Osrednja prednost celostne obnove Vodnikove domačije, ki je zagotovila požarno, statično in protipotresno varnost ter boljšo uporabnost in dostopnost prostorov, je novo pritlično prizorišče z notranje-zunanjim odrom. To je nastalo v enem od dveh objektov domačije, kjer je pred obnovo delovala galerija Centra ilustracije. Nov prireditveni prostor bo ohranil zgodovinsko ime Pri kamniti mizi.

11.09.2024 - Vodnikova domačija Šiška - vodeni ogled po prenovljeni Vodnikovi domačiji.FOTO: Luka Cjuha

Prostor Pri kamniti mizi bosta poleg prizorišča za dogodke naselila še knjigarna in bar. Foto: Luka Cjuha

V nastajajoče prizorišče je umeščen notranje-zunanji oder, ki bo glede na letne čase in vremenske razmere omogočal literarne, glasbene, pripovedovalske in druge dogodke v notranjem prostoru ali na dvorišču. To zagotavljajo premične stene, ki jih bodo po potrebi odpirali in zapirali, kar pa poleg večje uporabne vrednosti prostora v njem ustvarja tudi slikovit ambient. Zunanja stena hiše, ki je hkrati tudi stena odra, se namreč lahko odpira kot veliko okno ter tako iz notranjosti omogoča prostoren pogled na dvorišče oziroma prelitje zunanjega prostora v notranjega. »Ko bo lepo vreme, se bo prostor na stežaj odprl. Povezan s stopnicami na dvorišče pa bo oder, ko na njem ne bo dogodkov, postal podaljšana knjigarna in prostor za posedanje in branje,« je ob vodenem ogledu, ki je potekal pod okriljem dogodka Cela šiškarija, povedala direktorica zavoda Divja misel, ki upravlja Vodnikovo domačijo, Tina Popovič.

11.09.2024 - Vodnikova domačija Šiška - vodeni ogled po prenovljeni Vodnikovi domačiji.FOTO: Luka Cjuha

V podstrešni dvorani, kjer bo kmalu postavljen oder, bo še naprej potekal otroški nedeljski program, ob tem pa tudi obiski šolskih skupin, delavnice in neformalna izobraževanja. Foto: Luka Cjuha

Prostor Pri kamniti mizi bosta poleg prizorišča za dogodke naselila še knjigarna in bar. »Ko razmišljamo in oblikujemo vsebine, ki jih je smiselno umeščati na domačijo, si verjetno najbolj želimo ustvarjati dostopen skupnostni prostor, ki povezuje, pa tudi predstavlja in podpira ustvarjalce ter organizacije s področja knjige in ilustracije in kjer lahko obiskovalci lepo preživljajo čas tudi, ko ni dogodkov. S prostori in programi si želimo še naprej kazati in sporočati, da je branje knjig ena najbolj samoumevnih, smiselnih in dostopnih oblik preživljanja časa. Obnova je bila v tem smislu nova priložnost za razmislek,« je ozadje nastajanja programa in oblikovanja prostorov Vodnikove domačije predstavila Tina Popovič. Dodala je, da knjigarna ne more biti velika, bo pa premišljeno kurirana, tako z izborom knjig kot programom na odru pa se bodo osredotočili na pri nas manj prezentirana geografska območja in področja. Da bo prostor še bolj živel, bodo odprli tudi lokal, ki bo poleti mize razprostrl na dvorišče, pod kostanje. »Zunanjost domačije je prav tako velik javni prostor v Šiški s precejšnjim potencialom in postopoma ga bomo, upam, dodatno ozelenili ter dopolnili z opremo, ki bo vabila k posedanju, druženju in branju,« je še povedala vodja zavoda Divja misel in ob tem pojasnila, da se trenutno posvečajo zaključni fazi prevzemanja domačije nazaj v upravljanje ter umeščanja vsebin v prostor šišenske kulturne ustanove. Pri čemer napovedujejo, da bo prenovljena Vodnikova domačija svoja vrata odprla z novim letom.

Tina Popovič direktorica zavoda Divja misel, ki upravlja Vodnikovo domačijo: »Pri spodbujanju bralne kulture igra oblikovanje prostora pomembno vlogo. Če je zanimiv in prijeten ter so v njem dobre knjige in ne veliko drugega, je veliko možnosti, da se bomo ljudje v njem zadržali in brali.«

 

 

Dvorana na podstrešju za otroke in druge skupnosti

Poleg novega prizorišča Pri kamniti mizi so v osrednji stavbi Vodnikove domačije na podstrehi ohranili obstoječo dvorano, ki je poleg tehničnih podrobnosti dobila drugačne prostorske razsežnosti. Arhitekti z Inštituta za arhitekturo in urbanizem Genius loci, ki se podpisujejo pod obnovo Vodnikove domačije, so namreč zaradi zagotavljanja ustrezne evakuacijske poti iz obeh etaž stavbe prestavili stopnišče domačije, pri tem pa namesto prej strmih, ozkih in zavitih stopnic zasnovali do uporabnikov prijazno stopnišče. Poleg tega sta v mansardi nastali še pisarna in čajna kuhinja. Kot so povedali upravljalci Vodnikove domačije, bo v podstrešni dvorani, kjer bo kmalu postavljen oder, še naprej potekal otroški nedeljski program, ob tem pa tudi obiski šolskih skupin, delavnice in neformalna izobraževanja.

11.09.2024 - Vodnikova domačija Šiška - vodeni ogled po prenovljeni Vodnikovi domačiji.FOTO: Luka Cjuha

Celostna obnova Vodnikove domačije je v sklepni fazi. Hiša knjig in ilustracij bo svoja vrata v Šiški odprla predvidoma z novim letom. Foto: Luka Cjuha

Novo stopnišče v glavni stavbi pa je narekovalo tudi nekatere druge prostorske spremembe. Na podestu v prvem nadstropju bo prostor za branje, v kamri, kjer so ohranjeni originalna tla in nizek strop, ki ne dosega niti dveh metrov, pa bo zaživela soba za otroke. V njej bo udobno urejen prostor z ustvarjalnimi postojankami, ki bodo svoje mesto dobile v stenskih nišah. Vse v tej nizki sobi bo otroke napeljevalo h knjigam, igranju s črkami in izmišljevanju zgodb. »Pri spodbujanju bralne kulture igra oblikovanje prostora pomembno vlogo. Če je zanimiv in prijeten ter so v njem dobre knjige in ne veliko drugega, je veliko možnosti, da se bomo ljudje v njem zadržali in brali, česar nas je naučila tudi dvajsetletna izvedba Knjižnice pod krošnjami. Že vrsto let razmišljam, da lahko s tem dobrim zgledom pred očmi razvijamo tudi notranje javne prostore, namenjene branju. Marsikdo doma namreč nima miru, prostora ali knjig,« je še poudarila Tina Popovič.

Nasproti nizke sobe v prvem nadstropju bo še naprej imela svoje mesto spominska soba, posvečena ohranjanju dediščine pesnika, jezikoslovca, novinarja in urednika Valentina Vodnika, ki se je v tem prostoru tudi rodil.

Tina Popvič11.09.2024 - Vodnikova domačija Šiška - vodeni ogled po prenovljeni Vodnikovi domačiji.FOTO: Luka Cjuha

Tina Popovič, direktorica zavoda Divja misel, ki upravlja Vodnikovo domačijo

Pri spodbujanju bralne kulture igra oblikovanje prostora pomembno vlogo. Če je zanimiv in prijeten ter so v njem dobre knjige in ne veliko drugega, je veliko možnosti, da se bomo ljudje v njem zadržali in brali. Foto: Luka Cjuha

Center ilustracije ter soba za pisanje in risanje

V prenovljeni domačiji bosta pritlična prostora namenjena Centru ilustracij. Večji, desno za vhodnimi vrati, bo razstavno-prodajni prostor, ob njem pa bo še manjša galerijska soba, kjer bodo razgrinjali ilustratorske ustvarjalne procese.

Novost v hiši literature je tudi kletni prostor, ki prej ni bil ogrevan, sedaj pa bo postal dejavni del programa. V njem bo soba za pisanje in risanje, kot so napovedali, pa bodo za njeno brezplačno souporabo kmalu objavili razpis. 

Priporočamo