Mestna občina Ljubljana je prejela sedem ponudb za projekt rušitve in novogradnje vrtca Trnovo na Karunovi ulici. Za posel se potegujejo družbe GPI tehnika, Makro 5 gradnje, Strabag, Dema plus, VG5, TGH in CGP. Najnižjo ponudbo je oddala novomeška družba GPI tehnika, ki bi naročena dela opravila za nekaj več kot 9,7 milijona evrov z davkom na dodano vrednost. Najvišja pa je bila ponudba družbe CGP, znašala je več kot 11,5 milijona evrov z davkom.

Ljubljanski župan Zoran Janković je zadovoljen s številom prejetih ponudb, precej manj pa s ponudbenimi cenami. Dejal je, da so vseh sedem ponudb ocenili kot previsoke. Ker je občina javno naročilo vodila po postopku, ki ni predvideval pogajanj, bo morala najprej izdati odločitev, da nobenemu od ponudnikov ne odda naročila, in nato ponudnike povabiti k sodelovanju pri novem javnem naročilu, ki bo vključevalo pogajanja. »Pričakujem, da bomo dobili tisto ceno, ki smo si jo zamislili,« si od pogajanj obeta Janković in meni, da zato občini ne bo treba v proračunu zagotoviti dodatnega denarja za ta projekt.

15,9 mio. € je vredna gradbena pogodba med občino in družbo Ande inženiring za gradnjo novega vrtca Galjevica.

V trenutno veljavnem proračunu je omenjeni projekt ocenjen na nekaj manj kot 12,3 milijona evrov. V predlogu rebalansa letošnjega proračuna, o katerem bo mestni svet odločal na seji 21. oktobra, pa je ocenjena vrednost projekta za okoli sedem odstotkov višja.

Vrtec bo deloval nemoteno

Gradnja novega vrtca na Karunovi ulici z dvanajstimi oddelki je ena od finančno najzajetnejših občinskih naložb na področju predšolske vzgoje. Dražji je projekt gradnje novega vrtca Galjevica z osmimi oddelki in upravnimi prostori. Konec avgusta sklenjena pogodba z družbo Ande inženiring kaže, da bo gradnja občino stala nekaj manj kot 15,9 milijona evrov z davkom na dodano vrednost.

Tudi pri iskanju izvajalca za vrtec Galjevica je občina najprej izvedla javno naročilo, ki ni vključevalo pogajanj. Prejela je šest ponudb, a so bile vse previsoke za občinski proračun. Še najnižjo ponudbo v vrednosti okoli 18,1 milijona evrov z davkom je takrat ponudila prav družba Ande inženiring. Nato je občina vseh šest ponudnikov povabila k sodelovanju v konkurenčnem postopku s pogajanji, na katerih je Ande inženiring ponudbo znižal za dobra dva milijona evrov in prekosil konkurenco.

Kot kaže gradbena pogodba med občino in družbo Ande inženiring, je bila dogovorjena cena ob upoštevanju vrednosti zagotovljenih sredstev v veljavnem proračunu še vedno previsoka. Pogodba je bila namreč sklenjena z odložnim pogojem: če občini ne bi uspelo zagotoviti dodatnega denarja, si je pridržala pravico, da iz projekta naknadno izloči gradnjo zaklonišča, igral in učne poti ter tako vrednost pogodbe zniža za 2,5 milijona evrov. A iz predloga rebalansa proračuna je razvidno, da projekta ne bo treba klestiti. Rebalans kaže, da je občina povišala ocenjeno vrednost projekta na Galjevici in zagotovila dodaten denar.

Ljubljanski župan Zoran Janković je zadovoljen s številom prejetih ponudb, nekoliko manj pa s ponudbenimi cenami. Dejal je, da so vseh sedem ponudb ocenili kot previsoke.

Janković je dejal, da je bila družba Ande inženiring uvedena v delo. Medtem ko bo morala občina zaradi rušitve in novogradnje enote Karunova v Trnovem otroke začasno preseliti, pa ta ukrep zaradi gradnje projekta na Galjevici ne bo potreben. Bližnja enota vrtca Galjevica bo namreč tudi med gradnjo novega vrtca delovala nemoteno. Ko bo novi vrtec dokončan, pa bo občina lahko zaprla najstarejšo dvooddelčno lokacijo vrtca v bloku na Dolenjski cesti 52. Ta je bivanjsko in delovno neugodna, so ocenili v predlogu rebalansa proračuna, saj je brez igrišča in na lokaciji, ki je težko dostopna, saj leži med prometno cesto in železniško progo.

Priporočamo