V zadnjih mesecih je javno podjetje Ljubljanska parkirišča in tržnice ob Večni poti uredilo več parkirišč. Med njimi tudi asfaltno parkirišče nasproti živalskega vrta in makadamsko parkirišče ob njem. V načrtu je tudi ureditev asfaltnega parkirišča pred vhodom v živalski vrt, kjer bodo uvedli nadzor nad parkiranjem z zapornico.

»Ob plačilu vstopnine za Živalski vrt Ljubljana bomo obiskovalcem validirali parkirni listek, s čimer bo avtomatsko zagotovljeno brezplačno parkiranje v obsegu treh ur.«

Na parkirišču na Večni poti 121 so na desni strani pred zapornicami fakultet uredili plačljivo asfaltirano parkirišče. »Ob cesti nasproti ZOO smo namestili količke, ki bodo preprečevali nepravilno parkiranje. S tem želimo dodatno zaščititi naravo in zagotoviti, da se bodo parkirna mesta uporabljala skladno s predpisi,« so pojasnili. Tako na parkirišču na Večni poti 121 kot nasproti vhoda v živalski vrt so postavili parkomate. Na Večni poti 121 bo za zdaj en parkomat, nasproti vhoda v živalski vrt pa dva.

Kot so pojasnili, gre pri omenjenih parkiriščih za območje zunaj ožjega mestnega središča, ki spada v cono 3. To pomeni, da se parkirnina v višini 0,5 evra na uro plačuje od ponedeljka do petka med 7. in 19. uro. »Ob plačilu vstopnine za Živalski vrt Ljubljana bomo obiskovalcem validirali parkirni listek, s čimer bo avtomatsko zagotovljeno brezplačno parkiranje v obsegu treh ur,« so še dodali. Morebitne presežke bodo obiskovalci lahko poravnali na parkirnih blagajnah.

Parkirne hiše še ne bo kmalu

Ljubljanski župan Zoran Janković je sicer na tem območju že pred petimi leti napovedal gradnjo parkirne hiše. Prvi zazidalni načrt, ki je predvidel gradnjo parkirne hiše, je bil potrjen že leta 2004, ko je bila ljubljanska županja Danica Simšič. Vmes so ga spreminjali v letih 2010 in 2014.

»Trenutno se pripravlja dokumentacija za pridobitev gradbenega dovoljenja, ki ga pričakujemo v prihodnjem letu, nato bo sledila gradnja,« so na naša vprašanja o morebitni gradnji parkirne hiše odgovorili z občinskega oddelka za gospodarske dejavnosti in promet. Po trenutno veljavnem prostorskem aktu je predvidena gradnja parkirne hiše v višini do štiri metre, ki pa bi lahko imela tudi kletno etažo. Leta 2004 so predvideli 322 parkirnih mest v dveh nadstropjih. Med spreminjanjem zazidalnega načrta naj bi na občini med drugim vključili preveritev in morebitno povečavo garažne hiše za eno etažo. S tem bi število parkirnih mest povečali na 450.

Ponekod že zaračunavajo parkiranje

V začetku julija smo že poročali o parkirišču nasproti ZOO Ljubljana, ki so ga obiskovalci več let uporabljali brezplačno, od spomladi pa je plačljivo. Še pred ureditvijo občinskih parkirišč je namreč odločitev o zaračunavanju parkirnine sprejel lastnik zemljišča Jože Čad. Čad je takrat za Dnevnik pojasnil, da parkiranje tam nikoli ni bilo zares brezplačno, je pa v minulih letih stroške parkiranja pokril najemnik, ZOO Ljubljana.

»Za takšno ureditev parkirišča sva se s sestro letos odločila po večletnih pobudah za prostorsko ureditev travnika, ki pa jim prisotni drugi akterji niso prisluhnili,« je julija povedal Jože Čad. Kot je pojasnil, je zemljišče del skupnega zazidalnega načrta z Biotehniško fakulteto, novo lokacijo Prirodoslovnega muzeja in parkirne hiše, ki naj bi jo tam zgradila občina. Cene parkiranja tam znašajo en evro na uro, za daljše obdobje parkiranja pa so nižje. 

Priporočamo