Sežanski podjetnik Jernej Kocen, ki se ukvarja s projektiranjem in podobnimi storitvami, ki potrebujejo odločbo ali sklep upravne enote, težave s pravočasnim izdajanjem gradbenih in uporabnih dovoljenj na sežanski upravni enoti opaža že nekaj let. »Večino vlog oddajamo na upravno enoto v Sežani, nekaj pa tudi na sosednjih upravnih enotah, a roki med njimi res niso primerljivi,« je povedal Kocen. Večji del vlog, ki še niso bile pregledane, so oddali v letu 2022.

Po njegovem opažanju so glavni dejavniki za zaostanke način in organizacija dela na upravni enoti ter s tem razdelitev pooblastil in nedavna bela stavka. »Podjetja s tem izgubljajo možnosti financiranja ali pa že dodeljena sredstva z razpisov, že zaključenih objektov ne morejo uporabljati, fizične osebe pa ne morejo prijavljati prebivališča v že končanih hišah, kar povzroča težave tudi z vpisi otrok v vrtce in šole,« je pojasnil Kocen. Težave imajo tudi podjetja, ki se ukvarjajo z investicijsko gradnjo, saj zaključenih projektov ne morejo prodati, dokler ne pridobijo uporabnega dovoljenja, dodaja.

Nič več dovoljenj
z nepopolno vlogo

Načelnik upravne enote Sežana Dušan Krt je ob očitkih pojasnil, da je ta upravna enota ena redkih, ki ne stavkajo, gradbena dovoljenja in drugo dokumentacijo pa je v letu 2023 izdajala tudi ob sobotah. »Po dopustih nameravamo to dobro prakso tudi nadaljevati,« je pojasnil. Kot je dodal, so trditve, da zavirajo in namensko ne izdajajo gradbenih dovoljenj, daleč od resnice.

Podjetnike je po njegovem opažanju zmotilo, da upravna enota na področju gradbenih zadev upošteva zakonske zahteve in nekaterim prej privilegiranim dovoljenj z nepopolno vlogo ne izdaja več. V skladu s tem naj bi na upravni enoti tudi zamenjali vodjo oddelka s področja izdajanja gradbenih in uporabnih dovoljenj.

»Veliko primerov imamo, ko arhitekt ali pooblaščenec odda vlogo brez zakonsko zahtevane dokumentacije in jo dopolnjuje več let. Žal takšnih vlog sodelavci po nalogu bivše vodje niso zavračali,« je povedal Krt. Pojasnil je, da po zakonu ne smejo izdajati vlog brez mnenj in dovoljenj, predvidenih z zakonom.

Prepočasno odločanje
ogroža evropska sredstva

S problematiko se ukvarjajo tudi na sežanski obrtno-podjetniški zbornici (OOZ), kjer so se zaradi dolgotrajnih postopkov obrnili na pristojno ministrstvo. Po njihovem opažanju je ključna težava pri delovanju sežanske upravne enote, da se zaposleni ukvarjajo s presojanjem o skladnosti dokumentacije s predpisi, ki so podlaga za izdajo mnenj, namesto da bi zgolj odločali o izpolnjevanju pogojev za izdajo gradbenega dovoljenja.

»Zamude pri izdaji gradbenih dovoljenj neposredno vplivajo na izvedbo pomembnih projektov in pridobivanje evropskih sredstev, ki so pogosto časovno omejena,« je pojasnil predsednik OOZ Sežana Marko Svetina. Ministrstvu so predlagali, naj upravno enoto pozove k prerazporeditvi dela vlog na druge upravne enote, ki trenutno obravnavajo manjše število vlog in imajo krajše roke za reševanje.

Evropska sredstva od investitorjev zahtevajo pridobitev gradbenih in uporabnih dovoljenj po zakonu, in ne po prednostni obravnavi, je jasen načelnik UE Sežana Dušan Krt. »V nasprotnem primeru morajo investitorji, občine in ostali uporabniki vračati pridobljena evropska sredstva, s takimi dejanji pa blatijo tudi ugled naše države in posledično vseh udeleženih v takih postopkih,« je dodal. Direktorica OZZ Sežana Klementina Križman se z očitki Dušana Krta ne strinja. »Zaposleni na UE vloge prvič preverjajo malo pred potekom zakonskega roka o izdaji končne odločbe, nato se ugotovi nepopolnost vloge. Tako postopek traja tudi leto in več,« je dejala.

Premalo zaposlenih s preveč dela

Vodja službe za upravne enote na ministrstvu za javno upravo Mirko Stopar je OOZ Sežana pojasnil, da se tamkajšnja UE tako kot druge upravne enote po državi spoprijema s kadrovsko problematiko. Pri reševanju postopkov naj bi v skladu z zakoni sledili časovnemu zaporedju oddanih vlog, pri čemer se postopki podaljšajo predvsem zaradi nepopolnih vlog. »Investitor nemalokrat ne pridobi ustreznih mnenj mnenjedajalcev in soglasij stranskih udeležencev, hkrati za dopolnitev z zahtevano vsebino potrebuje daljši čas, to pa postopke občutno podaljša,« je zapisal Stopar. Upravna enota Sežana naj bi sicer ob tem ministrstvu zatrdila, da pomoči drugih upravnih enot ne potrebuje.

Sežanska upravna enota ima svoj krajevni urad tudi v občini Divača, kjer na uporabna dovoljenja, vezana na zaključek projekta, ki ga financira Evropska unija, čakajo že več kot leto dni. »Če ne bomo pridobili uporabnih dovoljenj do roka, bomo morali evropska sredstva vračati,« je pojasnila županja Alenka Štrucl Dovgan

Priporočamo