Z današnjim dnem je začel teči enomesečni rok za zbiranje podpisov za ljubljanski ljudski referendum o prihodnosti Krajinskega parka Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib (KP TRŠ). Junija letos je ljubljanski mestni svet sprejel odlok o spremembi in dopolnitvah odloka o KP TRŠ. Na podlagi te spremembe za izvedbo dogodkov na izbranih območjih tega parka ne bi bilo več potrebno soglasje Zavoda RS za varstvo narave. Sklep mestnega sveta bi moral začeti veljati že isti mesec z objavo v Uradnem listu, a sta ga vsaj začasno zaustavili svetniška in ljudska referendumska pobuda. Svetniška pobuda, da bi občani na​ referendumu​ preizprašali sklep večine v mestnem svetu, se bo predvidoma obravnavala na prvi seji mestnega sveta po poletnih počitnicah.

Ljudska pobuda

Ljudska referendumska pobuda pa se lahko uresniči samo na podlagi formalne podpore 5 odstotkov prebivalcev, kar v primeru Ljubljane pomeni več kot 11.000 overjenih podpisov. Za vložitev pobude za uradno zbiranje je sicer dovolj že 100 podpisov občanov, ki so jih pobudniki iz vrst civilne družbe dostavili županu sredi julija. Župan je tako v začetku avgusta izdal odredbo o določitvi obrazca podpore volilcev za zbiranje podpisov za naknadni referendum. Uradno zbiranje podpisov je moralo počakati na september, saj v poletnih mesecih niso dovoljene referendumske aktivnosti.

Zelo visok prag

Arne Vehovar je kot del iniciative Ljubljana odprto mesto eden izmed pobudnikov referenduma. Pojasnil je, da za neposredno demokracijo na lokalnem nivoju za Ljubljančane zaradi tako velikega števila podpisov velja zelo visok in težko dosegljiv prag. Podpise bodo zbirali na stojnicah pred ljubljansko upravno enoto, na Linhartovi in Tobačni. Pri tem je Vehovar izpostavil, da lahko občani, ki si želijo izvedbo referenduma, podpis oddajo tudi preko portala eUprava ali navadne pošte. Podpis je na podlagi obrazca sicer mogoče oddati na katerikoli upravni enoti v državi. Za vse informacije o razlogih za referendum in načinih glasovanja so pobudniki vzpostavili tudi spletno stran zakrajinskipark.si – tam so zbrane vse relevantne informacije. »Naj bo naše ravnanje jasno sporočilo politiki, da ne bomo več privolili v komercializacijo narave,« so zapisali na spletni strani. Tudi na splošno opozarjajo, da je po njihovi oceni to referendum o širšem vprašanju zaščite narave in naravnih vrednot pred zasebnimi interesi. Vehovar je povedal, da bodo v kampanji sodelovale številne organizacije na področju varovanja narave, med njimi Mladi za podnebno pravičnost, ki so bili že v minulih mesecih med najglasnejšimi kritiki spremembe odloka.

Prepričan sem namreč, da se večina meščanov ne strinja z vsemi županovimi odločitvami, pri katerih kljub pozivom in ugovorom strokovne in laične javnosti trmasto vztraja.

Arne Vehovar, eden od pobudnikov referenduma

 

Lex Magnifico

Sprememba odloka je bila razumljena kot ukrep ljubljanskega župana zaradi težav, ki jih je imel Magnifico pri pridobivanju soglasja za koncert. Tega je najprej želel imeti v Tivoliju, a so ga julija prestavili v Stanežiče. Ministrstvo za naravne vire in prostor je sicer sredi julija samo izdalo soglasje v okviru pritožbenega postopka. Kljub temu, da so soglasje pridobili, so organizatorji izbrali prej omenjeno lokacijo. Ljubljanski župan Zoran Janković se je nekaj dni pred izdajo soglasja srečal z ministrom Jožetom Novakom, s katerim sta se dogovorila, da v Tivoliju ne bo večjih dogodkov, dokler se ne pripravi načrt upravljanja tega krajinskega parka, v sodelovanju z Zavodom RS za varstvo narave, ki bo določil jasne pogoje za izvedbo.

Nujnost priprave načrta upravljanja so izpostavili tudi ljudski pobudniki lokalnega referenduma. »Ne vidim razloga za to, da bi umaknili pobudo za razpis referenduma, saj predlog spremembe odloka, ki bi odločanje o dogodkih v parku prenesla na mestne službe, še ni bil umaknjen in čaka na potrditev v mestnem svetu,« je Arne Vehovar odgovoril na vprašanje, zakaj napoved načrta in moratorij na dogodke v parku ne bosta spremenila načrtov za referendum. Po njegovi oceni bo referendum jasno sporočilo županu, da mora mesto upravljati v dialogu, česar po njegovi oceni sedaj ne počne, kritičen pa je tudi do delovanja mestnega sveta: »Delovanje večine v mestnem svetu je zgolj farsa, namenjena dajanju vtisa o meščanski podpori njegovim odločitvam. Referendum bo tudi priložnost za obuditev zavedanja meščanov, da lahko bolj aktivno sodelujejo pri upravljanju svojega mesta. Prepričan sem namreč, da se večina meščanov ne strinja z vsemi županovimi odločitvami, pri katerih kljub pozivom in ugovorom strokovne in laične javnosti trmasto vztraja.«

Priporočamo