Z novim šolskim letom, ki se bo začelo v ponedeljek, bo v ljubljanske vrtce vključenih 12.549 otrok. Kot je razvidno iz registra Mestne občine Ljubljana (MOL), so javni vrtci prejeli 2473 vlog za vpis otrok za šolsko leto 2024/25. »Na čakalnem seznamu je trenutno 64 otrok. Računamo, da bodo do spomladi vsi sprejeti v vrtce. Razen če želijo starši otroka vpisati v druge enote,« je pojasnil podžupan Boštjan Koritnik.

Na MOL ob tem ugotavljajo, da se od leta 2009 število otrok s posebnimi potrebami v vrtcih povečuje, s tem pa tudi potrebe po dodatnih kadrih zanje. »Delež teh otrok se je dvignil z 1,8 na 7,3 odstotka. To je prineslo tudi višje stroške, ki niso vključeni v primerno porabo kot glavnega vira financiranja občin,« so opozorili na MOL in pojasnili, da bi ključne spremembe na tem področju lahko prineslo financiranje ministrstva za zdravje. V letošnjem letu načrtujejo zapolnitev 52,5 delovnega mesta vzgojiteljev za zgodnjo obravnavo in 124,75 delovnega mesta spremljevalcev.

Odloženih vpisov je več

Število ljubljanskih osnovnošolcev se v prihajajočem šolskem letu zmanjšuje. V javnih osnovnih šolah na območju mestne občine Ljubljana bo 267 učencev manj kot lani, skupno se jih bo izobraževalo slabih 25.000. Tudi število oddelkov se bo zmanjšalo za 13. V primerjavi z iztekajočim se šolskim letom bo manj tudi prvošolcev, in sicer 135 manj kot lani. Opažajo tudi povečano število odloženih vpisov v prvi razred.

12.549 otrok bo obiskovalo ljubljanske vrtce.

Za investicije na področju predšolske vzgoje in izobraževanja je bilo v proračunu za leti 2023 in 2024 predvidenih 48,8 milijona evrov. V zadnjem šolskem letu so prenovili OŠ Savsko naselje in prostore vrtca Jelka – enota Storžek, Vrtec Jarše – enota Rožle, Vrtec Miškolin – enota Sneberje, OŠ Dravlje, Vrtec Jelka – enota Jelka in vrtec Pedenjped – enota Sladkosned. Predvideni so tudi prenove v Vrtcu Galjevica, OŠ Milana Šuštaršiča, Centru Janeza Levca, Vrtcu Trnovo, OŠ Prule in OŠ Danile Kumar ter projekt novega športnega igrišča OŠ Oskarja Kovačiča in dodatnih športnih površin za potrebe šole.

Na oddelku za predšolsko vzgojo in izobraževanje MOL so opozorili na pomanjkanje izobraževalnega kadra, a ob tem dodali, da to ne bo negativno vplivalo na izvajanje izobraževalnega procesa. »Trudili se bomo zagotoviti optimalno kakovost pouka. Poskrbeli bomo za dobro počutje vseh, ne le učencev,« je dejala ravnateljica OŠ Majde Vrhovnik Mateja Urbančič Jelovšek.

Obvezno nošenje rutice

Ob začetku šolskega leta je posebej pomembno poznavanje prometnih predpisov in varno vedenje v prometu, poudarjajo v Zavodu Varna pot. »Opozoriti želimo predvsem na e-skiro in druga vozila, ki postajajo vse bolj priljubljena za hitro premikanje od točk A do B, predvsem v urbanih naseljih in mestih. Hitrost prinaša nove izzive v varnosti otrok,« so povedali.

Staršem zato svetujejo, naj bodo zgled otrokom, saj jih ti posnemajo. Za prvošolce in drugošolce je obvezno nošenje rumene rutice skozi celotno šolsko leto, otrokom pa priporočajo, da za pot v šolo izbirajo načrtovane šolske poti. Med drugim opozarjajo na vožnjo z varnostnim pasom in primernim otroškim varnostnim sedežem za manjše in lažje otroke. Tudi pri vožnji s kolesi ali drugimi lahkimi prevoznimi sredstvi morajo uporabljati predpisano varovalno opremo.

Priporočamo