»Poudarjamo, da smo po temeljiti preučitvi presoje šokirano ugotovili, da je metodološko zelo sporna, mestoma povsem napačna in temelji na nepreverjenih dejstvih ter neustreznih predpostavkah, kljub temu da smo dostavili vse potrebne dokumente in informacije, po katerih smo bili povprašani,« so v uvodu v dokument s predlogi in pripombami k presoji umestitve gorenjske regijske bolnišnice v prostor, ki so ga poslali na ministrstvo, zapisali na Mestni občini Kranj (MOK). Dodali so, da se ob prebiranju utemeljitev ne morejo otresti občutka, da presoja favorizira eno od lokacij.

»Ali je analiza nestrokovna ali pa je bilo naročeno, da se favorizira ena od lokacij,« je dejal kranjski župan Matjaž Rakovec. Dodal je, da je vseeno dobro, da so jim dali priložnost, da na analizo odgovorijo, »predvsem zato, da bo tudi javnost seznanjena s pravimi argumenti oziroma dejstvi, ki jih imamo na občini dokumentirane«.

Kot je dejal Rakovec, najbolj bode v oči podatek, da je od 18 gorenjskih občin 11 županov podpisalo pismo, da naj se regijska bolnišnica zgradi v MOK, v analizi pa je navedeno, da jih sedem od 18 podpira Radovljico. »To ne more biti res, saj vsaj ena od teh sedmih občin Radovljice ne podpira in to so Jesenice,« je pojasnil kranjski župan.

Ceno zemljišč postavili nepremičninarji

V analizi izstopa tudi finančna ocena. Za lokacijo v Radovljici znaša po podatkih iz analize strošek nakupa in opremljanja zemljišča 155,58 evra na kvadratni meter, v Kranju pa 484,93 evra. Avtorji analize so se pri tem opirali na oceno ene od nepremičninskih agencij. Na naše vprašanje, zakaj pri oceni niso angažirali sodnega cenilca ali se oprli na podatke geodetske uprave, nam do zaključka redakcije niso odgovorili.

V Kranju v svojih pripombah problematizirajo tudi po njihovem mnenju sporna točkovanja pri primerjavi izvedljivosti. Tako kranjska kot radovljiška občina bi morali sprejeti občinski podrobni prostorski načrt (OPPN), za Kranj pa bi po navedbah iz analize morali sprejeti tudi državni prostorski načrt zaradi prestavitve daljnovoda. A kot razlagajo na kranjski občini, je tega mogoče voditi tudi v okviru izvedbe postopka OPPN.

Na seznamu kranjskih pripomb so med drugim še ocena hrupa, številke o starejših od 65 let in ocena morebitnih arheoloških pregledov. »Pričakujemo, da bodo naši argumenti toliko prevladali, da bo ministrstvo, ko bo dalo predlog na vlado, spoznalo, da je narejena analiza pristranska in nestrokovna,« je ob tem dejal Rakovec.

Na občini Radovljica so nam včeraj povedali, da presojo umestitve gorenjske regijske bolnišnice v prostor še pregledujejo. »Morebitna dodatna pojasnila bomo ministrstvu za zdravje posredovali v petek,« so zapisali.

Območje urejanja občinskega prostorskega načrta za regijsko bolnišnico, ki ga ponujajo v Radovljici, je veliko 101.879 kvadratnih metrov, sestavljeno je iz 88 parcel. Od tega je po površini v lasti občine 2,72 odstotka zemljiških parcel, v lasti Republike Slovenije pa 16,14 odstotka. V lasti zasebnikov je 81,14 odstotka zemljiških parcel. Zanimivo je, da je pet od teh parcel v lasti sina radovljiškega župana Cirila Globočnika.

Predhodno pripravljenost za prodajo svojih zemljišč so v Radovljici s podpisom izjave izrazili zasebni lastniki, ki imajo skupno v lasti 65,51 odstotka vseh zemljiških parcel – skupni delež teh in parcel v lasti občine in Republike Slovenije znaša 84,37 odstotka celotnega območja oziroma 85.977 kvadratnih metrov. V Kranju ima občina soglasja za prodajo vseh lastnikov zemljišč. Teh je 45,6 odstotka, preostalo je v javni lasti.

Jesenic ni nihče nič vprašal

Na Jesenicah je župan Peter Bohinec včeraj sklical izredno sejo občinskega sveta. »Poudarjam, da do danes nismo bili obveščeni, da se analiza izvaja, niti nas ministrstvo ali avtorji analize niso pozvali, naj pošljemo kakšne podatke,« je svetnikom dejal župan in dodal, da se mu zdi to skrajno diskriminatorno. »V analizi je bilo predstavljenih kar nekaj neznanih oziroma spornih načinov. Take analize kot župan ne morem podpreti,« je dejal Bohinec. Tudi po njegovem mnenju v oči bodejo predvsem podatki o številu zdravstvenega kadra in številu starejših od 65 let.

Svetniki so na predlog župana sprejeli sklep, da se občinski svet zaradi diskriminatorne obravnave lokacij z vsebino presoje ne strinja. Jeseniški občinski svet od naročnika presoje, torej ministrstva za zdravje, tudi zahteva, da se dokument dopolni tako, da se ovrednotijo in točkujejo tudi potencialne lokacije v občini Jesenice. Sklenili so tudi, da ministrstvo prijavijo na komisijo za preprečevanje korupcije in varuhu človekovih pravic. 

Priporočamo