Ljubljanski mestni svetniki bodo na seji 30. septembra med drugim odločali o umestitvi nove poslovno-stanovanjske soseske za Bežigradom, in sicer zahodno od nekdanje tiskarne MKT print. Dopolnjeni osnutek občinskega podrobnega prostorskega načrta za območje med Slovenčevo ulico, Mašera-Spasičevo ulico, nekdanjo tiskarno ter stanovanjskimi hišami vzdolž Tolstojeve ulice predvideva gradnjo poslovne stavbe in dveh večstanovanjskih stavb. Iz navedenega območja obravnave je izvzeta stavba s parkiriščem na naslovu Slovenčeva ulica 22, ki je bila nekoč v lasti propadlega gradbenega velikana SCT.

Iz gradiva, ki so ga prejeli mestni svetniki, je razvidno, da je pobudo za izdelavo občinskega prostorskega načrta dala družba Nama, upravljanje nepremičnin, pobudi pa so se pridružili še Slovenski institut za kakovost in meroslovje, Alpeaktiv, WBL, Strle svetila in Vieste, razvojna družba. Če bodo svetniki potrdili osnutek prostorskega načrta, ga bo občina v nadaljevanju javno razgrnila, zbrala morebitne pripombe in pobude, nato pa pripravila končni predlog za obravnavo v mestnem svetu.

Znotraj območja prostorskega načrta je od obstoječih stavb v dopolnjenem osnutku predvidena ohranitev zgolj stavbe Slovenskega instituta za kakovost in meroslovje na naslovu Mašera-Spasičeva ulica 10. Jugozahodno od te stavbe prostorski načrt predvideva gradnjo nove poslovne stavbe vzdolž dela Mašera-Spasičeve ulice, ki bo funkcionalno povezana z obstoječo stavbo inštituta.

Iz navedenega območja obravnave je izvzeta stavba s parkiriščem na naslovu Slovenčeva ulica 22, ki je bila nekoč v lasti propadlega gradbenega velikana SCT.

 

V dveh stavbah skupaj 300 stanovanj

Stavba, v kateri trenutno posluje trgovina Spar, in bližnje skladišče (oba v lasti Name, upravljanje nepremičnin) sta z osnutkom prostorskega načrta predvidena za rušitev. Na njunem mestu naj bi zrasla večstanovanjska stavba s pritličjem in šestimi nadstropji. V zahodnem delu pritličja je predvidena javna raba, v preostalem delu stavbe pa največ 150 stanovanj.

Na vzhodnem delu območja, kjer stoji stavba nekdanje tekstilne tovarne v lasti več solastnikov, je načrtovana še ena večstanovanjska stavba. Tudi ta naj bi imela pritličje in šest etaž ter največ 150 stanovanj. Ob obeh stanovanjskih blokih bi bilo treba urediti še otroški igrišči in prostor za počitek in druženje stanovalcev, zahteva osnutek prostorskega načrta. Če bo slednji po javni razgrnitvi v mestnem svetu dokončno potrjen, bodo investitorji načrtovane objekte lahko gradili v treh ločenih etapah, vsak od novih objektov je namreč predviden kot samostojna etapa.

Vsi trije objekti bodo prometno navezani na Mašera-Spasičevo ulico, od koder bodo urejeni dostopi v podzemne garaže, nekaj pa bo tudi parkirnih prostorov na površju. Stavba, ki naj bi v prihodnosti zamenjala Sparovo trgovino, bi imela tri kletne etaže, drugi dve pa načeloma po dve podzemni etaži. Mašera-Spasičeva ulica naj bi po načrtovani rekonstrukciji imela obojestranski pločnik, na robu cestišča v smeri proti Dunajski cesti pa bi bila površina za kolesarje. Iz objavljene dokumentacije dopolnjenega osnutka prostorskega akta je razvidno, da občina na skrajnem severu obravnavanega območja predvideva ureditev peš in kolesarske povezave med Dunajsko in Slovenčevo ulico. Ta mora biti široka najmanj 1,5 metra. 

Priporočamo