»Na Krvavec sva prišla zaradi vročine v dolini in ker je tukaj dober zrak,« je na planoti ob znameniti Plaži na visokogorskem smučišču na sončno sobotno dopoldne dejal pohodnik Stojan iz Ljubljane. »V poletni sezoni prideva zagotovo dvakrat do trikrat na Krvavec, pa tudi s kolesom sva že prišla,« je dodala Danijela. Običajno se pripeljeta do planine Jezerca, kjer je parkirišče. »Potem pa hodiva, kolikor se nama da, danes ne bo tako veliko, kakšni dve uri in pol,« sta še povedala pohodnika, ki sta visokogorje izbrala zaradi prijetnejših temperatur. Te so bile minulo sobotno dopoldne okoli 20 stopinj Celzija, zaradi česar v primerjavi z vročino v dolini gorski svet poleti omogoča številne aktivnosti. »Ko se je v Ljubljani začelo segrevati, sva prišla gor,« je še dejal Stojan. Po pohodu sta imela v načrtu kosilo – že preverjene žgance s kislim mlekom levo od zgornje postaje kabinske žičnice v planšarski brunarici Sonček.

Ljubljanska pohodnika na Krvavcu vsekakor nista bila edina, pravijo, da se bo obisk domačih in tujih rekreativcev v drugi polovici julija in avgustu, ko se začne prava poletna sezona, še okrepil. Za pohodništvo, ki je med Slovenci na vrhu priljubljenosti športnih aktivnosti, se je minulo soboto odločil tudi par iz Štor. »Na Krvavec imava lepe spomine. Prišla sva, ker je v dolini vroče, tu pa se v naravi počutiš enkratno. Krvavec nama je res všeč, sem prideva nekajkrat na leto,« je dejala Rosvita, ki ju je z možem Zvonetom označila za zmerna pohodnika, saj v gore na zelo visoke nadmorske višine vseeno ne hodita. Na Krvavcu pa sta zakonca s sinovoma v preteklosti že večkrat dopustovala. »V prejšnjem podjetju smo imeli tu počitniške kapacitete in smo prišli predvsem pozimi, a tudi poleti,« je še dejala sogovornica.

Za izlet se je par iz Štor dobro pripravil. V nahrbtniku sta si prinesla vodo in pivo ter domačo salamo in slanino. Pohodnica je prinesla tudi prt, prtičke in skodelice. »Pripravila bom pogrinjek, da bom fotografirala, ker se ukvarjam s fotografijo in bom fotografijo objavila na družbenem omrežju.« Izletniške piknike je fotografirala tudi pred pojavom facebooka, pravi sogovornica, s tem da lahko te posnetke zdaj pošlje še v svet. A pohodnikoma je opoldanska nevihta prekrižala načrte za gorski piknik. Ko smo par srečali med vedrenjem pred nevihto v notranjosti bara Plaža, je Rosvita dejala, da si bosta po dežju pogrinjek morda pripravila v dolini.

Kolesarjenje po gorskem svetu

Poleg pohodnikov so tudi kolesarji redni obiskovalci poletnega Krvavca. Ob našem obisku smo srečali Marka iz Škofje Loke s sinom. »Žena je šla na pohod, midva pa kolesariva,« je povedal rekreativec na gorskem kolesu, ko smo ju ujeli ravno ob sestopu s sedežnice. V Bike parku Krvavec je šest označenih gorskih kolesarskih poti z največjo višinsko razliko spusta med kolesarskimi parki v Sloveniji, kar je približno 1200 metrov višinske razlike od Hotela Krvavec do spodnje postaje kabinske žičnice. Se pa adrenalinski navdušenci na Krvavcu lahko odločijo tudi za spust z gorskimi gokartom ali s tubo. Del poletnih gorskih programov je med drugim tudi Pustolovski park in pravljično-doživljajska Pot pastirskih škratov.

Tik pred nevihto, ki je za nekaj časa ustavila zunanje dogajanje na Krvavcu – ko so se, če z nekaj pretiravanja opišemo sprejemljivo vreme v gorah, v slabih dveh urah zamenjali skoraj vsi štirje letni časi – smo na Plaži, do koder vodi tudi asfaltirana cesta, srečali skupino šestih kolesarjev. Povezovalni člen ekipe rekreativcev Romana Uršeja iz Slovenj Gradca, Dušana Ognjanovića iz Dravograda, Janeza Kadivnika iz Velenja, Davida Grčmana Koširja iz Logatca in Marka Kampuša iz Radeč je bila Tina Žarki. Ultrakolesarka namreč organizira Kolesarske zmenkarije, kakor pravi aktivnim druženjem, ki povezujejo tudi povsem nepoznane ljudi. »To delam že dve leti in bistvo srečanj je, da niso tekmovalna, temveč da se družimo.« Izlete objavi na spletu, vzpon iz Cerkelj na Gorenjskem na Krvavec pa je izbrala, ker je to najtežji in najdaljši klanec v Sloveniji, je še dejala športnica. Stalni član njenih kolesarskih izletov Janez Kadivnik pa je dodal, da je bil lani s kolesom petkrat na Krvavcu v dveh mesecih in letos že dvakrat.

Z nordijsko hojo do Zvoha

Po končani nordijski hoji, ki je v soboto na Krvavcu potekala organizirano, smo srečali še inštruktorja Luko Štumbergerja in udeleženca dogodka. Z zgornje postaje gondole so se povzpeli do vrha Zvoha, kjer so se ustavili v Energijskem parku. To je gorska novost, na energetskih točkah pa je na klopcah mogoče posedeti in, kot je dejala rekreativka Eva, je razgled z njih lep.

A rekreativci minulo soboto niso bili edini obiskovalci Krvavca, v gorskem hotelu so namreč pripravljali poroko, svate so pričakovali popoldne. Poroke na Krvavcu potekajo vse leto, čeprav so bolj popularne poleti. Največkrat se na njih sliši harmonika, a so imeli tudi že poroke s trubači, nevesta pa je v zimski sezoni tudi že prismučala na slavje.

Priporočamo