Po informacijah, ki smo jih pridobili v uredništvu, so na Dečkovi cesti pred nekaj meseci začeli gradnjo novega zasebnega študentskega doma, ki ga gradi investitor 2Arhitekta. Štirinadstropni študentski dom bo zgrajen v trikotni obliki. Po podatkih, ki smo jih pridobili, pa naj bi bil namenjen drugim posebnim družbenim skupinam. V neposredni bližini novega študentskega doma stoji Zavod za gluhe in naglušne Ljubljana, kjer so nam pojasnili, da pri projektu gradnje novega študentskega doma ne sodelujejo ter da dom ne bo del zavoda. Investitorji na naša vprašanja niso odgovorili.

Prostora že več let primanjkuje v javnih študentskih domovih, kjer se bodo čakalne vrste zaradi vse številnejših generacij še podaljšale.

V sklopu ponudbe študentskih namestitev, ki jo ima zavod Študentski dom Ljubljana, je študentom na voljo 15 lokacij, kjer zasebniki ponujajo bivanje študentom. Največ prostih ležišč imajo na lokacijah Ulica bratov Jakopičev, Puhova ulica, Cesta Dolomitskega odreda, Rožna dolina in Štepanjska cesta, kjer imajo prostor za namestitev šestih študentov. Po pet študentov lahko sprejmejo na lokacijah Strossmayerjeva ulica, Savlje in Poljanska cesta.

Projekt na Roški še ni v teku

Prostora že več let primanjkuje v javnih študentskih domovih, kjer se bodo čakalne vrste zaradi vse številnejših generacij še podaljšale. Po zadnjih podatkih z ministrstva za visoko šolstvo, znanost in inovacije bi novi študentski dom lahko zgradili na območju Bežigrada ob Dunajski cesti, kjer je predvidena gradnja študentskega doma Brinje z okoli 700 ležišči.

V pripravi je tudi osnutek občinskega podrobnega prostorskega načrta za projekt Roška, kjer bi zgradili študentski dom z zmogljivostjo okoli 380 zemljišč. Ob tem bi zgradili tudi akademijo za likovno umetnost in oblikovanje, srednjo šolo za oblikovanje in fotografijo ter športno dvorano.

Urbanistična rešitev za območje Roške ceste je bila sicer na natečaju izbrana že leta 2020, župan Mestne občine Ljubljana Zoran Janković pa je sklep o začetku priprave občinskega prostorskega načrta podpisal konec novembra. »Zaradi dolgotrajnega pridobivanja mnenj in soglasij velikega števila mnenjedajalcev je ta postopek zahteven in dolgotrajen,« so večletni projekt komentirali na MVZI.

V zadnjih letih domov niso gradili

Kot so nam pojasnili v javnem zavodu Študentski dom Ljubljana, razpolagajo z nekaj več kot sedem tisoč subvencioniranimi ležišči. »V to niso všteta ležišča v Domu podiplomskih študentov, ki ima ločen razpis in ležišča, ki so namenjena programom Erasmus+ in Javnega štipendijskega, razvojnega, invalidskega in preživninskega sklada RS,« so zapisali.

Po ocenah ministrstva bi v prestolnici potrebovali še dobrih deset odstotkov ležišč glede na trenutne zmogljivosti Študentskega doma Ljubljana. Zadnji študentski domovi v Ljubljani so bili sicer zgrajeni v letih 2006 in 2007, ko so bili dokončani prostori ob Litostrojski in Poljanski cesti ter Dom FDV. Ministrstvo od takrat ni zgradilo nobenega novega javnega študentskega doma v Ljubljani. Razlogov za to je več. »Ministrstvo je med letoma 2010 in 2023 vlagalo predvsem v nakupe in prenove študentskih domov, hkrati pa je bilo zaradi finančne krize in njenega vpliva na javne finance po letu 2009 na voljo manj sredstev za investicije,« so pojasnili. 

Priporočamo