Danes zjutraj je ekipa delavcev Javne razsvetljave začela okraševati prestolnico za decembrski praznični čas. Letos bodo namestili nekaj več lučk kot lani. »Lani smo izobesili okoli 50 kilometrov lučk, letos jih bo zagotovo nekaj sto metrov več,« je povedal Urban Modic, oblikovalec svetlobe in avtor praznične okrasitve. Koliko lučk bo zasvetilo, je težko napovedati, Modic pa je ljubiteljem igranja s številkami podal podatek, da je na šestmetrskem kablu 120 lučk.

Dotaknil se je teme panspermijev

Tudi tema letošnje praznične okrasitve je znana. »Letos je tema veselje življenja. Poskusili bomo povedati, kako zelo je življenje dragoceno in pomembno. Ko vzameš živemu bitju življenje, mu vzameš vse. Zato želimo sporočiti, da je treba ohraniti in se boriti za vsako živo bitje in ga ceniti,« je povedal in dodal, da se je pri oblikovanju svetlobnih elementov naslanjal na različne teorije o nastanku življenja. »Od panspermijev, ki pravijo, da smo prišli z drugih koncev vesolja, do teorije, ki pravi, da smo nastali iz neživih snovi skozi spontane kemijske procese na Zemlji,« je razložil umetnik.

Že drugo leto zapored bodo z lučkami okrasili oba bregova Ljubljanice. »Potegnili jih bomo do Centra Rog in na drugi strani reke proti Cukrarni do Prekmurskega trga, okrasili bomo tudi Ambrožev park. Napovedujejo se tudi druge povečave, vendar čakamo na končne potrditve,« je povedal Modic.

Tudi letos so okraševanje zaupali fotografu in strokovnjaku na področju oblikovanja svetlobe Urbanu Modicu, ki je za temo letošnje okrasitve izbral veselje življenja. Foto: Tomaž Skale

Tudi letos so okraševanje zaupali fotografu in strokovnjaku na področju oblikovanja svetlobe Urbanu Modicu, ki je za temo letošnje okrasitve izbral veselje življenja. Foto: Tomaž Skale

Tudi letos bo jedro praznične zgodbe na Prešernovem trgu. »Življenjska sila se bo iz tega jedra širila na vse strni. Od Stritarjeve ulice, kjer se bo začela zgodba o vesolju in nadaljevala z zgodbo o nastanku življenja na Zemlji. Na Mestnem trgu bomo prikazali nastanek prajuhe z nastankom preprostih živih bitij in naprej do nastanka kompleksnejših bitij, kot smo ljudje in živali ter do neke mere tudi rastline. Vse to bo rdeča nit skozi Stari in Gornji trg,« je razložil Modic.

Na prižig lučk bo treba počakati še nekaj časa, saj je ta napovedan za 29. november, ko bo prestolnica tudi uradno vstopila v čas veselega decembra. 

Priporočamo