Na servisu Mestne občine Ljubljana Pobude meščanov so se v zadnjih tednih pojavila obvestila občanov, ki so na več mestih v prestolnici opazili invazivne rastline, med njimi prevladuje japonski dresnik. Opazili so ga v Tivoliju ob živi meji pri kolesarski stezi med Jakopičevim sprehajališčem in ob potoku Pržanjščica.

Na Oddelku za varstvo okolja Mestne občine Ljubljana povečanega deleža invazivnih rastlin ne zaznavajo. »Število rastišč tujerodnih invazivnih rastlin je primerljivo s preteklimi leti. Med njimi so najpogostejše japonski in češki dresnik, kanadska zlata rozga, enoletna suholetnica in orjaška zlata rozga ter ambrozija,« so pojasnili.

Najbolj škodljivi invazivni vrsti, ki vplivata na zdravje ljudi sta pelinolistna ambrozija in orjaški dežen. Prva je nevarna zaradi svojega peloda, ki pri številnih ljudeh povzroča alergije, druga pa zaradi opeklin, do katerih pride ob stiku z njo. Zdravstvene težave bližnjim prebivalcem lahko povzročajo tudi druge invazivne tuje vrste, še opažajo.

Dresnik še posebej težaven

Ljubljana je po oceni Oddelka za varstvo okolja glede upravljanja z invazivnimi tujerodnimi rastlinami med najbolj aktivnimi občinami v Sloveniji. V zadnjih letih največ pozornosti namenjajo iskanju učinkovitih metod odstranjevanja in predelave različnih rastlin, so pojasnili. Posebno pozornost posvečajo japonskemu dresniku, ki je v zadnjih letih med 100 najbolj invazivnimi vrstami na svetu. »Dresnik je tako uspešen in za nas težaven zaradi obsežnega sistema korenik pod zemljo, s katerimi se vegetativno razširja in se jih praktično ne da odstraniti,« so dejali. Zanesljivih metod zatiranja dresnika za zdaj še nimajo. Najpogosteje se ga lotevajo s pogostim odstranjevanjem nadzemnih delov.

Pri tem Mestna občina Ljubljana upošteva Uredbo o preprečevanju in obvladovanju vnosa in širjenja invazivnih tujerodnih vrst, za katere veljajo najstrožji ukrepi za preprečitev vnosa in širjenja. Na tem seznamu pa ni dresnika, zato MOL ali država lastnikov zemljišč ne moreta prisiliti v odstranjevanje. Na MOL se zato osredotočajo predvsem na izvajanje ozaveščevalnih akcij in delovnih akcij odstranjevanja dresnika in drugih rastlin.

Z rastlinami tudi v zbirni center

Ker se invazivne rastline v Ljubljani ne nahajajo le na zemljišču v lasti Mestne občine Ljubljana, je pomembno, da se občani zavedajo, da je za odstranjevanje rastlin zadolžen lastnik zemljišča. »Če jih na svojem zemljišču lastnik opazi, je najbolje, da jih čim prej odstrani ali vsaj omeji njihovo razraščanje,« so zapisali. Ob tem mora lastnik paziti, da ne bi nehote še sam raznašal delov rastlin - predvsem semen in pozdemnih delov, iz katerih se lahko razvije nova rastlina.

»Z raznašanjem bi namreč njihovo širjenje po okolici še pospešil. Rastlinski material mora po odstranjevanju primerno zavreči,« so še opozorili. To pomeni, da dele, iz katerih rastline ne morejo na novo pognati, kompostiramo, ostale pa oddamo v sežig. Občani lahko rastlinski material invazivnih tujerodnih rastlin pripeljejo tudi v zbirni center na Povšetovo 2, kjer je mogoče odložiti rastlinske ostanke japonskega in češkega dresnika, orjaške in kanadske zlate rozge, navadne amorfe, davidove budleje, Maackovega kosteničevja, lovorikovca, sivega drena, Thunbergovega češmina in žlezave nedotike. Rastline tam sprejemajo od torka do sobote med 11. in 18. uro. x

Priporočamo