Javni stanovanjski sklad Mestne občine Ljubljana je v sodelovanju z Zbornico za arhitekturo in prostor Slovenije objavil projektni natečaj za novo stanovanjsko sosesko Rakova jelša III. Ta je načrtovana na območju med Potjo na Rakovo jelšo ter hišami ob Metliški in Borovniški ulici. Natečajniki imajo do 9. januarja prihodnje leto čas, da oddajo svoje rešitve, do 16. januarja pa bodo morali oddati še maketo rešitve. Sklad pričakuje, da bo v letu 2025 z zmagovalcem natečaja sklenil pogodbo o projektiranju, do konca leta pa naj bi bile zaključene prve faze projektiranja soseske.

Sklad si v Rakovi jelši III obeta okoli 55 stanovanj, ki jih bo oddal v neprofitni najem, ter prostore za potrebe Društva paraplegikov ljubljanske pokrajine. Ti so predvideni v pritličju enega izmed objektov in morajo biti dostopni gibalno oviranim osebam na invalidskih vozičkih. Iz natečajne naloge je razvidno, da bodo prostori društva paraplegikov vključevali večnamenski prostor, pisarniške prostore, prostore za dejavnosti ohranjanja zdravja, sanitarije, kuhinjo, gospodarski prostor in zunanje površine. Te naj bi bile delno nadkrite s teraso, delno pa bi vključevale trato. Natečajniki bodo morali pripraviti tudi rešitve za pripadajočo prometno in komunalno infrastrukturo.

gradbišče stanovanjske soseske Litijska-Pesarska - Javni stanovanjski sklad MOL - JSS MOL

Foto: Vanja Brkić

Podobno kot pri načrtovani soseski na Povšetovi namerava ljubljanski sklad tudi pri Rakovi jelši III javne površine oplemenititi z umetniškimi vsebinami, zato v prihodnosti načrtuje objavo še enega natečaja, na katerem bodo izbrali umetniško intervencijo.

Čeprav območje južno od zemljišč za sosesko Rakova jelša III, ki je po občinskem prostorskem načrtu predvideno kot območje za oddih, rekreacijo in šport, ni del tokratnega natečaja, si sklad vseeno želi, da natečajniki pri pripravi svojih rešitev upoštevajo nadaljnje urejanje tega območja in razmislijo, kako bi ga bilo mogoče povezati s sosesko. Občinski prostorski načrt razkriva še, da namerava občina v prihodnosti zahodni krak Poti na Rakovo jelšo, ki vodi mimo zemljišč za Rakovo jelšo III, s cesto povezati z Barjansko cesto, in sicer na križišču pri parkirišču P+R Barje. Trenutno sta omenjeno parkirišče in zahodni krak Poti na Rakovo jelšo povezana le z mostičkom za pešce in kolesarje.

Na seji o finančnih načrtih stanovanjskega sklada

Stanovanjski sklad pričakuje, da bo letošnje leto ob nekaj manj kot 42,8 milijona evrov prihodkov in prav toliko odhodkov končal brez presežka, a tudi brez izgube, je razvidno iz predloga rebalansa finančnega načrta za letos. Tega bodo ljubljanski mestni svetniki prihodnji ponedeljek potrjevali skupaj s predlogom finančnega načrta za leto 2025. Prihodnje leto sklad pričakuje kar 53,7 milijona evrov prihodkov in prav toliko odhodkov, kar nakazuje, da se bo v prestolnici prihodnje leto odvijalo veliko stanovanjskih naložb.

Sklad je v letošnjem letu začel graditi kar tri nove soseske, njihova gradnja pa se bo nadaljevala še v prihodnjem letu. Gre za soseske Zvezna v Zeleni jami (87 stanovanj), Rakova jelša I (99 stanovanj) in Litijska-Pesarska (97 stanovanj). Trojica naj bi bila končana in vseljena šele v letu 2026, bo pa sklad predvidoma prihodnje leto končal gradnjo enajstih oskrbovanih stanovanj v zasebni stanovanjski soseski Črnuški bajer. Gre za prostore, kjer je bil sprva načrtovan vrtec, a ker je občina ocenila, da tam dodatnih vrtčevskih površin ne potrebuje, je dovolila spremembo namembnosti v oskrbovana stanovanja. Prostore je sklad od investitorja v Črnuški bajer kupil lani. Urejanje teh oskrbovanih stanovanj naj bi se začelo še letos, je sklad napovedal v finančnih dokumentih.

283 stanovanj v treh soseskah trenutno gradi Javni stanovanjski sklad Mestne občine Ljubljana.

55 stanovanj načrtuje sklad v soseski Rakova jelša III, za katero je nedavno objavil projektni natečaj.

»Čeprav se v letu 2025 sicer ne načrtuje zaključka nobenega večjega projekta lastne gradnje, pa bodo v letu 2025 vzpostavljene okoliščine za zagotovitev večjega števila neprofitnih najemnih stanovanjskih enot v letih 2026 in 2027,« je sklad zagotovil v finančnem načrtu za prihodnje leto. V letu 2025 pričakujejo izdajo gradbenega dovoljenja za stavbo s 33 stanovanji in eno bivalno skupnostjo ob Resljevi cesti ter začetek gradnje novega zavetišča za brezdomne osebe ob Poljanski cesti.

Čakajo na gradbeno dovoljenje za sosesko s 361 stanovanji

Sklad že čaka na gradbeno dovoljenje za trenutno največji stanovanjski projekt Mestni kare Povšetova, kjer načrtuje gradnjo kar 361 stanovanj. Vlogo za izdajo gradbenega dovoljenja je že februarja letos oddal na ministrstvo za naravne vire in prostor. Projekt Jesihov štradon s 55 najemnimi stanovanji pa še vedno visi v zraku zaradi postopka določitve pripadajočih zemljišč, ki so ga sprožili stanovalci sosednjih objektov. Če se bodo postopki prihodnje leto sklenili in bo upravna enota izdala pravnomočno gradbeno dovoljenje, bo sklad začel graditi tudi to sosesko.

Iz dokumentacije za mestne svetnike je razvidno, da se bo sklad za financiranje vseh navedenih projektov v veliki meri zadolževal. In sicer je že oddal štiri vloge za pridobitev posojila pri Stanovanjskem skladu Republike Slovenije za projekte Zvezna, Litijska-Pesarska, Rakova jelša I in Črnuški bajer, je razvidno iz predlogov finančnih načrtov. Poleg tega si obeta dokapitalizacijo iz proračuna Mestne občine Ljubljana. V letošnjem letu je občina sicer načrtovala kar sedemmilijonsko dokapitalizacijo, a zaradi preložitve finančne realizacije nekaterih skladovih projektov bo mestni proračun letos prispeval le nekaj več kot 3,6 milijona evrov. Prihodnje leto naj bi mesto stanovanjski sklad dokapitaliziralo z zneskom 5,5 milijona evrov. Ob tem je občina v svojih proračunskih dokumentih zapisala, da bo skladu dodatno namensko premoženje v denarju zagotavljala postopno ter v skladu s potekom posameznih projektov in likvidnostjo proračuna.

Priporočamo