Bralki Dnevnika sta nam posredovali račun iz lokala, v katerem so jima za led kot dodatek k dvema pijačama zaračunali en evro, torej pol evra k vsaki.

Gre za lokal Kofi plac, kjer so nam potrdili, da k pijačam, dodatno ohlajenim z ledom, zaračunavajo dodatek, potezo pa upravičili s tem, da je vse lepo in jasno zapisano na njihovem ceniku.

Pri Zvezi potrošnikov Slovenije so v začetku julija  dejavno posegli v razpravo o upravičenosti zaračunavanja vode iz pipe v lokalih in celo pozvali vlado, naj »z ustreznim predpisom zagotovi brezplačen dostop v gostinskih obratih ter prepreči zaračunavanje postrežnine.« Če so bili pri tej temi še diplomatski, pri prošnji za komentar novosti, na katero smo jih opozorili, torej prodajo ledu, niso več izbirali besed: preprosto so jo označili za absurd.

V ljubljanskem lokalu za pijače z ledom računajo dodaten evro. Foto: Bralka Dnevnika

Pri ZPS so zaračunavanje ledu označili za absurd. Foto: Bralka Dnevnika

Kozarec vode, prosim 

Akcija Zveze potrošnikov za brezplačno vodo se sicer približuje koncu, po zadnjih podatkih so zbrali okoli 4000 prijav. Gostinci ob tem vztrajajo, da bi možnost izbire zaračunavanja morala ostati, saj jim tudi s tem nastajajo dodatni stroški.​​ 

Predvidoma naslednji teden naj bi bilo znano, ali je bila akcija ZPS uspešna ali pa so naleteli na gluha ušesa.

Komentar Mateje A. Hrastar: Kozarec vode ruši ustavni red

Priporočamo