Podoba Laškega v soboto malo po 20. uri, ko je na enem od odrov začela svoj nastop Nina Pušlar, je bila daleč od pričakovanj organizatorjev. Vsak se je lahko brez težav sprehodil po mostu čez Savinjo ali ulicah Laškega, ki so jih s svojim vrvežem v prvi vrsti napolnili člani laške godbe, bobnarska skupina in mažorete. Pod odrom na osrednjem Aškerčevem trgu so lahko mnogi neovirano celo zaplesali, kar je bilo pred leti nepredstavljivo. Po oceni organizatorjev naj bi letos Laško v štirih dneh obiskalo okoli 37.000 obiskovalcev, kar je manj kot lani. »Številka je nižja, a vstopnina ni edini razlog za slab obisk. Veliko ljubiteljev Piva in cvetja je tudi ljubiteljev športa, zato so mnogi v minulih dneh veliko denarja porabili za obisk športnih dogodkov, od nogometa do odbojke in rokometa,« menijo organizatorji. Ti so veliko stavili tudi na to, da so vsem, ki so kupili vstopnice, ponudili brezplačen prevoz z vlakom v Laško.

Nekoč so sodelovali vsi Laščani

»Festival Pivo in cvetje ostaja eden od vrhuncev poletne sezone v Sloveniji in simbol gostoljubnosti ter odličnosti,« so prepričani organizatorji, ki so za festival uvedli vstopnino. Ta je bila najprej simbolična, letos pa konkretna. Številni vstopnini ne nasprotujejo, saj se zavedajo, da organizatorji z njo delno krijejo velike stroške. A cena vstopnice na festivalski večer 28 oziroma 32 evrov na osebo se je mnogim zdela pretirana. »Tudi zato, ker na tak festival ne prihajajo posamezniki, temveč cele družine in skupine, ki se želijo zabavati. A za štiričlansko družino je 120 evrov, ne da bi kaj popil ali pojedel, res preveč, meni velika večina Laščanov. Ne nazadnje je bil to nekoč praznik, v prvi vrsti namenjen druženju Laščanov, ki so v ta namen ozaljšali mesto s cvetjem in na ogled postavili vse, od ročnih del do malih živali, likovnih stvaritev do gob,« pove Tomaž Majcen, ki je v Muzeju Laško postavil na ogled razstavo, posvečeno 60-letnici Piva in cvetja, ki bo na ogled do konca avgusta.

Pivo in cvetje je vedno
imelo dušo in srce

»Leta 1963 je mlado hortikulturno društvo pod vodstvom Ivana Vodovnika pripravilo imenitno razstavo cvetja. Iz tega se je porodila ideja o prireditvi, prazniku cvetja in piva. Prva prireditve je bila leta 1964 in se je imenovala Praznik cvetja in piva, saj je Vodovnik rekel, da če je cvetje, pa naj bo zraven še pivo. Prireditev se je obdržala vse do danes. Ves čas je rasla, se spreminjala, dopolnjevala, posodabljala, tudi izgubljala, a vedno so bila vanjo vpeta vsa domača društva. Tudi zato je Pivo in cvetje vedno imelo dušo in srce,« pove Majcen, ki se zaveda, da so se v teh letih zamenjale generacije. Prireditev se je s prihodom Heinekena, ki je kupil domačo pivovarno, preimenovala v festival, kjer je v ospredju glasba. »Danes je osnovno vprašanje, za koga organizator sploh prireja Pivo in cvetje. Zase ali za obiskovalce? Če za slednje, je letošnji odgovor na dlani. Če v nogometu nekomu ne gre, zamenjajo selektorja, koga pa naj zamenjamo mi? Prihodnje leto bo jubilejno, 60 let Piva in cvetja in 200 let pivovarne. Zato lahko le ponovim svojo zahtevo: naredite Pivo in cvetje spet po laško,« pravi Milko Škoberne, član upravnega odbora Zveze Možnar, ki povezuje kulturna društva v kraju.

Že nekaj let pri organizaciji Piva in cvetja ne sodeluje domače turistično društvo. Kot pravi aktualni predsednik Boštjan Vrščaj, ne želi polemizirati, zakaj je do tega prišlo. Energijo so člani raje vložili v snovanje kulinaričnega dogodka Laško Guštfest, ki se je odlično prijel. »Ta združuje dobro kulinariko, nostalgijo, obujanje lepih spominov ter predvsem druženje, ki ga je v hitrem tempu sodobnega življenja vse manj,« pravi Vrščaj. Letošnji Guštfest, ki bo 21. septembra že četrti, bodo posvetili 170-letnici zdraviliške dejavnosti v Laškem. 

Priporočamo