Zagovornik načela enakosti je ministrstvo za solidarno prihodnost opozoril na pomanjkanje kriznih namestitev za brezdomce. Pri tem je zagovornik izhajal iz primera brezdomne osebe na invalidskem vozičku, ki je po zdravstvenem posegu imela težavo z iskanjem namestitve v Ljubljani.

Pri iskanju primerne rešitve se je obrnila na intervencijsko službo centra za socialno delo (CSD), CSD Ljubljana Center, urgenco, policijo, ministrstvo za zdravje, odbor za zdravstvo Mestne občine Ljubljani, a brez uspeha. Nobena izmed omenjenih institucij ji ni mogla pomagati pri iskanju primernega ležišča. Zagovornik je ministrstvu priporočil, naj v skladu s pravilnikom o postopkih pri uveljavljanju pravice do institucionalnega varstva, ki ureja krizno namestitev starejših oseb in odraslih s posebnimi potrebami, domovom za starejše in posebnim socialnovarstvenim zavodom po državi zagotovi zadostne zmogljivosti, da bodo v praksi lahko izvajali krizne namestitve gibalno oviranih brezdomcev.

Hana Košan, predsednica,društva Kralji ulice: Po navadi gredo ljudje iz bolnišnice v domačo oskrbo. A kaj je domača oskrba za brezdomno osebo? Zavetišča niso ustrezno opremljena za zdravstveno nego, socialnovarstveni programi pa nimajo primernega kadra za nego. V zavetiščih se pogosto zgodi, da osebo pustijo pred vrati, oskrbo pa morajo zagotoviti socialne delavke.

Kot je dodal zagovornik, morajo poskrbeti, da bodo prošnje za nujni sprejem na podlagi zdravniškega mnenja in socialnega poročila centra za socialno delo, v katerem bo utemeljena nujnost, tudi dejansko sprejete. Za odziv na ugotovitve zagovornika smo prosili tudi ministrstvo za solidarno prihodnost, a odgovora do konca redakcije nismo prejeli. Zagovornik pričakuje odgovor ministrstva v 30 dneh, rok je začel teči prejšnjo sredo.

Mol zgradba

Novo zavetišče naj bi začelo delovati leta 2026. Socialni delavci so opozorili, da novi objekt ne bo rešil težave pomanjkanja kriznih nastanitev, saj je zavetišče socialna in ne negovalna ustanova. Foto: MOL

Hana Košan, predsednica društva za pomoč in samopomoč brezdomcem Kralji ulice, je pojasnila, da omenjeni primer nikakor ni osamljen: »Po navadi gredo ljudje iz bolnišnice v domačo oskrbo. A kaj je domača oskrba za brezdomno osebo? Zavetišča niso ustrezno opremljena za zdravstveno nego, socialnovarstveni programi pa nimajo primernega kadra za nego. V zavetiščih se pogosto zgodi, da osebo pustijo pred vrati, oskrbo pa morajo zagotoviti socialne delavke. To je sistemski problem, ki se ga je treba lotiti.«

Zavetišče šele leta 2026

»Zagovornik je po preučitvi zadeve ugotovil, da se vsi pristojni sicer zavedajo problematike in upajo, da bo namestitev gibalno oviranih brezdomcev rešena, ko bo Ljubljana dobila novo zavetišče za brezdomce,« lahko preberemo v priporočilu zagovornika. A kot je še pojasnil, je zgraditev tega napovedana za konec leta 2025, težava s pomanjkanjem kriznih nastanitev pa ne more čakati na odprtje novega zavetišča, zato ministrstvu priporoča, naj takoj ukrepa na tem področju.

Iz ljubljanske občine so sporočili, da je začetek gradbenih del predviden decembra letos, končana naj bi bila v 2025. Brezdomci bodo novi center lahko uporabljali šele leta 2026, ko je predvidena pridobitev uporabnega dovoljenja, na podlagi katerega bo omogočeno dejansko izvajanje dejavnosti zavetišča. Tudi predsednica društva Kralji ulice je pozdravila gradnjo novega zavetišča za brezdomce, a pri tem opozorila, da je to socialna in ne negovalna ustanova: »Načrtovano zavetišče bo moderno v pravem pomenu besede in bo gotovo pozitiven korak pri skrbi za brezdomce v Ljubljani. V njem je med drugim načrtovano dvigalo, a to ne pomeni, da bo novo zavetišče tudi primeren kraj za osebe z vozički. Ne gre namreč za vprašanje dostopnosti, ampak za vprašanje oskrbe in kadra, v novem zavetišču pa takšen program ni predviden.«

Tatjana Milavec, Skupnost CSD Slovenije

Tatjana Milavec, sekretarka Skupnosti centrov za socialno delo​ Slovenije: »Primeri iz prakse kažejo, da trenutno ni ustreznih rešitev za namestitev oseb, ki se nenadoma znajdejo v krizni situaciji in potrebujejo takojšnjo pomoč. Tako centri za socialno delo pogosto prejemajo prošnje za namestitev invalidnih oseb, starejših odraslih, ki še niso dopolnili 65 let, in gibalno oviranih brezdomcev.«

Namestitev v DSO?

Kot smo že omenili, zagovornik priporoča ministrstvu za solidarno prihodnost, naj v vmesnem času uredi krizne namestitve v domovih za starejše in drugih ustanovah za dolgotrajno oskrbo. Tatjana Milavec, sekretarka Skupnosti centrov za socialno delo Slovenije, je sporočila, da je pri nas ureditev na ravni zakonov, podzakonskih aktov dobra. Težava je v tem, da se zakoni v praksi ne izvajajo učinkovito, manjka pa sistemski vir financiranja.

Tatjana Milavec, sekretarka Skupnosti centrov za socialno delo Slovenije: Primeri iz prakse kažejo, da trenutno ni ustreznih rešitev za namestitev oseb, ki se nenadoma znajdejo v krizni situaciji in potrebujejo takojšnjo pomoč. Tako na primer centri za socialno delo pogosto prejemajo prošnje za namestitev invalidnih oseb, starejših odraslih, ki še niso dopolnili 65 let, in gibalno oviranih brezdomcev.

Na problematiko kriznih nastanitev centri za socialno delo opozarjajo že vrsto let, omenjeni primer pa tudi po njihovi oceni ni osamljen. »Primeri iz prakse kažejo, da trenutno ni ustreznih rešitev za namestitev oseb, ki se nenadoma znajdejo v krizni situaciji in potrebujejo takojšnjo pomoč. Tako na primer centri pogosto prejemajo prošnje za namestitev invalidnih oseb, starejših odraslih, ki še niso dopolnili 65 let, in gibalno oviranih brezdomcev. Opisani primeri zahtevajo takojšnjo namestitev, a te na terenu niso dosegljive, jih preprosto ni. Krizne namestitve niso urejene za nikogar,« je še opozorila sekretarka. 

Novo zavetišče na Poljanski

Zavetišče na Poljanski cesti, ki ga bodo začeli graditi decembra, bo imel štiri nadstropja. V pritličju so predvideni jedilnica, sanitarije in skupni prostori. V prvem nadstropju bodo prenočišča s 36 posteljami. Drugo, tretje in četrto nadstropje bo namenjeno bivalnim enotam, ki jih bo prav tako 36.

Priporočamo