Na območju parka Tivoli bo do konca leta nastal nov pasji park. Z ljubljanske občine so sporočili, da bo nova ograjena površina namenjena prostemu sprehajanju psov na travniku južno od teniškega centra in v neposredni bližini košarkarskega igrišča Gorana Dragića. Psom in njihovim lastnikom bo namenjeno ograjeno območje s skupno površino nekaj več kot 1700 kvadratnih metrov. »Tipsko v okviru teh projektov praviloma uredimo površino, namestimo ograjo, klopi in stebričke s košem za pasje iztrebke,« so sporočili z ljubljanske občine.

Od tam so nam še sporočili, da so za omenjeni poseg v Krajinskem parku Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib že pridobili ustrezna soglasja Zavoda RS za varstvo narave in Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije. Pasji parki so sicer edina javna površina v mestu, kjer se psi lahko gibajo brez povodca, kar določa zakon o živalih. Za nadzor so pristojni inšpekcija in policija ter mestno redarstvo, ki redno izvaja akcije nadzora nad spoštovanjem tega ukrepa.

Premalo sence in pitnikov

Govorili smo z lastnico psa iz Ljubljane, ki ni navdušena nad pasjimi parki v Ljubljani, saj ti po njeni oceni nimajo ključne storitve – pitnikov, pri katerih bi se lahko razigrani psi tudi odžejali, prav tako pa v obstoječih parkih ni dovolj sence. Z ljubljanske občine so sicer pojasnili, da bo v Tivoliju »nekoliko drugačen pasji park«, a niso pojasnili, na kakšen način bo drugačen oziroma ali bo tokratna novost tudi pitnik.

Lastnica sedemletnega psa: Pasji park sva s psičko obiskali le enkrat, vendar se v njem zaradi drugih psov ni počutila varno. Ideja o pasjem parku se mi sicer zdi odlična in vsekakor primerna za družabne pse, ki obožujejo igro z drugimi psi. Sicer pa bi v poletnih mesecih pogrešala senco, ki je tovrstna igrišča po navadi nimajo, kot tudi pitnik za vodo.

 

Kot so pojasnili, bodo podrobno ureditev predstavili pred začetkom del. Na predvidenem območju je sicer kar nekaj večjih dreves, kar pomeni, da bo imel park obilo naravne sence.

»Pasji park sva s psičko obiskali le enkrat, vendar se v njem zaradi drugih psov ni počutila varno. Ker sva že zelo hitro osvojili odpoklic, jo imam – predvsem v zgodnjih jutranjih urah, ko je park prazen – spuščeno. Ideja o parku se mi sicer zdi odlična in vsekakor primerna za družabne pse, ki obožujejo igro z drugimi psi. Sicer pa bi v poletnih mesecih pogrešala senco, ki je tovrstna igrišča po navadi nimajo, kot tudi pitnik za vodo,« nam je vtise o pasjih parkih v Ljubljani zaupala lastnica sedem let starega psa, ki je dodala, da ima na območju tega krajinskega parka še vedno rajši sprehod na Rožnik kot pa zadrževanje v ograjenem delu parka. Pomanjkanje sence in pitnikov v pasjih parkih je pogosta kritika. Uporabnik enega izmed pasjih parkov pa je dodal še prenizko ograjo, saj »se je že večkrat zgodilo, da je večji pes skočil čeznjo in pobegnil ven. Predvsem pa me moti, da igrišče nima zasajenega še kakšnega drevesa za senco. Pa tudi pitnik sveže vode bi bil zelo dobrodošel.«

Sedmi in največji

To bo prvi pasji park v Ljubljani v petih letih. Postavljati so jih začeli leta 2010, ko je občina ob Vilharjevi ulici v sklopu Severnega parka odprla pasje igrišče v izmeri 930 kvadratnih metrov, pa malenkost obsežnejši pasji park leta 2013 v Štepanjskem naselju. Leta 2016 so zgradili pasji park ob koseških blokih v Ulici bratov Učakar na površini 1400 kvadratnih metrov, leto kasneje pa še 100 kvadratnih metrov večjega v Šmartinskem parku. Pasja parka stojita še v Clevelandski ulici (2018) ter na bregu Ljubljanice med Štepanjskim naseljem in Fužinami (2019), ki sta oba velika okoli 1000 kvadratnih metrov. 

Priporočamo