Mestna občina Ljubljana na zemljišču ob Koprski in Cesti v Mestni log načrtuje gradnjo Centra plezalnih športov Ljubljana. Njegovo podobo je izbrala že leta 2022 na javnem projektnem natečaju. Čeprav je od takrat minilo že dve leti, občina še ni zaprosila za izdajo gradbenega dovoljenja za športni objekt. Preden bo to storila, bo moral ljubljanski mestni svet potrditi lokacijsko preveritev, ki bo občini omogočila, da načrtovani objekt odstopa od izvedbenih pogojev, ki jih predpisuje veljavni prostorski načrt.

Lokacijska preveritev je potrebna, ker želi občina zgraditi nekoliko večji plezalni center, kot dovoljuje občinski prostorski načrt. V objavljenem elaboratu lokacijske preveritve, ki ga je za občino izdelala družba Delavnica, piše, da želi občina več prostora nameniti balvanskemu plezanju. Glede na prvotno zasnovo bi glavno dvorano za balvansko plezanje povečali za približno 500 kvadratnih metrov tlorisne površine.

Poleg večje dvorane za balvansko plezanje občina po novem namerava nad zunanjimi plezalnimi stenami namestiti nekoliko večje nadstreške. Ti naj bi tudi bolje ščitili zunanje plezalne stene in podaljševali njihovo življenjsko dobo.

 

Plezanje se najbolj razvija na področju balvanskega plezanja

»Razvoj tega olimpijskega športa se v zadnjem obdobju znotraj discipline športnega plezanja najbolj intenzivno razvija na področju balvanskega plezanja. Predvsem zato, da se zadosti temu trendu, so se programska izhodišča za stavbo Centra plezalnih športov Ljubljana spremenila do te mere, da se je izkazalo kot smiselno manjše povečanje same stavbe. S tem bodo treningi in rekreacija na voljo širšemu krogu uporabnikov (meščanov), saj bo mogoče v razširjeni dvorani hkrati izvajati več dejavnosti na balvanskih stenah (tečaji, treningi, rekreacija). To bo omogočalo tudi lažjo in racionalnejšo izvedbo tekmovanj v balvanskem plezanju na najvišji ravni (ogrevalne stene), saj bo lažje izpolnjevati sodobne standarde Mednarodne zveze za športno plezanje,« je v elaboratu lokacijske preveritve pojasnjeno, zakaj je potrebna večja glavna dvorana.

Poleg večje dvorane za balvansko plezanje občina po novem namerava nad zunanjimi plezalnimi stenami namestiti nekoliko večje nadstreške. Ti naj bi tudi bolje ščitili zunanje plezalne stene in podaljševali njihovo življenjsko dobo. Občina v lokacijski preveritvi zaradi navedenih želja predlaga povečanje faktorja zazidanosti z zdaj dovoljenih največ 20 odstotkov na največ 30 odstotkov. To pomeni, da tloris načrtovanih stavb plezalnega centra ne bi smel presegati več kot 30 odstotkov gradnji namenjenega zemljišča. Kljub večjemu faktorju zazidanosti na občini menijo, da zasnova plezalnega centra sledi na javnem natečaju izbrani najboljši rešitvi, ko so jo izdelali avtorji Mojca Gregorski, Miha Kajzelje in Tine Kavčič. Občina načrtuje, da bi gradnjo centra začela prihodnje leto, zaključek projekta pa je predviden v letu 2026.

Občina načrtuje, da bi gradnjo centra začela prihodnje leto. Foto: MOL

Občina načrtuje, da bi gradnjo centra začela prihodnje leto. Foto: MOL

Pripombe in pobude zbirajo do 16. septembra

Javna razgrnitev občinske pobude in elaborata lokacijske preveritve za Center plezalnih športov Ljubljana bo trajala do 16. septembra. V tem času lahko občani prek elektronske ali navadne pošte oddajo pripombe in predloge v zvezi z razgrnjeno dokumentacijo. Ko bo občina pripravila odgovore na morebitne pripombe, bo lokacijska preveritev romala v potrditev v mestni svet. 

Priporočamo