Občina Žalec je lani zaključila gradnjo gospodarske javne infrastrukture za razširitev poslovne cone Arnovski gozd oziroma tako imenovane poslovne cone Arnovski gozd III. Gre za nadaljevanje uspešnega evropskega projekta ter vzpostavitev najsodobnejšega poslovno-logističnega centra v Sloveniji, ki je izrednega, tudi nacionalnega pomena za razvoj regije in stimulativnega poslovnega okolja.

Občina je za izvedbo projekta prejela tudi 1,9 milijona evrov evropskih sredstev. »Za to smo se odločili, ker se nam zdi bolje imeti poslovno cono na enem mestu, ne pa po različnih vaseh. Tu so zbrani Lidl, Novem, Juteks in podjetje Nova, poslovne prostore si želi zgraditi tudi turistična agencija Palma. Zdaj pa ne vemo, kaj se bo zgodilo, ker je koncesionar Nivo Eko, ki skrbi tudi za čiščenje vodotokov po poplavah v Savinjski dolini, sem navozil ogromne količine gramoza, naplavin in drugih odpadkov neznanega izvora. Po grobi oceni ga je že za več kot 75.000 kubičnih metrov. To je postalo moteče tako za družbe, ki imajo tu poslovne prostore, kot tudi prebivalce, moti jih predvsem prašenje,« opozarja žalski župan Janko Kos.

Nihče jih ne jemlje resno, ne ministrstva ne inšpekcije

Kot je še potožil župan, je najhuje, da jih nihče, niti inšpekcijske službe, ne jemlje resno, temveč si jih podajajo kot vroč kostanj. »Na ministrstvih pa se izgovarjajo drug na drugega. Še več, resorno ministrstvo za naravne vire in prostor se je celo izreklo za nepristojno, čeprav v njegovi sestavi deluje tudi direkcija za vode. Ta nam je marca v dopisu pojasnila, da skladnosti s prostorskimi akti ne preverjajo in da se bo material v naslednjih petih letih uporabil za sanacijo cest ter da za začasne deponije izvajalci ne pridobivajo soglasij. Povedano drugače, za izvajalce sanacijskih del ne veljajo predpisi, ki veljajo za vse druge državljane, čeprav v državi nimamo izrednih razmer, ki bi morda to lahko upravičevale,« pravi Kos. Kot doda, si je direkcija za vode vzela pristojnost, ki je nima, ter odloča brez upoštevanja zakonov in brez odločb, kar z dopisi.

Po drugi strani jih ministrstvo za kohezijo opozarja, da bodo morali vrniti evropski denar, če ne bodo uresničili ciljev, in jih poziva, naj izkoristijo vsa pravna sredstva. »A kako, če kot občina sploh nismo stranka v postopku,« se sprašuje župan. In dodaja, da je vrag odnesel šalo. Zato so najeli odvetnico, a se ta srečuje z enakimi težavami. »Inšpekcija preganja vse, samo tistih ne, za katere občina želi, da se jih vsaj preveri. Dejansko do zdaj nismo prejeli nobenega relevantnega odgovora. A tu ni le bojazen zaradi vračanja evropskega denarja; ker material dovažajo s težkimi tovornimi vozili, se vse bolj uničuje tudi cesta,« pa opozarja odvetnica občine Žalec Urška Kežman. Ker kljub trudu številna vprašanja ostajajo brez odgovorov, občina Žalec poziva vsa pristojna ministrstva, direkcije in inšpektorate k zaščiti zdravja občanov in okolja. »Prav tako pozivamo lastnike zemljišč k takojšni odstranitvi neznanega materiala in vzpostaviti zemljišč v ustrezno stanje,« se priduša župan Kos.

Priporočamo