Na zelenico v Stožicah se je pred tedni znova usul plaz kritik. Da je stanje res popolnoma neprimerno, je ocenil tudi selektor avstrijske nogometne reprezentance Ralf Rangnick, ki je igrišče opisal kot »popolno katastrofo – kombinacijo mastnega in neravnega«. Pristojni so se na očitke takoj odzvali in naslednjo načrtovano tekmo na stadionu prestavili na stadion Žak. Ker je takšna rešitev lahko le kratkotrajna, so na zavodu Šport Ljubljana že napovedali ponovno prenovo, ki se bo začela v decembru.

Glavni razlog za hitro prenovo zelenice v Stožicah, ki je potekala v marcu, je bil obisk svetovnega superzvezdnika Christiana Ronalda. »Zaradi tekme, ki je bila predvidena z največjim nogometnim zvezdnikom tega planeta, smo uredili le zgornjo rušo, potem pa je že bila tekma in vsake tri dni tudi treningi,« je na novinarski konferenci povedal ljubljanski župan Zoran Janković. Prenovo so takrat začeli z odstranitvijo uničene travnate površine in novimi svetlobnimi žarometi s posebno tehnologijo, ki omogoča hitrejšo rast trave.

22 tekem je v načrtu do decembra.

ure tedensko je normativ za uporabo igrišč.

ur tedensko je v uporabi igrišče v Stožicah.

 

Prenova odvisna od vremena in tekem

Zdaj ljubljanski župan napoveduje celovito prenovo. »Šlo bo za prenovo celotnega ustroja travne površine. Problem se pojavlja tam, kjer ne prepušča vode in zato voda stoji,« je pojasnil župan. Prva dela bi lahko začeli že decembra, potek pa je odvisen od vremena. »Decembra bi lahko začeli, če bomo dobili izvajalca in se z Nogometno zvezo Slovenije dogovorili, kako bo z reprezentančnimi tekmami in domačo ligo,« je še dodal.

Igrišč je po njegovem mnenju v Ljubljani dovolj, zato težav z zamiki tekem v prestolnici ne bi smeli imeti. A je pristavil, da nogometnih igrišč manjka, ker je med mladimi to najbolj priljubljen šport. Prav zato so se na Mestni občini Ljubljana odločili za ureditev dveh novih nogometnih igrišč v Štepanjskem naselju.»Najbolj pa bi bil vesel, če bi se končno našla rešitev za Plečnikov stadion,« je še dejal Janković.

V zavodu Šport Ljubljana so pojasnili, da je do prenove planiranih še vsaj 22 treningov in tekem. Do takrat bodo za vzdrževanje skrbeli z gretjem s posebnimi lučmi in uporabo vodoneprepustnih pokrival za zaščito pred dežjem. Normativ za uporabo igrišč z naravno travo je 4 ure na teden, igrišče v Stožicah pa naj bi bilo v povprečju obremenjeno od 6 do 7 ur tedensko. Takšna obremenjenost igrišča lahko kljub intenzivnemu vzdrževanju stanje zelenice še poslabša, so še povedali.

Zoran Janković, župan Mestne občine Ljubljana: »Decembra bi lahko začeli, če bomo dobili izvajalca in se z Nogometno zvezo Slovenije dogovorili, kako bo z reprezentančnimi tekmami in domačo ligo.«

 

 

Na voljo še dve igrišči

Zaradi prenove atletskega stadiona Žak bi svoje tekme na Stadion Stožice moral preseliti tudi NK Bravo. Klub bi zadnjo tekmo v Šiški moral odigrati že v avgustu, a so se zaradi težav z zelenico v Stožicah tja vrnili predčasno. Kot pravijo, so s travo v Stožicah zadovoljni. »Večjih težav zaradi zelenice nimamo. Še največ preglavic nam povzročajo logistične in organizacijske zadeve, saj je ob selitvi iz Stožic na Žak in nazaj treba prenesti tudi veliko stvari, ki so nujne za izpeljavo tekme. Sicer imamo znotraj kluba dobro uigrano ekipo, ki poskrbi za vse potrebno,« je pojasnil Mitja Hozjan iz NK Bravo. Trenutno se tudi treningi ekipe odvijajo v Šiški, bodo pa prihodnje tekme prve lige vseeno potekale v Stožicah.

Poleg glavnega igrišča na stadionu sta sicer v sklopu športnega kompleksa Stožice na voljo še dve ogrevalni igrišči. Župan Zoran Janković je pojasnil, da je eno igrišče opremljeno z naravno, drugo pa z umetno travo. Športniki najpogosteje uporabljajo igrišče z naravno travo, želje po treningih na umetni travi pa nimajo, je dejal. Ogrevalno igrišče bi moralo biti tudi na strehi še nezgrajenega nakupovalnega centra Stožice. 

Priporočamo