, saj lahko zaradi vsega zelenja povsem izgubiš občutek, da si v mestu. Posledično me ne čudi, da je park poln ljudi, ki poležavajo na travi in uživajo v senci. Zdi se mi, da je največ obiskovalcev ravno zdaj, poleti,« pa pove Nika Smovnik. V ljubljanski park sicer radi zahajajo tako tujci, ki svoje potovalne torbe uporabijo za vzglavnik, kot tudi prebivalci drugih slovenskih mest.

»Vsakič, ko sem v Ljubljani in imam kaj prostega časa, pridem posedat v park. Zdi se mi zelo pomembno, da ima mesto večjo travnato površino, kjer se lahko zbirajo tako posamezniki kot družine in prijatelji. Je prijetno zbirališče, kamor lahko pridemo brezplačno in brez predhodne organizacije,« poudari Nika Klančar. V njenih očeh je sicer sprostitev eden izmed bistvenih razlogov za obisk parka, vendar se ji zdi ob tem nujno, da se obiskovalci držijo tudi osnovnih pravil – da na primer pospravijo za seboj. »Prihajam iz Zagorja, kjer imamo samo en zelo majhen park. Poln je dreves, nekaj je tudi klopi, zato lahko malo hodiš gor in dol, potem pa posedaš. Tivoli mi je s tega vidika veliko bolj všeč, saj zaradi večje površine ni vse preveč na kupu,« pa meni Peter Karneta, ki smo ga ujeli ob njegovem prvem obisku parka Tivoli. 

Priporočamo