Mestna občina Kranj (MOK) je meščane in obiskovalce tamkajšnjega starega mestnega jedra obvestila, da bodo ta in prihodnji mesec na posameznih točkah v mestnem središču izvajali geološke in geomehanske raziskave tal za preverjanje stabilnosti terena. Kot so pojasnili na MOK, bo izvajalec del za analize z ustrezno mehanizacijo izvrtal šest vrtin.

»Za izvedbo vrtin smo pridobili soglasje zavoda za varstvo kulturne dediščine in zavoda za varstvo narave. Izvajalec del zagotavlja, da raziskave tal ne bodo moteče za prebivalce in obiskovalce starega mestnega jedra. Med izvajanjem del bo ožje območje vrtanja ustrezno označeno in zaprto,« so pojasnili v kabinetu kranjskega župana Matjaža Rakovca ter prebivalce in obiskovalce mesta prosili za razumevanje.

Postopek začeli že lani

Natančen datum izvedbe del še ni znan. Po besedah Mihaele Šuštar Gruber iz skupne službe urejanja prostora na MOK je vsa potrebna mehanizacija že pripravljena, izvajalec del čaka le še na dovolilnico za vstop v mestno jedro, ki jo bo izdal urad za promet. Dve vrtini bodo izvedli na Pungertu, po eno pa na nasprotni strani Kokre, na sejmišču, pri stolpu Škrlovec in v Tomšičevi ulici.

Sogovornica je na naše vprašanje, zakaj bodo dela potekala med glavno turistično sezono, odgovorila, da so postopek začeli že lani. Takrat so na občini od zavoda za varstvo narave prejeli obveznost, da je treba pred predvidenimi novimi posegi v starem mestnem jedru nujno preveriti teren oziroma stabilnost konglomerata. Na podlagi javnega naročila so na MOK takoj začeli postopek izbire izvajalca del in pridobivanje soglasij, a se je to zavleklo vse do letošnjega poletja.

Konkretnih informacij o predvidenih načrtih v mestnem jedru, med katerimi naj bi bili brv čez Kokro, dvigalo na Pungert in garažna hiša, na kranjski občini niso želeli razkriti, saj je dokument o tem še v pripravi.

Na pragu nove rekordne turistične sezone

Da geološko-geomehanske raziskave tal ne bodo vplivale na turistični utrip mesta, zagotavlja tudi direktor Zavoda za turizem in kulturo Kranj Klemen Malovrh. Kot je dejal, bodo dela potekala na mikrolokacijah, zato ne bo zaprta nobena cesta ali ulica. Obisk Kranja tako ne bo oviran, meni sogovornik, morda bo raziskovanje terena v mesto prignalo še več radovednežev.

»Vse naše turistične produkte bomo tudi v prihodnjih poletnih tednih ponujali kot običajno, tudi vse kranjske znamenitosti bodo odprte,« je povedal Malovrh, ki po lanski rekordni turistični sezoni z vidika števila obiskovalcev odličen rezultat pričakuje tudi letos. V primerjavi z lanskim poletjem so do zdaj v Kranju našteli še več vodenih ogledov starega mestnega jedra in rovov pod mestom – te poleti ponujajo vsaj enkrat dnevno, polno zasedene pa so tudi kranjske namestitvene zmogljivosti, med njimi tudi med kulturniki priljubljena Jenkova rezidenca, kjer imajo rezervacije do 20. avgusta.

Vse do konca septembra bo središče Kranja v okviru festivalskega dogajanja Prešerno poletje tudi prizorišče številnih glasbenih, kulturnih, športnih in kulinaričnih prireditev.

Priporočamo