Na spletnem servisu Pobude meščanov so slednji v zadnjem času večkrat opozorili, da turisti, ki Ljubljano obiščejo z avtodomom, prenočijo kar na uličnih parkiriščih, ki so najbliže staremu mestnemu jedru. Ljubljančan je zapisal, da v Eipprovi ulici vse leto čez noč na parkiriščih parkirajo avtodomi ter tam kampirajo s stoli in mizami. Kljub klicem na telefonsko številko mestnega redarstva se slednje ne odziva ali se odzove prepozno.

Avtokampisti se za prenočitev odločajo na različnih parkiriščih blokovskih naselij in ob železniški postaji, na Vilharjevi cesti in ob Festivalni dvorani. Tu je po podatkih iz aplikacije največja zasedenost ob koncih tednov.

Eipprova ulica je kot dobra lokacija za prenočitev objavljena v spletni aplikaciji Park4Night, ki jo uporabljajo številni popotniki. Aplikacija omogoča, da vsak uporabnik objavi svojo izkušnjo s kampiranjem ali zgolj parkiranjem na različnih lokacijah. Lokacije, objavljene v spletni aplikaciji, so nepreverjene, saj izhajajo le iz osebnih izkušenj uporabnikov. Med ljubljanskimi lokacijami se pojavljajo tudi lokacije v središču BTC, glede katerih uporabniki omenjajo bližino trgovin, avtobusa mestnega prometa in prednost ne preveč zasedenih parkirišč. Priljubljene so tudi urejene mestne lokacije, kot je postajališče v bližini Livade, kjer za prenočitev odštejejo 15 evrov na noč, v bližini Dunajske ceste, kjer je na zasebnem parkirišču urejeno tudi otroško igrišče, in na P+R Stanežiče, kjer so urejena parkirišča Mestne občine Ljubljana.

Čas obiska večji del leta

Predstavnik priljubljene spletne strani Avtokampi.si Klemen Hren kampiranje v Ljubljani spremlja že več let. »Ljubljana je v zadnjih letih naredila kar nekaj za avtokampiste. Stanje je v primerjavi s preteklostjo veliko bolj urejeno,« meni. Kot najbolje urejeno ocenjuje parkirišče za avtodome pri Dolgem mostu, kjer je bila zasedenost pred leti najvišja v poletni sezoni med junijem in avgustom, zdaj pa zasedenost opažajo vse od aprila do oktobra.

»Lokacija je med popotniki še posebej priljubljena zaradi bližine primorske avtoceste. Tam se namreč ustavljajo tako ljudje, ki gredo na morje, kot tisti, ki se vozijo proti domu. Veliko je tudi takšnih, ki potujejo v Italijo,« je pojasnil. Obiskovalcem so tam najbolj všeč dobro urejena infrastruktura, bližina postajališča mestnega avtobusa in postaja BicikeLj. Opažajo tudi, da je avtodomov v zadnjem času tam veliko več, kot je tem namenjenih parkirišč, zato ti ob koncih tednov zasedajo tudi druga prazna parkirišča. Priljubljeno je tudi parkirišče P+R Stanežiče, ki pa je od mestnega jedra bolj oddaljeno. »Še vedno pa je dobro, ker omogoča vožnjo s kolesom ali z mestnim avtobusom proti središču mesta. Tudi cene so za uporabnike precej ugodne,« je dejal Hren.

Želijo si bližine mesta

Poleg parkirišč, ki jih je za obiskovalce uredila Mestna občina Ljubljana, so med avtokampisti priljubljena zasebna parkirišča. To so parkirišča v Peruzzijevi ulici, ob Gostilni Livada, ki je priljubljeno zaradi bližine mesta in dobro urejenega mestnega prometa, Gostilni pri Kovaču, kjer je med popotniki znano, da prejmejo ob prenočitvi tudi večerjo, in kamp Ježica, kjer je največ obiska okoli velike noči.

Eipprova ulica je kot dobra lokacija za prenočitev objavljena v spletni aplikaciji Park4Night. Ta omogoča, da vsak uporabnik objavi svojo izkušnjo s kampiranjem ali zgolj parkiranjem na različnih lokacijah.

Hren uporabnikom svetuje, da so ob uporabi aplikacije Park4Night previdni, saj so ocene zgolj laične. Si pa turisti želijo, da bi lahko prenočili čim bliže mestnemu jedru. »Ureditev takšnih parkirišč je težja, saj potrebujemo vodo, elektriko in komunalno infrastrukturo,« je dejal. Zato se avtokampisti za prenočitev zdaj odločajo na različnih parkiriščih blokovskih naselij in ob železniški postaji, na Vilharjevi cesti in ob Festivalni dvorani, kjer je po podatkih iz aplikacije največja zasedenost ob koncih tednov.

»Dokler turisti ne ovirajo življenja preostalih prebivalcev Ljubljane, se mi kampiranje na ilegalnih površinah ne zdi tako problematično. Sploh če gre le za prenočitev, ne pa dejansko kampiranje s postavitvijo miz in druge opreme. Če pa avtodom parkira tam, kjer parkiranje ni dovoljeno, je kazen popolnoma upravičena,« je še dejal Hren in dodal, da uporabnikom svetujejo, da prenočujejo na mestih, označenih v uradnih priporočilih. 

Priporočamo