Od vodenja Razvojne agencije Sora (RAS), ki združuje občine Škofja Loka, Gorenja vas - Poljane, Železniki in Žiri, se je včeraj poslovil direktor Gašper Kleč. Omenjena agencija se je pred štirimi leti in pol ob njegovem prevzemu direktorskega mandata soočala s slabimi poslovnimi rezultati. Kleč poudarja, da podjetje, ki ima danes 15 zaposlenih, zapušča v odlični finančni in projektni kondiciji.

V RAS so v minulem obdobju vsako leto dosegli dobiček iz poslovanja v višini več deset tisoč evrov, lani pa so prvič v zgodovini presegli mejo milijon evrov prometa in od bonitetne ocene D napredovali do ocene A. »Izvedli smo številne zgodbe, ki niso odmevale le na Škofjeloškem, ampak po celotni Gorenjski in v širšem slovenskem prostoru. Ponosen sem na regijske festivale, kot so Slovenski rokodelski festival, Dan domačih dobrot in Gorenjski adventni festival. Skupaj smo se podpisali pod zakon o ohranjanju in spodbujanju rokodelstva, lani pa smo prevzeli tudi štiriletno vodenje Konzorcija slovenskih rokodelskih centrov,« je pojasnil Gašper Kleč.

Izpostavil je tudi pridobitev dodatnih prostorov za Rokodelski center DUO Škofja Loka, ki velja za najuspešnejši rokodelski center v naši državi, ter področje mobilnosti. V okviru RAS so po njegovih besedah kot prvi v Sloveniji zagrizli v trajnostno mobilnost v industrijskih conah in v sodelovanju s podjetji iz industrijske cone Trata postavili smernice za slovenske industrijske cone ter spodbujali zaposlene k prihodu na delo še drugače kot le z avtom. Pridobili so tudi nove prostore za turističnoinformacijski center v Škofji Loki in prenovili Loško planinsko pot.

Pomanjkanje komunikacije
in iskanja rešitev

Odlični poslovni rezultati in dobri odnosi z zaposlenimi na agenciji pa niso bili ključni za podaljšanje mandata Kleču. Vodenje RAS so namreč njeni ustanovitelji zaupali Klemenu Srni, ki je pred tem svoje delo opravljal na tržiški občini. Spremembe v ključni razvojni ustanovi na Škofjeloškem, kjer že 25. leto vodijo in izvajajo različne projekte s področja razvoja podjetništva, turizma, podeželja, rokodelstva in okolja, so sicer nastopile že lani jeseni. Takrat je namreč občina Železniki javnost obvestila o tem, da so se ob presoji, da vložena sredstva občine niso sorazmerna s koristmi, ki jih projekti prinesejo občini, odločili izstopiti iz RAS.

Župan Železnikov Marko Gasser je takrat pojasnil, da so imeli v preteklem obdobju z vodstvom RAS več sestankov, na katerih so želeli uskladiti izvajanje nalog in projektov, ki jih izvaja družba s cilji oziroma koristmi za občanke in občane Železnikov, a so bili pri tem neuspešni. Po županovih besedah v projektih, ki jih želi izvajati RAS, ni bilo mogoče zagotoviti sorazmernosti med sredstvi, ki bi jih občina Železniki morala vložiti v izvajanje projektov, in koristmi, ki bi jih izvedba projektov imela za območje občine. Ker bi nadaljnje lastništvo oziroma članstvo v družbi RAS za občino pomenilo nesorazmerne težave, saj bi bila sredstva proračuna občine porabljena nesmotrno, so v Železnikih po Gasserjevih besedah sklenili, da izstopijo iz navedene družbe.

Zdaj že nekdanji direktor RAS Gašper Kleč je, kot je dejal, lani jeseni za namero občine Železniki izvedel šele iz občinskih elektronskih novic. Povedal je, da obžaluje, da ga župan Železnikov ni sprejel na sestanek, na katerem bi skupaj našla rešitve za nadaljnje sodelovanje, ki bi bilo v korist celotnega Škofjeloškega. Kleč včeraj ni želel govoriti o lažeh in manipulacijah, ki naj bi se od lani dogajale v komunikaciji z vodstvom občine Železniki, poudaril je le, da naj bi omenjena občina svoje sklepe o izstopu iz RAS zamrznila in je v minulem obdobju normalno sodelovala pri projektih agencije. 

Priporočamo